Šta izaziva pritisak u ušima i kako ga se brzo rešiti (zapušene uši, zujanje, vrtoglavica)

pritisak u uhu

Brojni su razlozi koji uzrokuju pritisak u uhu. Eustahijeva cijev je otvor koji se nalazi na zadnjoj strani nosa i grla te ide sve do srednjeg uha. Glavna funkcija Eustahijeve cijevi je provjetravanje prostora srednjeg uha kako bi se izjednačio vanjski pritisak zraka s pritiskom srednjeg uha. Ta je cijev zatvorena; otvara se kada osoba guta, žvače ili zijeva. U slučaju kada je vanjski pritisak zraka veći od pritiska u srednjem uhu, javlja se bolan i nezgodan osjećaj punoće i pritiska u uhu i tada je Eustahijeva cijev blokirana. Ona može biti oštećena ili otečena jer zrak ostaje „zarobljen“ te uzrokuje nagomilavanje pritiska.

Uzroci pritiska u ušima

Pritisak u uhu poznat je pod nazivom barotrauma. Barotraumu može uzrokovati promjena nadmorske visine te je učestala pojava prilikom ronjenja, planinarenja i letenja. Simptomi ove pojave odnose se na bol i nelagodnost u ušima, blago oštećenje sluha te zapušenost uha. Osim toga, vrtoglavica je također jedan od simptoma. Neki teži slučajevi barotraume uha podrazumijevaju i krvarenje iz nosa, gubitak sluha i osjećaj punoće te pritiska u ušima. Razne infekcije uha poput respiratornih infekcija koje obuhvaćaju grlo, nos i sinuse pogoduju akumuliranju pritiska zraka u srednjem uhu čime se izaziva blokada Eustahijeve cijevi. Bakterijske infekcije poput onih koje su nastale od zaražene rane ili piercinga također mogu utjecati na uho izazivajući pritisak i bol. Zdravstveni problemi poput alergija, rascjepa nepca i sl. isto se navode kao mogući uzrok nastanka većeg pritiska u uhu. Alergijski rinitis dovodi do pritiska u sinusima.

Ušni pritisak ne mora se nužno pojaviti odmah, već se razvije kasnije uz popratnu pojavu zapuštenosti uha koja je prouzrokovalo nakupljanje sluzi u srednjem uhu. Najčešći simptomi koji se odnose na zapuštenost uha jesu osjećaj pritiska ili punoće u uhu, teškoće povezane sa sluhom, osjećaj pucketanja u uhu, zvonjenja, ali i problem s održavanjem ravnoteže. Eustahijeve cijevi kod djece kraće su nego kod odraslih, stoga su iz tog razloga djeca sklonija pojavi zapuštenosti uha.

Disfunkcija Eustahijeve cijevi

Pritisak u ušima i glavi može uzrokovati i disfunkcija Eustahijeve cijevi. To je stanje kada se cijev ne može otvoriti ispravno kako bi omogućila protjecanje zraka i izjednačavanje pritiska te se iz tog razloga javlja bol i veći pritisak u uhu. Do disfunkcije Eustahijeve cijevi može doći uslijed plivanja ili svakodnevne prehlade. Pritisak može trajati relativno kratko, no postoje slučajevi kada traje puno duže.

Za pojavu barotraume uha nije nužan vanjski faktor; postoje slučajevi u kojima su osobe rođene s uskom Eustahijevom cijevi ili nedovoljno funkcionalnom koja se često može zablokirati te uzrokovati veći ušni pritisak.

Pritisak i šum u ušima nisu bezazlene pojave te mogu ukazivati i na druge bolesti poput oštećenja uha te tumore, poremećaj funkcije eustahijeve cijevi, Menierovu bolest, nakupljanje ušnog cerumena i sl. Uslijed učestalog javljanja pritiska u ušima tijekom svakodnevnih aktivnosti preporučuje se posjet liječniku.

Pritisak u ušima potrebno je liječiti; u suprotnom može doći do težih i ozbiljnijih komplikacija koje mogu uzrokovati akutnu infekciju uha, gubitak sluha i sl. Mjere liječenja ove nezgodne pojave ovise i razlikuje se prema uzročniku, no najvažnije je potražiti medicinsku pomoć u slučaju neprestanka simptoma i boli.