Suva koža (kseroza) – 5 prirodnih načina da rešite problem suve kože

SUVA KOŽA tela i lica je problem daleko ozbiljniji od estetike i izgleda

Istraživanja pokazuju da većina odraslih osoba, tokom hladnih zimskih meseci pati od preterano suve kože (problem poznat i kao kseroza). Ali brojni su i oni koje suva koža muči tokom čitave godine, ne samo kada se spoljašnja temperatura smanjuje i vlažnost vazduha opada.

Koža je najveći organ ljudskog tela. Zdrava, dobro ovlažena koža ima važnu ulogu u zdravlju, jer štiti organizam od infekcija i bolesti. Hidrirana, zdrava koža je i sposobnija da se brani od oštećenja koja izazivaju toksini, zagađivači vazduha i sunčevi ultraljubičasti zraci. Očuvanje ove odbrane je neophodno da se ne bi pojavljivale bore, staračke pege, borice oko očiju i drugi znakovi prevremenog starenja.

Ako želite da podmladite, očuvate sjaj i poboljšate zdravlje, vitalnost i jačinu ovog najvećeg organa, vreme je da koži vratite vlažnost na prirodan način i pobedite suvu kožu na rukama, nogama i licu jednom zauvek.

suva koza tela


Šta je kseroza?

Termin kseroza  potiče iz starogrčkog jezika – xserosis. Xsero znači suvo, a osis se najčešće prevodi kao bolest. Ovaj termin ne sme da se meša sa kserodermom, retkim genetskim oboljenjem.

U današnje vreme kseroza je termin koji koriste lekari kada je u pitanju suva koža bez obzira na uzrok. Ali ovde nije u pitanju svaki uobičajeni oblik suve kože – to je uznemiravajuća, jako suva koža.

U ovom članku saznajte i

Da li nedostatak vitamina može izazvati suvoću kože

Zašto je suva koža kod dece česta pojava


Znakovi i simptomi kseroze

suva koza simptomi

Vizuelno, kada posmatrate slike na kojima je prikazana kseroza, možete da primetite da kseroza naglašava prisutne karakteristike kože, na primer izraženo perutanje kože ili mrežaste linije na koži lica. Ukoliko se ne leče, simptomi kseroze mogu da prerastu u:

 • kožu koja se ljuspa
 • pukotine
 • krvarenje

Uzroci i faktori rizika

veoma suva koza

Šta izaziva suvu kožu?

U istraživanjima koja smo već pomenuli, pacijenti su primetili da se suvoća kože pogoršava tokom zime. Američka asocijacija za kožu izveštava da je uzrok tome kombinacija smanjene vlažnosti vazduha i niska temperatura, koje isisavaju vlagu iz kože. Pored toga, upotreba grejalica i klima uređaja tokom zime može dodatno da dehidrira kožu.

Premda ne možete direktno da utičete na faktore rizika povezane sa vremenom, mnogi drugi uobičajeni faktori povezani sa svakodnevnim navikama i načinom života mogu da doprinesu nastanku kseroze:

 • preterana upotreba pilinga i sredstava za čišćenje kože, uključujući i jake sapune, deterdžente i sredstva za čišćenje kuće; u jednom istraživanju, skoro polovina ispitanika sa kserozom i dalje za umivanje koristi jake sapune za telo i ruke
 • produženo izlaganje suncu, koje dovodi do pojave suve kože tokom leta
 • suviše topla voda za kupanje i tuširanje
 • dehidracija usled ishrane u kojoj nije zastupljeno dovoljno tečnosti ili namirnica koje sadrže vodu
 • duži boravak u kući ili kancelariji sa centralnim grejanjem ili hlađenjem (ovi sistemi isušuju vazduh u okruženju, što dovodi do isušivanja kože)

Veoma suva koža šta je uzrok ?

Možda bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom o faktorima rizika koji nisu povezani sa životnim navikama, a mogu nepovoljno da utiču na vas. Na primer, kako starite, koža postaje sve tanja i proizvodi manje loja. To je razlog zbog koga se kseroza kutis (kseroza epidermisa i dermisa, dva spoljašnja sloja kože) češće javlja kod osoba od 65 i više godina.

Muškarci i žene koji pate od dijabetesa, takođe mogu da budu izloženi većem stepenu rizika od pojave kseroze, zbog problema sa krvnom cirkulacijom.


Suva koža tela i nedeostatak vitamina

Nedostatak vitamina ali i minerala možr izazvati izrazito suvu kožu. Suva koža, uključujući i jako suvu kožu, može biti izazvana faktorima iz okruženja, određenim zdravstvenim problemima, i manjkom vitamina ili minerala. Zdrava i izbalansirana ishrana je ključna za obezbeđivanje dovoljne količine vitamina i minerala.

Nedostatak vitamina A

Manjak vitamina A, tj. deficijencija retinola, može biti uzrok za jao suvu kožu.Kod male dece i trudnica se često javlja nedostatak A vitamina. Ovaj vitamin održava epitelna tkiva, tj. ćelije koje oblažu šupljine i površine širom tela. U jetri se nalazi oko 80-90% vitamina A. Najčešći znaci i simptomi koji se vezuju za manjak vitamina A uključuju isušivanje, ljuštenje i stanjivanje kože, noćno slepilo i druge probleme sa vidom, respiratorne infekcije i oslabljen imunitet.Nedostatak vitamina A se može javiti zbog nedovoljnog unosa ovog vitamina putem ishrane, lošim upijanjem masti ili poremećajem jetre.

Nedostatak joda

Nedostatak joda, je češći kod žena nego kod muškaraca, i najčešći jeuzrok preventabilne mentalne retardacije i oštećenja mozga na svetu. Nakon mnogo meseci deficijencije joda, možete oboleti od hipotiroidizma. Najčešći znaci i simptomi koji se vezuju za manjak joda i hipotiroidizam uključuju jaku suvoću kože, proređivanje kose, zamor, depresiju, intoleranciju na hladnoću,blago gojenje, zatvor, grčeve u mišićima, oslabljenu koncentraciju, bol u celom telu i oticanje nogu.

Nedostatak vitamina B2

Nedostatak vitamina B2, tj. manjak riboflavina, može izazvati izrazito suvu kožu, pogotovo oko usta.Nedostatak vitamina B2 se obično javlja zajedno sa drugim deficijencijama iz grupe vitamina B.


Suva koža kod dece

suva koza kod dece

Da li ste zabrinuti zbog toga što vaše dete ima suvu kožu? Nemojte biti, jer kod dece, isto kao i kod odraslih, se može javiti problem sa suvom, iziritiranom kožom i osipima koji svrbe.

Osetljiva i meka koža kod dece zahteva posebnu negu. Jako sunce, slana voda, hlor iz bazena i drugi faktori iz okruženja mogu izazvati suvoću kože kod dece.

U svakom slučaju, nemojte ignorisati suvu kožu kod dece, pošto može ukazivati i na alergiju.

Simptomi suve kože kod dece

Ako vaše dete ima suvu kožu, primetićete suve lezije i nešto što liči na zakrpe. Ove zakrpe ne samo da su primetne zimi, nego i leti. Pripazite i na sledeće simptome:

 • Gruba koža koja se peruta
 • Bele ili sivkaste zakrpe na tamnijoj koži
 • Ispucale usne
 • Ispucala koža
 • Svrab i ljuštenje kože

Kod neke dece se javlja samo suva koža na rukama i nogama, s vremena na vreme. Crvenilo i gruboća kože su baš primetne kod dece koja pate od suve kože.

 • Koža se može ljuštiti i svrbeti
 • Neka deca imaju velike poršine suve kože na rukama, nogama i licu
 • Koža kod dece koja imaju ekcem postaje crvena i svrbi

Prirodni lekovi za suvu kožu kod dece

Možete se rešiti suve kože kod dece uz pomoć ovih saveta. To su:

 • Koristite blagi sapun bez mirisa, kako biste izbegli iritaciju
 • Što gušća krema, to je bolje dejstvo na kožu
 • Ako svakodnevno nanošenje hidratantne kreme ne pomaže, probajte sa uljem ili mastima, koje će malo zamastiti kožu.
 • Hlorisana voda u bazenu može isušiti i peći dečiju kožu. Nakon plivanja, okupajte dete običnom vodom i stavite kremu
 • Deca treba da piju puno vode
 • Tokom zime, oblačite dete slojevito. Rukavice i šal su obavezni, kako bi se izbegle ispucale ruke ili usne

Konvencionalno lečenje

Konvencionalno prirodno lečenje obično podrazumeva tretmane protiv suve kože, koji ciljaju na lečenje simptoma kseroze.

Dermatolog može da vam preporuči topičke steroidne lekove, koji mogu da se nabave u slobodnoj prodaji. U primere spada jednoprocentna (1%) hidrokortizon krema, a ovi lekovi za lokalnu primenu mogu da ublaže svrab i nadraženost kože usled kseroze.

Mogu da vam preporuče i konvencionalne proizvode za negu kože, koji sadrže sastojke za vlaženje kože, na primer:

 • urea
 • keramidi
 • glicerin

Međutim, iako ovi preparati mogu da ublaže neke spoljnje manifestacije, oni nisu namenjeni hidrataciji dubljih slojeva kože, niti mogu da reše probleme koji su posledica načina života. Umesto navedenog, radi rešavanja ovih problema, možda možete da probate neke od prirodnih tretmana.


5 prirodnih načina za lečenje suve kože

 1. Kratko tuširanje hladnijom vodom

Možda najvažniji prirodni lek za suvu kožu je kraće tuširanje. Kada se kupate, pokušajte da to radite hladnijom ili mlakom vodom, a nikako vrućom. Vruća voda skida prirodnu masnoću sa kože, pa je suva koža u još gorem stanju nego pre toga.

Nakon tuširanja, kožu osušite tapkanjem (ne trljanjem) čistim peškirom. Izbegavajte da snažno trljate kožu, jer to može da dovede do još većeg isušivanja i nadraženosti.


 1. Nakon tuširanja nanesite ovlaživač za kožu

Odmah nakon tuširanja, na kožu nanesite neki prirodni ovlaživač. Na taj način ćete zadržati vlagu preostalu od tuširanja, a koža će biti umirena i hidrirana.

Umesto konvencionalnih krema za kožu, koje mogu da sadrže mirise, boje i druge sastojke koji isušuju koži ili nadražuju postojeću kserozu tela, probajte ovlaživače od prirodnih biljnih ulja koji umiruju i hidriraju kožu:

 • maslinovo ulje
 • bademovo ulje
 • ulje avokada
 • ulje pšeničnih klica
 • laneno ulje
 1. Pijte dovoljno vode

pijte vodu

U sastavu vaše kože nalazi se 64% vode. Ako vaše prehrambene navike ne obezbeđuju organizmu dovoljno vode, ova dehidracija se često najpre vidi na koži.

Prema Nacionalnim akademijama nauka, inženjerstva i medicine, muškarci bi trebalo da piju 15,5 šolja vode dnevno da bili hidrirani, dok je ženama potrebno 11,5 šolja vode na dan.

Jedan od najbržih načina da proverite da li ste dobro hidrirani ili imate simptome dehidracije, jeste brz pogled na WC šolju. Ako unosite dovoljno tečnosti, mokraća će biti bistra ili svetle boje. Tamna boja urina znači da ne pijete dovoljno vode.


 1. Hranom do zdrave kože

avokado

Ispijanje vode nije dovoljno da se borite protiv suve kože tela i da vaša koža zablista i bude zdrava. Namirnice koje jedete imaju ključnu ulogu u zdravlju kože i obnavljanju njene vlažnosti. U glavnim crtama, izbegavanje šećera i alergena je ključno. Ako ne znate odakle da počnete, probajte neke od ovih namirnica za užinu:

 • Jedite zdrave masti – Polinezasićene i mononezasićene masti u orašastim plodovima, semenkama i avokadu, koži iznutra daju vlagu. Slično tome, omega 3 masne kiseline u ribi mogu da održe hidriranost kože i da deluju kao antiupalni agens, koji ublažava nadraženost i crvenilo kože.
 • Uzimajte više cinka – Ovog minerala ima u integralnim žitaricama, ljuskarima, orašastim plodovima i živinskom mesu. Cink omogućava koži da proizvodi dovoljno sopstvene prirodne masnoće, koja održava mekoću i štiti kožu od isušivanja. Pored toga, cink poboljšava zdravlje štitne žlezde, što takođe utiče na izgled kože.
 • Povećajte unos vitamina E – Ovaj antioksidant potpomaže obnavljanje kože, pa se koža brže i bolje oporavlja nakon kseroze. Vitamina E ima u lešniku, smenu suncokreta, pinjolu i bademu.
 1. Eliminišite sastojke i proizvode koji isušuju kožu

Sada kada o koži brinete iznutra i spolja, pravilno perete i hidrirate površinu kože, vreme je da izbacite brojne uobičajene stvari koje koristite u životu, a koje mogu da dovedu do toga da se kseroza vrati.

Ako se bavite samo unutrašnjim faktorima zdravlja, ali ne i  onima iz životne sredine, bićete u stalnom ratu protiv suve kože. Kada je u pitanju tretman za kserozu kod odraslih osoba, obratite pažnju na ove neprijatelje:

 • Grejalice i klima uređaji – Vazduh oko vas je stalno suv zbog ovih uređaja, a koža će stalno gubiti vlagu na suvom vazduhu. Ako je neophodno, kako preporučuju iz Harvardske medicinske škole, koristite ovlaživač vazduha podešen na 60%.
 • Kožni iritansi – Već smo govorili o jakim sapunima i deterdžentima, ali pogledajmo i druge stvari. U krivce spadaju i parfemi, proizvodi za negu kože koji sadrže alkohol i proizvodi za veš poput omekšivača i parfimisanih deterdženata.
 • Gruba odeća napravljena od materijala poput vune, može da pokupi vlagu sa kože, a takvi materijali mogu da dovedu i do upale i nadraže suvu kožu ili izazovu druga kožna oboljenja.

Mere opreza

Setite se da suva koža lica i tela nije samo problem estetike i izgleda. Ona govori o tome da je zdravlje vaše kože ugroženo, a ako se ne leči veoma suva koža može da preraste u bolne pukotine na koži koje krvare i mogu da se inficiraju. Zbog suve kože bi trebalo da se javite dermatologu u sledećim slučajevima:

 • koža luči tečnost
 • osip ili kožno crvenilo počinje da formira oblik kruga (ovo može da bude lišaj)
 • velike površine kože se ljušte u jednom komadu
 • stanje kože se ne poboljšava ili se pogoršava i nakon lečenja

Lekaru bi trebalo da se javite i kada se suva koža javlja istovremeno sa drugim kožnim oboljenjima, na primer, psorijazom ili ekcemom. Kombinacija ovih kožnih oboljenja može da bude bolna i predstavlja novi rizik za nastanak infekcije.


Ključne činjenice o kserozi i oporavku suve kože

Kseroza je prilično često kožno oboljenje od koga ljudi pate čitave godine i nije razlog za ozbiljnu paniku. Međutim, važno je da se leči pre nego što zdravlje kože postane ozbiljno ugroženo.

 • Kseroza je medicinski termin koji lekari koriste da opišu veoma suvu kožu, od čega pati većina populacije, posebno tokom suvih i hladnih zimskih meseci.
 • U simptome kseroze spadaju crvena, nadražena ili upaljena koža koja se ljušti, koža koja je gruba, svrbi ili boli.
 • Ako se ne leče, simptomi kseroze mogu da prerastu u ozbiljnije slučajeve, u koje spadaju krvarenje, ispucala koža i koža koja se ljuspa.
 • U neke od najčešćih uzroka kseroze spadaju jaki sapuni, predugo tuširanje ili kupanje, loše prehrambene navike i nedovoljan unos tečnosti.
 • Suva koža može da bude i neželjeno dejstvo starenja, dijabetesa i nekih lekova.

5 prirodnih načina za ublažavanje simptoma kseroze

 1. Kraće se kupajte/tuširajte hladnijom vodom, umesto vrućom koja skida prirodnu masnoću sa kože.
 2. Odmah nakon kupanja nanesite na kožu prirodni ovlaživač bez boja i mirisa.
 3. Budite dobro hidrirani, jer kožu sačinjava 64% vode, a suva koža je jedan od prvih simptoma dehidracije.
 4. Jedite hranu koja je dobra za kožu, uključujući i namirnice bogate zdravim mastima i mineralima koji jačaju kožu. Primarne hranljive materije, za kojima bi trebalo da težite, su omega 3 masne kiseline, polinezasićene i mononezasićene masti, vitamin E i cink.
 5. Izbegavajte kožne iritanse, poput mirisa, grubih tkanina i svog vazduha.