Stomatitis (upala usne duplje)

Stomatitis je zapaljenje sluzokože usta. Ova vrsta upale može se pojaviti i kod odraslih i kod djece, a faktori koji je izazivaju mogu biti različiti. Stomatitis koji se ponovo javlja i uključuje čireve na ustima naziva se rekurentni aftozni stomatitis (RAS) i najčešća je bolest koja pogađa područje usta, pri čemu je na neki način zahvaćeno između 20 i 25 odsto svjetske populacije. Dva najčešća tipa stomatitisa su Herpes stomatitis i Stomatitis afta.

Hepres stomatitis
Ovaj tip najčešće se javlja kod djece i prije same promjene u usnoj duplji javljaju se simptomi malaksalosti, groznice i glavobolje. Onda se javlja crvenilo desni, koje prati krvarenje i otok. Potom nastaju i određene vezikule koje brzo pucaju, pri čemu se javljaju znatno oštre erozije, odnosno plikovi, kojih ima i po ustima i na jeziku. Njihovim daljim širenjem nastaju žuti ulkusi, koji izazivaju jake bolove. Djeca zbog toga odbijaju hranu, jer ne mogu pravilno da žvaću, a u nekim slučajevima može doći i do sekundarnih infekcija.

Stomatitis afta
Druga vrsta stomatitisa ispoljava se usljed pada imuniteta i nedostatka vitamina, posebno usljed manjka vitamina B12, folne kiseline, cinka ili gvožđa. Prvi simptomi se javljaju u vidu svraba, žarenja ili peckanja. Da bi se potom pojavio veliki broj ulkusa (čireva) na usnoj sluzokoži, jeziku, a može ih biti i na usnama. Afte mogu biti različitih veličina i ono što je važno napomenuti jeste da nisu prenosive, odnosno nisu zarazne, ali se mogu ponovo pojaviti, ukoliko dođe do ponovnog pada imuniteta i nedostatka oralne higijene zuba.Stomatitis se može podijeliti u različite kategorije, zavisno od toga na koji je područje usta pogođen: heilitis (upala usana i oko usta), glositis (upala jezika), gingivitis (upala desni), faringitis (upala zadnjeg dijela usta).

Uzroci
Stomatitis može biti uzrokovan raznim različitim faktorima, koji se mogu istovremeno preklapati jedan sa drugim. Često će to biti posljedica povrede, infekcije, alergije ili kožne bolesti. Najčešći uzroci su: trauma od neprilagođenih proteza ili nabora, ujeda unutrašnjosti obraza, jezika ili usne, virusna infekcija, kao što je herpes, bilo koje stanje povezano sa kserostomijom ili suvim ustima, pušenje ili žvakanje duvana, bakterijske infekcije, oslabljen imuni sistem, iritacija od jakih hemikalija, stres, određene bolesti (uključujući Behcetovu bolest, Crohnovu bolest i lupus), lijekovi, alergijske reakcije, opekotine izazvane vrućom hranom i pićima. Važno je utvrditi uzrok stomatitisa kako biste ga pravilno liječili.

Simptomi
Stomatitis često rezultira bolom, peckanjem i bolovima. Svaka osoba može imati različite simptome. Oni mogu da uključuju: čirevi na ustima sa bijelim ili žutim slojem i crvenom osnovom, obično unutar usana, obraza ili na jeziku, crvene mrlje, otok, oralna disestezija – peckanje u ustima, lezije koje zarastaju i često se ponavljaju

Dijagnoza
Dijagnoza će u potpunosti zavisiti od toga šta uzrokuje stomatitis. Odgovarajuća ispitivanja uključuju fizički pregled, jer ljekari mogu puno naučiti gledajući pojavu i raspodjelu čira. Drugi testovi mogu uključivati: brisevi, bakterijski i virusni, biopsija ili uklanjanje ćelija ili tkiva radi daljeg proučavanja, krvne pretrage, krpni testovi za prepoznavanje alergije. Ljekar će, takođe, pregledati anamnezu osobe da bi utvrdio da li je trenutni ili prethodni lijek izazvao stomatitis. Dijagnoza je od vitalnog značaja, kako bi se osiguralo da može da se dobije ispravan tretman.

Liječenje stomatitisa zavisiće od uzroka. Lečenje uzroka je važno za stomatitis uzrokovan sledećim:
Alergija: Ako je izazvana alergijskom reakcijom, ljekar će pokušati da identifikuje šta je uzrokovalo alergiju i potražiće način da se otkloni njena posljedica.

Infekcija: Stomatitis izazvan infekcijom može zahtijevati specijalizovano liječenje i lijekove u zavisnosti od infekcije.
Bolest: Ako određena bolest izazove stomatitis, ljekar će imati za cilj da to utvrdi i liječi.
Hranjivi nedostatak: Ljekar može da identifikuje i riješi nutritivne probleme lijekovima ili dijetom.