Svrab kože glave sa i bez peruti – svi mogući uzroci

svrab

Po statistici, svaka druga žena se susrela sa simptomima svraba kose, zatezanja, crvenila i iritacije na temenu. Suva kosa, koja ne može ni da se račšešlja, a kamoli oblikuje tada je nešto što morate prihvatiti. Imate utisak da ništa ne možete, i u pravu ste. Kada kosu dovedemo u to stanje, treba joj oporavak iz korena.

Hajde da vidimo šta nam može pomoći, ali pre toga moramo da saznamo uzroke svraba glave.

Zašto me svrbi glava?

Svrab glave je vrlo čest i nastaje zbog nepravilne higijene kože glave. Prva i osnovna stvar jeste da kožu glave održavate čistom.

Ukoliko vas svrbi glava, sigurno znate taj osećaj da kad operete kosu, sve se smiri, a već za par sati situacija je nesnosna, kao i sam svrab. Ne znate šta ćete, a nekad u javnosti nije baš lepo da češate glavu na svakih par sekundi. I kada radite to, može postati bolno. Svrab može biti prisutan i u snu.

Uzroci svraba kose su različiti i mnogobrojni.

Razmislite koje sve preparate koristite. Ukoliko koristite već dugo jedan isti šampon za kosu, može se desiti da je počeo da vam smeta ili vam jednostavno neki sastojak iz tog šampona ne prija. Mi vam preporučujemo prirodne šampone koji će pomoći da otklonite svrab glave i perut.

Promenite šampon

Prirodni šamponi ne sadrže silikone, sulfane i parabene. Oni u sebi sadrže aktivne prirodne sastojke i održavaju čistoću temena. Otkloniće višak sebuma i peruti, ali i druge uzroke zbog kojih kosa može da svrbi. Ako mislite da vam je potrebno da ojačate koren i samu strukuru vlasi, pređite na njih.

Ukoliko vam je stalo da se rešite svraba onda promenite svoju rutinu što pre. Ništa što je agresivno i puno hemikalija vam ne može poboljšati stanje na glavi. Prirodni sastojci koje sadrže šamponi smanjiće iritaciju na glavi, i možete ga koristiti svakoga dana, što će mnogo značiti ženama koje imaju muke sa masnom kosom.

Smanjiće neprijatan svrab, a dužim korišćenjem će ga potpuno i otkloniti.

Cirkulacija temena će se povećati, pa samim tim i kosa će brže rasti, postaće jača i neće opadati. Neće više dolaziti do pucanja dlake, jer će biti elastičnija, pa će konačno moći da se dostigne zdrava i lepa kosa, bez ikakvih oštećenja. Probajte, osetite razliku!

Svrab glave na nervnoj bazi

Kada ste nervozni, moguće je da će se javiti jak i dosadan svrab. Anksioznost se manifestuje kroz razne fizičke pojave, a svrab kose je jedan od njih. Ako imate već problem sa kožom glave, amksioznost će još više pogoršati situaciju.

Stres je moderna bolest i nema čoveka koji nekad ne oseti nervozu iz čistog mira. Živimo brzo, okruženi smo medijima i konstantnim informacijama, mozak nam je zatrpan. Strah je česta pojava, a on se može odraziti i kroz telesne simptome. Javljaju se problemi sa varenjem, loše spavanje, glavobolje, pa čak i migrene, povišen pritisak i svrab kože po celom telu.

Kada se javi jak stres, on deluje loše na organe, na čitavo telo. Koža je najveći organ pa tako dolazi do osipa usled mnogo nerviranja i osećaja konstantnog svraba.

Važno je napomenuti, ako je moguće, da izbegavate češanje u potpunosti ili da se češate što manje. Doćiće do iritacija i do upale, pa tako onda svrab postaje jači i traje mnogo duže. Samo ako lečite stres i sprečavate njegov nastanak, uspećete da oslobodite ove vrste neprijatnog i dugotrajnog svraba.

Svrab glave i perut

Perut i svrab idu u paketu. Kada se mrtva koža ljušti na glavi, ljuspice koje otpadaju, nazivaju se perut. Koža se peruta na glavi, ali izaziva svrab. Perut se javlja i na suvoj i na masnoj kosi. Kada je suva kosa u pitanju, perut je suva u vidu belih čestica, a kada perut masna, koža će biti crvena i praćena belim ili žutim ljuspicama.

Ukoliko imate bolesti kože kao što su psorijaza, seboroični dermatitis i ekcem, perut je prateća pojava i dovodi do svraba, peckanja i krvarenja. Može doći i do gubitka kose.

Neredovno pranje kose i nepravilno češljanje može dovesti do nastanka peruti i svraba glave. Češljanje je vrlo bitno jer moramo nekako očistiti skalp od mrtve kože. Češljanjem ćete izbaciti ostatak prvljštine i očistićete pore na glavi. Dva puta dnevno, ujutru i uveče biće dovoljno da četkom prođete kroz kosu kako biste ojačali cirkulaciju i sam koren kose.

Svrab glave možete dobiti i od alergije. Preispitajte da li ste alergični na nešto što jedete ili na nešto što se nalazi u vašem okruženju. Proverite sa vašim dermatologom i lekarom, ukoliko ne možete sami da utvrdite problem. Možda ste čak alergični na vaš šampon.

Infekcija gljivicama, prejaki hemijski preparati, neodgovarajući šamponi i gelovi mogu dovesti do pojave peruti. Tek kada vidite šta je u pitanju, moći ćete da pravilno reagujete.

Ishrana za kosu je važan faktor kada govorimo o peruti i svrabu koji on izaziva. Unosite dovoljno orašastih plodova, integralne žitarice, svnjske džigerice, i ribu. Jedite onu hranu koja sarži dosta cinka, jer cink će učiniti mnogo dobrobiti za vašu kosu i perut će se svakako smanjiti, na prirodan način.

Dešava se i to, da vas svrbi glava zato što je nekog vašeg pretka svrbela glava i to ne bi trebalo da vas čudi. Svrab može lako ukazati na nedostatke u organizmu ili bolesti, može biti jasan pokazatelj stanja vašeg imuniteta, ali može služiti i kao mehanizam odbrane.