Infekcija (UPALA) OKA simptomi i lečenje

zapaljenje oka

Upala oka ili infekcija nastaje kada štetni mikroorganizmi napadnu oko ili predio oko očiju. Infekcije najčešće pogađaju prozirni prednji dio oka – rožnicu, te prozirnu ovojnicu oka – spojnicu, ali svi dijelovi oka su podložni infekcijama. Postoji mnogo vrsta upala oka s različitim uzrocima, za koje su potrebni i različiti pristupi liječenja.

Ukoliko sumnjate na prisutnost očne upale, trebate posjetiti liječnika. Važno je što prije započeti liječenje kako nebi došlo do pogoršanja ili trajnih oštećenja vida.

Simptomi očnih infekcija:

  • Crvene oči
  • Osjetljivost na svjetlost
  • Natečene oči
  • Iscjedak iz oka
  • Bol u oku
  • Suzne oči
  • Zamućen vid
  • Suhe oči
  • Svrbež očiju
  • Otekline oko očiju

Vrste i uzroci očnih infekcija

Najčešći primjeri očnih infekcija uključuju:

Konjunktivitis

Konjunktivitis ili tzv. crveno oko je česta i vrlo zarazna upala oka, koja se često prenosi među djecom u vrtićima i školama. U takvoj okolini je potrebno poduzeti dodatne mjere opreza kako bi se spriječilo širenje zaraze, kao što je često pranje ruku od strane odraslih i djece. Konjunktivitis može biti bakterijski, virusni ili alergijski. Bakterijski konjunktivitis često prvo pogađa jedno oko i uzrokuje ljepljivi iscjedak, te se ponekad mogu pojaviti kraste na vjeđama. Virusni konjunktivitis obično pogađa oba oka, uzrokuje crvenilo i stvara se vodenasti iscjedak. Alergijski konjunktivitis pogađa oba oka i nije zarazan, a osnovni simptomi su crvenilo i svrbež.

Herpes oka

Herpes oka je česta infekcija, koja može izazvati trajno oštećenje rožnice. Jedan od virusa koji uzrokuje očni herpes se naziva varicella ili virus zoster. Riječ je o istom virusu, koji uzrokuje vodene kozice i herpes – bolest živčanog sustava. Kada ovaj virus utječe na oči, naziva se herpes zoster ophthalmicus. Drugi virus koji uzrokuje herpes oka se zove herpes simplex tip 1. Herpes simplex tip 1 je isti virus koji uzrokuje herpes na usnama i u usnoj šupljini. U slučajevima kada utječe na oči, obično uzrokuje upalu rožnice. Ova vrsta infekcije se zove herpes simplex keratitis.

Bakterijski keratitis

Bakterijski keratitis je infekcija rožnice, koja uzrokuje suzenje očiju, bol, oslabljeni vid i osjetljivost na svjetlost. Bakterije koje su obično odgovorne za ovu vrstu infekcije oka su Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa kod nositelja kontaktnih leća. Razlikujemo površinski i duboki bakterijski keratitis. Površinski keratitis zahvaća vanjske slojeve rožnice i ne ostavlja značajne ožiljke, dok duboki keratitis utječe na dublje slojeve rožnice i ostavlja ožiljak, koji može trajno utjecati na vid ukoliko se nalazi na centralnom dijelu rožnice.

Uveitis

Uveitis je upala srednjeg sloja oka – uvee. Ponekad je povezana s upalnom bolesti, poput reumatoidnog artritisa ili lupusa. Ovaj tip upale se može razviti naglo, a osnovni simptomi su bol oka i crvenilo, te zamućenje vida uz bolove. U slučaju uveitisa iznimno je važno obaviti oftalmološki pregled i što prije započeti s liječenjem, jer upala unutarnjih dijelova oka može trajno oštetiti vid ili čak dovesti do sljepoće.

Endoftalmitis

Endoftalmitis je infekcija oka koja je najčešće uzrokovana penetrirajućom ozljedom oka ili intraokularnim kirurškim zahvatom. Radi se o uveitisu koji je najčešće uzrokovan bakterijama poput Staphylococcus epidermidis ili S. aureusa. Simptomi su jaka bol, slabljenje vida i ponekad edem vjeđa. Ovo stanje zahtjeva hitno liječenje.