ŠTA IZAZIVA BOL? Kako i gde boli pankreas ?

pankreas

MISLITE DA VAS BOLI PANKREAS ? Bol u predelu pankreasa se često može pomešati sa bolom u slezini ili sa bolom nekog drugog organa koji se reflektuje.

U ovm članku ćemo detaljno objasniti kako i gde boli pankreas (gušterača) kako bi znali da li imate problema sa ovim organom i na vreme počeli lečenje.

gde se nalazi pankreas

Da bismo bolje razumeli bolove u pankreasu, moramo znati i gde se nalazi pankreas. Pankreas je izdužena žlezda i nalazi se u stomaku.

Preciznije posmatrano, pankreas je bliže gornjem delu leđa nego samom stomaku. Pankreas se uslovno deli na četiri dela. Sama lokacija tih delova pankreasa može vam pomoći da utvrdite da li se bol u stomaku javlja zbog pankreasa.

“Glava” pankreasa: veći deo pankreasa se nalazi na levoj strani tela. Međutim, “glava” se više nalazi na desnoj strani. Ona se obmotava oko gornjeg dela tankog creva.

“Vrat” pankreasa: ovaj deo je nešto manji. On spaja “glavu” na desnoj strani sa “telom” pankreasa koje se nalazi na levoj. Odatle se pankreas malo krivi i ide na levu stranu.

“Telo” pankreasa: ovaj deo spaja “vrat” i “rep” pankreasa. Krivi se na levu strana. Kada se gleda odozdo, izglea kao trougao.

“Rep” pankreasa: ovaj deo je tanji kraj pankreasa.  Blago se krivi i ide na levo. Ovaj deo dodiruje slezinu.


Položaj pankreasa u telu

kako boli pankreas

Gde i kako boli pankreas ?

Bol pankreasa obično dolazi duboko iz stomaka, jer je pankreas smešten iza ostalih organa. Obično se bol oseća u sredini i na levoj strani stomaka. U veoma retkim slučajevima pankreas izaziva bolove na desnoj strani. Dakle, lokacija pankreasa ima dosta veze sa bolovima.   Pošto je pankreas izdužen organ, ponekad se bol oseća kao “traka”. Bol se može proširiti i u leđa.

Pankreas kod žena obavlja iste funkcije kako i kod muškaraca a bol se javlja zbog istih problema.

Bol pankreasa najčešće izaziva upala pankreasa (pankreatitis) a veoma retko rak.

sta je pankreas

Simptomi akutnog pankreatitisa:šta je pankreatitis?

Definicija akutnog pankreatitisa:Akutni pankreatitis je upala pankreasa koja se brzo razvija.

Pankreas (gušterača) ima veoma važne funkcije u organizmu. Lučenje probavnih sokova je samo jedna od tih funkcija. Međutim, ti probavni sokovi često imaju važnu ulogu kod upale pankreasa. Simptomi akutnog pankreasa se javljaju zbog takvih upala. Takođe, probavni sokovi su važan faktor kod pojave simptoma akutnog pankreatitisa, koje ćemo nabrojati u nastavku.

Prvo da vidimo te simptome, a onda ćemo objasniti i kako probavni sokovi i upale dovode do ovih simptoma.

Simptomi akutnog pankreatitisa su:

 • bol u stomaku
 • osećaj peckanja i oticanje stomaka
 • mučnina i povraćanje
 • povišena telesna temperatura i groznica
 • slabost i vrtoglavica
 • bol u grudima
 • poteškoće sa disanjem

upala pankreasa

Sokovi koje luči pankreas sadrže enzime, koji su nam neophodni za varenje hrane. Ovi sokovi dosta nagrizaju materiju, jer im je primarna namena razlaganje organskih materija, uključujući proteine i masnoće.

Oni su toliko jaki da lako mogu nagristi i tkiva u našem organizmu. To ne treba da nas iznenadi, jer su i naša tkiva sačinjena uglavnom od proteina i masoća. Lučenje i iskorišćavanje ovih enzima reguliše sam organizam.

Ti enzimi prolaze kroz posebne kanale i uglavnom ne dolaze do drugih organa. Luče se samo kada počne varenje hrane u crevima.

Kada nešto naruši taj proces lučenja enzima u tanko crevo, kreće serija događaja koja na kraju dovodi do akutnog pankreatitisa.

Čim ovi sokovi procure van kanala kroz koje obično idu, počinju da nagrizaju tkivo.

Proteini i masnoće u stomačnim organima bivaju izloženi ovim sokovima i počinju da se razlaže. To izaziva jake bolove.

Bol pankreasa se najčešće javlja u gornjem delu stomaka. Kako nagrizanje tkiva napreduje, bol se širi. Često se javlja osećaj jakog bola koji se “premešta” sa leve na desnu stranu u gornjem delu stomaka. Ovakvi bolovi se obično osećaju i u leđima.

Nagrizanje tkiva izaziva upalu u čitavom telu.

Ta upala dovodi do povišene temperature.

Kada se upala proširi na stomak, javljaju se jaka mučnina i povraćanje, koji mogu potrajati i nekoliko sati.

pankreas kod zena

Ako dođe do upale dijafragme, javlja se bol prilikom disanja. Kada se jave simptomi akutnog pankreatitisa, upala se širi i može dospeti i do pluća. Bol se može proširiti i na grudi. Ako dođe do upale pluća, javljaju se i problemi sa disanjem. Upala pluća izazvana jakim pankreatitisom obično podrazumeva otežano disanje, pa organizam ne dobija dovoljno kiseonika.

U najgorem slučaju, težak akutni pankreatitis može izazvati stanje jakog šoka. Pojačan dotok krvi u organe u kojima se javila upala može rezultirati smanjenim dotokom krvi u zdrave organe. To na kraju rezultira sniženim pritiskom. Kod niskog pritiska se obično javljaju slabost i vrtoglavica. Ako simptomi akutnog pankreatitisa postanu ovako ozbiljni, ishod može biti i fatalan ako se ne reaguje na vreme. Lečenje teškog akutnog pankreatitisa zahteva boravak u bolnici.


Povezano > Rak pankreasa je tihi ubica: 12 simptoma na koje treba obratiti pažnju


Dijagnoza akutnog pankreatitisa: kako se pankreatitis dijagnostikuje?

rak pankreasa simptomi

Dijagnoza akutnog pankreatitisa se postavlja nakon merenja enzima pankreasa u krvi. U slučajevima težeg akutnog pankreatitisa, ovi enzimi su drastično povišeni. Najvažniji enzimi gušterače čija se količina meri su amilaza i lipaza. Kompjuterizovana tomografija abdomena može pokazati koja je tkiva zahvatila upala. Ova metoda je odlična za predviđanje mogućih komplikacija.


Ishrana kod akutnog pankreatitisa

Akutni tretman pankreatitisa podrazumeva i da se ne jede čvrsta hrana. Cilj ovakvog režima jeste izbegavanje stimulacije pankreasa. Svaka hrana ili piće koja prolazi kroz želudac može stimulisati pankreas da luči svoje sokove, što pogoršava bolove. Kada se stanje poboljša i upala smiri, kreće se samo sa tečnim namirnicama, bar tokom nekoliko dana.

Tokom tih nekoliko dana dozvoljeno je jesti sledeće:

 • kafa (bez mleka i krema, šećer je dozvoljen)
 • nemasna pileća čorba
 • nemasna čorba od povrća
 • voda
 • želatin (bez voća i bilo kakvih drugih dodataka)
 • bombone
 • limunada bez pulpe
 • sokovi
 • voćni sokovi bez pulpe
 • sokovi od povrća (proceđeni)
 • šećer i med
 • čaj

mediteranska ishrana

Nekada su lekari zabranjivali bilo kakvu hranu i piće na duži period kod slučajeva težeg akutnog pankreatitisa. Potrebni nutrijenti su se uglavnom davali intravenski. Međutim, sve češće se počinje sa tečnim namirnicama čim se upala malo smiri.

Takođe, sve se više preferira hranjenje preko sonde umesto intravenski. Ova sonda ili cevčica se postavljaju tako da direktno idu u creva ili želudac. Tada se daje rastvor bogat hranljivim materijama. Optimalna količina infuzije se određuje u odnosu na toleranciju i nutritivne potreba pacijenta.

Najbolja ishrana tokom oporavak će zavisiti od stanja pacijenta pri otpuštanju iz bolnice. Ako je apetit normalan i bolova više nema, možete polako početi da uvodite u ishranu i čvrste namirnice. Ako se bolovi i dalje povremeno javljaju, najbolje je da jedete isključivo tečnu hranu još nekoliko dana. Zatim pređite na hranu bez masnoća. Nakon nekoliko dana bez ikakvih simptoma, možete polako preći na normalnu ishranu.


Simptomi hroničnog pankreatitisa

hronicni pankreatitis

Kod hroničnog pankreatitisa, bolovi nestaju i ponovo se javljaju. Dakle, reč je o rekurentnom oboljenju. Bolovi izazvani hroničnim pankreatitisom su slični kao i bolovi kod akutnog pankreatitisa, bar što se tiče mesta na kom se javljaju. Međutim, simptomi hroničnog pankreatitisa se najčešće ne šire na grudni koš.

Najčešći simptomi hroničnog pankreatitisa su:

 • bol u stomaku
 • mučnina i povraćanje
 • naglo mršavljenje
 • česti napadi dijareje
 • gubitak apetita
 • pothranjenost
 • loše varenje, sa primetnom nesvarenom mašću i komadima hrane u stolici

Simptomi hroničnog pankreatitisa su veoma problematični i teško ih je kontrolisati. Primarni cilj kod lečenja hroničnog pankreatitisa jeste ublažavanje bolova.

Ishrana kod hroničnog pankreatitisa

ishrana

Ishrana kod hroničnog pankreatitisa se razlikuje od ishrane koja se preporučuje za akutne napade pankreatitisa. Ovde nema potrebe ograničavati hranu. Mnogi pacijenti sa hroničnim pankreatitisom su pothranjeni, i potrebna im je zdrava ishrana kako bi ispunili svoje nutritivne potrebe. Osim alkohola i masne hrane, nema potrebe da bilo šta drugo izbegavate ako imate hronični pankreatitis. Dozvoljeno je jesti svu hranu u ograničenim količinama. Nema potrebe pratiti neku konkretnu dijetu.


Bolovi koji se javljaju zbog raka pankreasa

rak pankreasa bolovi

Karcinom pankreasa je veoma teško utvrditi u ranim fazama bolesti. Tada simptomi nisu specifični i zato je teško odrediti o čemu je zaista reč.

Najčešće se, u početnom stadijumu, javlja samo neodređen i blag bol u stomaku i osećaj umora i slabosti. Često se javlja i slabiji apetit.

Bolovi koji se javljaju zbog kancera pankreasa su u početku blagi, ali na kraju pretvaraju život u pakao. Za razliku od bolova kod akutnog pankreatitisa, bolovi kod raka pankreasa se ne pojačavaju ili ublažavaju u zavisnosti od obroka.

Ako imate jake bolove u stomaku i za kratko vreme ste mnogo smršali, bez odlaganja idite kod lekara. Rana dijagnoza raka pankreasa umnogome povećava šanse za izlečenje. Ako se na vreme utvrdi postojanje karcinoma, kod nekih pacijenata se ovaj kancer leči operacijom.

Nažalost, kod mnogih pacijenata sa ovim podmuklim rakom se sprovodi samo palijativna nega. Prognoza je veoma loša za pacijente kojima se ovaj rak otkrije u kasnijim fazama bolesti. Samo 10-20 posto pacijenata sa rakom pankreasa živi duže od pet godina nakon postavljanja dijagnoze.


Uzroci pankreatitisa: šta najčešće izaziva upalu pankreasa?

Smatra se da postoje dva glavna uzroka upale pankreasa:

 1. Alkohol

Previše alkohola je najčešći uzrok hroničnog pankreatitisa i drugi najčešći uzrok akutnog pankreatitisa. Jedini efikasan tretman jeste potpuno odricanje od alkohola.

 1. Kamen u žuči

Kamen u žuči je najčešći uzrok upale pankreasa. Simptomi kamena u žuči mogu izazvati napad akutnog pankreatitisa ako se pomere iz žučne kese ili ako ometaju normalan protok sokova iz pankreasa. Žučni putevi spajaju žučnu kesu i pankreas. Lečenje pankreatitisa izazvanog kamenom u žuči zahteva čišćenje ovih kanala kako bi probavni sokovi iz pankreasa mogli neometano da cirulišu.


Šta još može izazvati pankreatitis?

Postoji još dosta mogućih uzroka akutnog pankreatitisa. To su:

 • povreda stomaka
 • uzimanje određenih lekova
 • neke hirurške procedure
 • drastično povišen nivo triglicerida
 • neke infekcije
 • povišen nivo kalcijuma u krvi
 • određena imunološka oboljenja
 • tumori
 • autoimuna oboljenja
 • neki toksini
 • neke nasledne bolesti, poput cistične fibroze
 • jak stres

Lečenje pankreatitisa: kako se leči zapaljenje pankreasa?

Tretman zavisi od toga da li je upala pankreasa akutna ili hronična, kao i od težine simptoma.

Lečenje blažeg akutnog pankreatitisa

Glavni tretman kod blažeg akutnog pankreatitisa se uglavnom svodi na negu. Ponekad pacijent mora da leži u bolnici zbog posmatranja. Dok bol i upala ne počnu da prolaze, pacijent se hrani preko sonde ili intravenski. To najčešće ne traje duže od par dana. Nakon toga, pacijent počinje da jede samo tečnu hranu. Ako se stanje popravi, pacijent se pušta iz bolnice i nakon nekoliko dana kreće da jede i čvrstu hranu.


Lečenje akutnog pankreatitisa

Akutni pankreatitis može biti opasan po život. Ponekad je potrebna i intenzivna nega, uz praćenje vitalnih znaka. Obično se pacijentu ne daje čvrsta hrana i nekoliko dana prima infuziju. Ako su pogođena i pluća, potreban je i dodatni kiseonik. Hrana se obično dobija preko cevčice. U većini slučajeva se radi magnetna rezonanca ili kompjuterizovana tomografija kako bi se proverilo da li su se javile neke komplikacije (infekcija, stvaranje čira). Ove procedure se rade i ako je neophodna drenaža, zbog nakupljanja previše tečnosti. Ako je došlo do infekcije, antibiotici se daju intravenski. Težak akutni pankreatitis je veoma teško lečiti, i često po nekoliko lekara radi u timu kako bi se našao idealan tretman za pacijenta.


Hirurško lečenje akutnog pankreatitisa:holecistektomija

Ako je akutno zapaljenje pankreasa izazvano kamenom u žuči, uklanja se žučna kesa. Kod svih hospitalizovanih pacijenata se proverava da li je prisutan kamenac u žuči. Ako se potvrdi dijagnoza kamena u žuči, obično se preporučuje hitna operacija žučne kese.


Lečenje hroničnog pankreatitisa

Lečenje hroničnog pankreatitisa se uglavnom zasniva na promenama životnih navika i ublažavanju bolova. Najvažniji deo tretmana jeste odricanje od alkohla i cigareta. Ako je potrebno, obratite se profesionalcu koji će vam pomoći da se izlečite od ovih bolesti zavisnosti. Neke osobe sa hroničnim pankreatitisom imaju manjak enzima pankreasa, što izaziva problem sa varenjem i apsorpcijom nutrijenata. U tom slučaju, uzimaju se suplementi enzima pankreasa. Veoma je važno proveriti da li osoba ima i dijabetes zbog oštećenja pankreasa, jer hronična upala može dosta ugroziti lučenje insulina.