Upala dojke mastitis (uzroci, terapija, prirodno lečenje)

upala dojke mastitis

Mastitis ili upala dojki najčešće se javlja u prvih 6 meseci dojenja. Ako se zakomplikuje može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pročitajte kako da ga sprečite, ali i lečite na prirodan način.

Svaka žena može da oboli od mastitisa, ali kod mladih majki koje doje ta pojava je češća. Kada se mastitis javi mnoge žene se osećaju umorno i “pregaženo” i odlučuju da prestanu dojiti iako je to pogrešno. Dojenje pomaže da infekcija brže prođe, a nije štetno za vašu bebu.

Upala dojki se javlja kada određene bakterije uđu u dojku putem bradavica, obično kada dojilja ima napuklu ili bolnu bradavicu. Do mastitisa može doći i ako dojke ne rasterećujete izmlazavanjem i dojenjem. Važna je i higijena, čišćenje bradavica pre i posle dojenja.

Simptomi

Počinje sa bolovima u jednoj dojci, na jednom delu, koji je obično crven i topao na dodir. Mastitis je obično praćen i groznicom, bolovima u telu, drhtavicom. Naravno, limfni čvorovi u pazušnoj jami pored zaražene dojke su uvećani, a i srce može brže da kuca. Ove simptome ne smete ignorisati. Važno je da reagujete čim ih primetite. Već za 3-4 dana stanje se može ozbiljno pogoršati. Pokušajte sa prirodnim lekovima koje ćemo navesti u nastavku teksta i obratite se lekaru.

Mastitis prevencija i faktori rizika

Lečenje mastitisa je veoma lako, ali se on često vraća ako se prvobitno lečenje ne sprovodi na pravilan način. Postoji nekoliko stvari koje majke mogu uraditi ili na koje mogu paziti kako bi sprečile mastitis:

  • Veoma je važno hraniti bebu u pravilnim vremenskim intervalima tokom prvih šest meseci, i uvek ostavljati bebu da sisa dok se ne zasiti.
  • Pobrinite se da beba dobro uhvati bradavicu kada počne da sisa.
  • Najbolje je da beba „isprazni“ obe dojke svaki put kada sisa.
  • Ostavite bebu da sama „završi jelo“. Nemojte je na silu odvajati od dojke dok je sama ne pusti.
  • Menjajte položaje tokom dojenja.
  • Izbegavajte da nosite neudobnu i tesnu odeću i brushaltere, koji stvaraju probleme sa cirkulacijom.
  • Dobro čuvajte grudi od svake pobrede ili udarca, jer to može izazvati povredu i otoke i sprečiti dotok mleka.
  • Koristite pumpicu prema upustvima.
  • Izbegavajte da spavate na stomaku ili stalno na jednoj strani, kako biste izbegli da vam dušek pritiska grudi.
  • Nemojte koristiti sapune (posebno one antibakterijske), dezodoranse i puder na grudima, posebno one koji sadrže opasan sastojak triklozan, jer to može značajno iritirati grudi a kao posledica se može javiti upala dojke.

Mastitis lečenje prirodnim putem

Postojemnogi prirodni lekovi za lečenje mastitisa. Neki od ovih tretmana su isti kao i preventivne mere za sprečavanje upala dojke, npr. poboljšavanje tehnike dojenja, redovno dojenje i nošenje komotnije odeće.

Postoji i mnogo rirodnih terapija kojima ujedno olakšavaju simptomi mastitisa i pomažu u čišćenju zapušenih mlečnih kanala, i na taj način omogućuju čišćenje od bakterija i lečenje upala. Veoma je važno brzo lečenje blokiranih mlečnih kanala i otoka kako biste smanjili rizik od infekcije.

Ako se primete bilo kakvi simptomi mastitisa, sledeće mere će vam sigurno mnogo pomoći.

Obloge od kupusa za dojke

Sirovi, zeleni listovi kupusa se vekovima koriste za olakšavanje bolova u dojkama punim mleka, ali su veoma efikasni i za borbu protiv različitih infekcija koje mogu izazvati mastitis. Samo stavite list od kupusa u svoj brushalter i držite ga po nekoliko sati dnevno. Ako kupus držite u frižideru, listovi će biti hladni i veoma prijatni. Na svakih par sati promenite listove kupusa.List kupusa za dojke pod uplalom je jedan od najstarijih i najefikasnijih prirodnih lekova.

Mastitis i dojenje

Veoma je važno da nastavite sa dojenjem. Držite se dosadašnjeg rasporeda dojenja i kada imate mastitis dojke, osim ako se kod bebe ne jave simptomi gljivične infekcije i ako vam to nije previše bolno. Na taj način ćete uspešno otvoriti mlečne kanale. Prirodno mleko nije mesto na kom bakterije vole da borave i razmnožavaju se.

Čak i ako imate mastitis dojke, mleko vam je verovatno potpuno bezbedno za bebu, a dojenje omogućava stvaranje novog mleka, što odlično čisti mlečne puteve. „Ustajalo“ mleko ponekad dovodi do infekcije mleka. Mada u mleku uvek ima bar malo bakterija, probavni sokovi ih lako uništavaju.