Šta je Favistan lek (tablete 20 mg) i čemu je namenjen

favistan lek
 • FAVISTAN je lijek za sprečavanje prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde (tireostatik).

  FAVISTAN se primjenjuje za:

  1. Liječenje prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde (hipertireoze), bez uvećanja ili s manjim uvećanjem štitne žlijezde (guša), kao i u mlađih pacijenata;
  2. Pripremu za operativni zahvat kod svih oblika prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde;
  3. Pripremu ili intervalno liječenje, kao dodatak liječenju radioaktivnim jodom.

 

 • 2. PRIJE NEGO POČNETE PRIMJENJIVATI LIJEK FAVISTAN 20 mg TABLETE
  • Upozorite ljekara ako primjenjujete druge lijekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosjetljivi ste na lijekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

   Nemojte primjenjivati FAVISTAN

   1. Ako ste alergični na tiamazol, na srodne supstance (derivati tioamida) poput karbimazola, ili na bilo koji od drugih sastojaka ovog lijeka (navedeni su u dijelu 6.),
   2. Ako laboratorijske pretrage krvi pokažu da imate promjenu krvne slike, npr. smanjen broj određenih krvnih ćelija (granulocitopenija),
   3. Ako prije početka terapije tiamazolom imate zastoj žuči (holestazu),
   4. Ako ste u prošlosti imali upalu gušterače (akutni pankreatitis) nakon primjene tiamazola ili karbimazola,
   5. Ako imate oštećenje koštane srži nastalo tokom prethodnog liječenja tiamazolom ili karbimazolom.

   FAVISTAN se tokom trudnoće ne smije primjenjivati zajedno s hormonima štitne žlijezde.

   Budite oprezni s FAVISTANOM

   Molimo Vas, razgovarajte s Vašim ljekarom prije primjene FAVISTANA:

   1. Ako ste ikad ranije imali blagu alergijsku reakciju na tiamazol (naprimjer, alergijski osip, svrbež). Vaš ljekar će odlučiti možete li primjenjivati FAVISTAN;
   2. Ako imate veliku gušu (oteklina u prednjem dijelu vrata), što otežava Vaše disanje, s obzirom na to da tokom terapije tiamazolom guša može dalje rasti. Vaš ljekar će Vam možda propisati tiamazol, ali samo na ograničeno vrijeme i uz redovne kontrole.

   Prije i tokom liječenja FAVISTANOM neophodno je da Vaš ljekar redovno kontrolira Vašu krvnu sliku, da bi se na vrijeme uočile eventualne promjene.

   U slučaju pojave vrućice, bolova u grlu, upale sluznice usta ili čireva na koži, odmah prekinite primjenu FAVISTANA i javite se Vašem ljekaru. To može biti uzrokovano izrazitim padom određenih krvnih ćelija (agranulocitoza), što se uglavnom javlja u prvim sedmicama liječenja i ima ozbiljne posljedice.

   Ako patite od teškog oblika prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde, tada Vi morate primjenjivati vrlo visoke doze tiamazola (više od 120 mg dnevno). U tom slučaju Vaš ljekar će redovno kontrolirati Vašu krvnu sliku, s obzirom na to da može doći do oštećenja koštane srži. Ako se to dogodi, Vaš ljekar može odlučiti da obustavi terapiju i prema potrebi Vam propiše drugi lijek.

   Molimo Vas, odmah se javite Vašem ljekaru ako imate vrućicu ili bol u trbuhu, jer to mogu biti znaci upale gušterače (akutnog pankreatitisa). Možda će biti potrebno prekinuti liječenje FAVISTANOM.

   FAVISTAN može naškoditi nerođenom djetetu. Ako biste mogli zatrudnjeti, morate koristiti pouzdanu metodu kontracepcije od vremena kada započnete liječenje te tokom liječenja.

   Ako tokom terapije tiamazolom dođe do daljnjeg rasta Vaše guše ili do razvoja smanjene aktivnosti štitne žlijezde, Vaš ljekar će možda korigirati Vašu dozu lijeka. Međutim, uvećanje štitne žlijezde može biti uzrokovano i prirodnim tokom bolesti.

   Slično tome, može doći i do pogoršanja jedne očne bolesti (endokrina orbitopatija), što nije povezano s terapijom tiamazolom.

   Tokom terapije tiamazolom može doći do povećanja Vaše tjelesne težine. To je normalna reakcija Vašeg tijela. Tiamazol djeluje na hormone štitne žlijezde, koji kontroliraju Vaše energetske potrebe.

   Primjena drugih lijekova s FAVISTANOM

   Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lijekove koje više ne primjenjujete, kao i na lijekove koje planirate primjenjivati u budućnosti. Obavijestite Vašeg ljekara ako primjenjujete ili ste nedavno primjenjivali neki drugi lijek, uključujući i lijek koji se nabavlja bez ljekarskog recepta.

   Vaš unos joda utječe na djelovanje FAVISTANA. Vaš ljekar će odrediti dozu koja Vama odgovara, u skladu s Vašim osobnim unosom joda i Vašom funkcijom štitne žlijezde. Nedostatak joda pojačava, a višak joda smanjuje odgovor štitne žlijezde na tiamazol.

   Direktne interakcije s drugim lijekovima nisu poznate. Međutim, stanje prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde može biti povezano s ubrzanom razgradnjom i izlučivanjem drugih lijekova. S normalizacijom aktivnosti Vaše štitne žlijezde možda će biti potrebno da Vaš ljekar prilagodi doze drugih lijekova koje Vi primjenjujete.

   Posavjetujte se s Vašim ljekarom ako primjenjujete lijekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse), jer na njihovo djelovanje može utjecati normalizacija aktivnosti štitne žlijezde uzrokovana tiamazolom.

   Primjena hrane i pića s FAVISTANOM

   Nema posebnih napomena.

   Trudnoća i dojenje

   Prije nego što počnete primjenjivati neki lijek, posavjetujte se sa Vašim ljekarom ili farmaceutom.

   Ako ste trudni ili dojite, mislite da ste možda trudni ili planirate trudnoću, prije nego što primijenite ovaj lijek, upitajte Vašeg ljekara ili farmaceuta za savjet.

   FAVISTAN može naškoditi nerođenom djetetu.

   Ako biste mogli zatrudnjeti, primjenjujte pouzdanu metodu kontracepcije od vremena kada započnete liječenje te tokom liječenja.

   Ako ste trudni, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, odmah se obratite Vašem ljekaru. Možda će biti potrebno nastaviti liječenje FAVISTANOM tokom trudnoće ako su potencijalne koristi veće od potencijalnih rizika za Vas i nerođeno dijete. U tom slučaju, preporučuje se primjena najnižih mogućih djelotvornih doza. Dodatna terapija hormonima štitne žlijezde ne smije se primijeniti.

   Aktivna supstanca tiamazol prolazi u majčino mlijeko, zbog čega postoji opasnost od smanjene aktivnosti štitne žlijezde u dojenčeta. FAVISTAN možete primjenjivati za vrijeme dojenja, ali isključivo u malim dozama (do 10 mg dnevno) i bez dodatnog uzimanja hormona štitne žlijezde. Funkciju štitne žlijezde dojenčeta potrebno je redovno pratiti.

   Upravljanje vozilima i mašinama

   Ne zahtijevaju se posebne mjere opreza.

   Ostala upozorenja

   FAVISTAN sadrži laktozu i saharozu (vrste šećera). Ako Vam je ljekar rekao da imate bolest nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete primjenjivati ovaj lijek, posavjetujte se s Vašim ljekarom.

. KAKO PRIMJENJIVATI LIJEK FAVISTAN 20 mg TABLETE
 • FAVISTAN uvijek primjenjujte tačno onako kako Vam je preporučio Vaš ljekar. Ako niste sigurni, molimo Vas, posavjetujte se s Vašim ljekarom ili farmaceutom.

  Doziranje i trajanje primjene lijeka

  Liječenje prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde (hipertireoze)

  U zavisnosti od težine bolesti, preporučena početna doza FAVISTANA iznosi 1 do 2 tablete (što odgovara 20 do 40 mg tiamazola) na dan.

  Na početku liječenja dnevnu dozu bi trebalo uzimati podijeljenu u nekoliko jednakih pojedinačnih doza.

  Nakon poboljšanja bolesti, obično ostvarenog unutar prvih 3 do 8 sedmica liječenja, Vaš ljekar će postepeno prilagoditi dozu lijeka u skladu s Vašim potrebama. Doza održavanja, koja bi se u dogovoru s ljekarom trebala primjenjivati jednu do dvije godine, iznosi između 5 do 10 mg tiamazola na dan. U nekim  slučajevima doza može biti viša.

  Ova doza može se primijeniti odjednom, najbolje ujutro, eventualno zajedno s hormonom štitne žlijezde, o čemu će odlučiti Vaš ljekar. Veće doze su potrebne u slučaju posebno teških oblika oboljenja, naročito kod prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde koja je uzrokovana primjenom joda.

  Nakon postizanja uravnotežene aktivnosti štitne žlijezde (eutireoidno stanje), može se primijeniti dodatna terapija hormonima štitne žlijezde. Preporučuje se doza od 50 do 100 mikrograma levotiroksin-natrija na dan.

  Pripreme za hirurški zahvat kod svih oblika prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde

  U pripremi za hirurško liječenje prekomjerne aktivnosti štitne žlijezde FAVISTAN se primjenjuje do termina za hirurški zahvat (u toku 10 posljednjih dana prije operacije eventualno se može dodati preparat joda, a u slučaju da je do operacije ostao duži vremenski period mogu se dodati i hormoni štitne žlijezde).

  Liječenje prije terapije radioaktivnim jodom

  Doziranje i trajanje liječenja će odrediti ljekar koji vodi liječenje radioaktivnim jodom.

  Intervalno liječenje nakon terapije radioaktivnim jodom

  Doziranje i trajanje liječenja će odrediti nadležni ljekar.

  Napomena za doziranje u trudnoći

  U trudnoći treba primjenjivati najmanju moguću dozu (5 mg do 10 mg tiamazola), a liječenje treba provesti bez dodavanja hormona štitne žlijezde.

  Napomena za doziranje kod oštećene funkcije jetre

  Kod oštećene funkcije jetre, doza lijeka trebala bi biti što je moguće niža.

  Primjena u djece i adolescenata

  Ne preporučuje se primjena tiamazola u djece uzrasta ispod 2 godine.

  U djece uzrasta iznad 3 godine i adolescenata do 17 godina početnu dozu lijeka treba prilagoditi tjelesnoj težini pacijenta. Obično se liječenje započinje dozom od 0,5 mg/kg tjelesne težine dnevno, podijeljenom na 2 ili 3 jednake pojedinačne doze. Za daljnje liječenje doza održavanja može biti smanjena u zavisnosti od uspjeha liječenja. Ukupna dnevna doza ne smije biti veća od 40 mg tiamazola.

  Može biti neophodna dodatna primjena hormona štitne žlijezde da bi se spriječila pojava smanjene aktivnosti štitne žlijezde.

  Način primjene

  Dozu lijeka progutajte bez žvakanja, s dovoljnom količinom tečnosti (najbolje s čašom vode [200 ml]).

  Napomena: FAVISTAN 20 mg tablete imaju križni urez. Polovljenjem tablete ostvaruje se doza od 10 mg, a lomljenjem tablete na četiri jednaka dijela ostvaruje se doza od 5 mg.

  Ako primijenite više FAVISTANA nego što ste trebali

  Ako ste primijenili veću količinu lijeka od propisane, odmah se obratite Vašem ljekaru ili farmaceutu!

  Ako jedanput slučajno uzmete višu dozu lijeka od one koja Vam je propisana, ne očekuju se posebni problemi. Međutim, ako često uzimate dozu višu od propisane, čim to primijetite, molimo Vas da se odmah javite Vašem ljekaru. Vaš ljekar će možda morati prilagoditi Vašu dozu tiamazola ili će Vam dodatno propisati hormone štitne žlijezde u svrhu sprečavanja rasta štitne žlijezde.

  Ako ste zaboravili primijeniti FAVISTAN

  Ako ste zaboravili primijeniti lijek, ne primjenjujte dvostruku količinu lijeka naknadno, već nastavite primjenu lijeka prema uobičajenom rasporedu.

  Ako ste zaboravili primijeniti lijek, ne primjenjujte naknadno doze koje ste izostavili. FAVISTAN djeluje nekoliko dana, pa čak i ako ste izostavili dozu, s tim da je njegovo djelovanje oslabljeno. Nastavite primjenjivati lijek u propisano vrijeme. Ne zaboravite da se dobro djelovanje lijeka postiže samo ako se on konstantno primjenjuje u propisanoj dozi.

  Ako prestanete primjenjivati FAVISTAN

  Ovaj lijek primjenjujte onoliko dugo koliko Vam je propisao ljekar.

  Nema posebnih napomena.

  U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja u vezi s primjenom FAVISTANA, obratite se Vašem ljekaru ili farmaceutu.