Bolovi u mišićima nogu, ruku, leđa (uzroci i kako ih opustiti)

bolovi u misicima

Blago, srednje jako, neizdrživo, kratko, dugo… zabole mišići svakog ponekad u životu. Razloga za to je mnogo – od virusa, preko upala i povreda, do ozbiljnijih stanja. Da ne prepustite ništa slučaju, obratite pažnju na to kad se javi bol i koliko traje.

Gotovo da nema čoveka koji nije osetio kako bole mišići, makar i od upale, kad ujutru jedva ustajete iz kreveta i niste u stanju da obavljate najjednostavnije dnevne aktivnosti. Najčešće bole mišići nogu i vrata, zatim leđa, pa ruke, bol vаrirа od blаgog do neizdrživog, obično traje nekoliko dаnа, ponekad i duže. Nekad se javlja od nаpetog držanja tela usled stresa, prekomerne fizičke aktivnosti ili lаkše povrede. Tada boli jedan mišić ili grupa njih u određenom delu telа. Međutim, ponekad zahvati sve mišiće tela, i tad je rezultаt infekcije, bolesti ili nuspojаvа upotrebe nekog lekа.

Kad vas bole mišići nogu, to se najčešće događa zbog bezazlenog stanja poput prekomerne fizičke aktivnosti ili upale mišića, uganuća, povrede… Ponekad je samo pratilac opšteg, sistemskog bola, koji se javlja u svim mišićima. Obično traje nekoliko dana i prolazi sam od sebe, ako je reč o upali mišića. Ukoliko ne prolazi duže vreme i pored odmaranja, posetite lekara.

Vežbanje čuva leđa

Mišići leđa često bole jer ih lako istegnemo ako nepravilno dižemo teret, dugo sedimo, nepravilno držimo telo, pravimo nagle pokrete, dugo hodamo ili stojimo… Bol može zahvatiti jedan ili više mišića leđa, a sprečava se ako pazimo kako se krećemo i ako vežbamo i jačamo mišiće. Obično ukazuje na bezopasno stanje, ali može da se javi kao udruženi bol kod fibromijalgije, reumatoidnog artritisa i dr.

Posle intenzivne fizičke aktivnosti treba da popijete dosta vode, jer voda sprečava dehidrataciju, kada mišići ostaju bez dovoljnog protoka krvi.

Gelovi olakšavaju bolove kod reume

Bol u mišićima je nekad udružen s bolom u zglobovima i tada je najčešće reč o reumatoidnom artritisu ili fibromijalgiji. Kada nema uzroka koji dovodi do bola, prvo se sumnja na reumu, čije je lečenje otežano jer je nepoznat uzrok same bolesti. Pretpostavlja se da je podstiču bakterijske infekcije, pušenje, alkohol, nepravilna ishrana, prehlada, hormonski poremećaj, fizička neaktivnost… Fibromijаlgijа je medicinsko stanje koje kаrаkteriše široko rаsprostrаnjen bol u mišićima i zglobovima, kao i bolni odgovor na pritisak. Pacijenti osećaju bol koji nema jasnu lokalizaciju, a bol prate umor i malaksalost, koji otežavaju fizičku aktivnost. Uzrok ovog stanja je, takođe, još uvek nepoznat, pa je i lečenje otežano.

Kod lekara ako ste i malaksali

Kada je udružen sa malaksalošću, bol u mišićima može da ukaže na neko ozbiljnije zdravstveno stanje poput fibromijalgije, gripa ili neke druge virusne infekcije, miokarditisa, hroničnog umora i dr. Tad obično predstavljaju samo simptom glavne bolesti i neophodno je javiti se lekaru radi dalje dijagnostike.