Rotavirus kod dece i odraslih (simptomi, inkubacija, trajanje)

rotavirus

ROTAVIRUS (Rota virus) je najčešći uzrok upale želuca i creva (gastroenteritis) koja dovodi do teške dijareje, posebno kod dece i beba mada i odrasli nisu imuni na njega.

Rotavirus se najčešće javlja kod nevakcinisane dece mlađe od tri godine. Postoji nekoliko različitih vrsta rotavirusa i moguće je da više vrsta istovremeno izazovu infekciju.

Rotavirus izaziva pojavu sledećih simptoma:

 • povišena temperatura
 • povraćanje
 • vodenasta dijareja

Simptomi infekcije rotavirusom mogu dovesti do teške, potencijalno fatalne dehidratacije.Rota virus je veoma zarazan.Inkubacija rotavirusa obično traje oko dva dana.

Simptomi ifnekcije se povlače bez lečenja nakon tri do devet dana i kod dece i kod odraslih. Ne postoji nikakav poseban lek za rota virus i ovakva oboljenja, ali je hidratacija veoma bitna poseno ako je trajanje simptoma duže od dva dana.

Postoje dve vakcine protiv rotavirusa: RotaTeq i Rotarix. Lekari preporučuju imunizaciju pre osmog meseca kod beba.

rotavirus inkubacija


Šta je rotavirus?

Rotavirus često izaziva infekciju creva i teške upale želuca i creva (gastroenteritis). Rotavirus je zapravo najčešći uzrok proliva kod dece i beba širom sveta i procenjuje se da svake godine ubije preko pola miliona dece u celom svetu. Ovaj virus je dobio ime “rotavirus” zbog karakterističnog izgleda nalik na točak kada se gleda pod elektronskim mikroskopom (ime dolazi od latinske reči rota, što znači točak).

Od 2006. godine, na tržištu su dostupne vakcine protiv ovog virusa. Pre pronalaska vakcine protiv rotavirusa, gotovo svako dete je do svog trećeg rođendana bar jednom dobijalo ovu infekciju. Moguće su česte infekcije različitim sojevima ovog virusa, i većina dece ima po nekoliko “epizoda” infekcije rotavirusom tokom prvih nekoliko godina života. Kada se preleže infekcije izazvane različitim vrstama virusa, stiče se imunitet.Ali se javlja i kod odraslih ako nisu preležali infekciju određenim sojem.Kod beba i dece starosti do 24 mesecapostoji najveći rizik od razvoja težih oblika infekcije.Rotavirus kod odraslih nije retaka pojava.I odrasle osobe se mogu zaraziti rotavirusom, ali su simptomi znatno blaži nego kod dece.

Infekcije rotavirusom su i dalje čest uzrok smrtnosti dece širom sveta. One se mogu javiti u svim socioekonomskim grupama i podjednako često pogađaju decu iz industrijalizovanih zemalja i zemalja u razvoju, što znači da različiti sanitarni uslovi i čistoća vode ne utiču na pojavu infekcije.


Koji su faktori rizika za infekciju rotavirusom?

Rotavirus se najčešće javlja kod beba i dece. Pošto je ovakva infekcija jako zarazna, rizik je prisutan uvek kada je prisutna i osoba koja ima infekciju. Zato se infekcije često javljaju kod dece koja idu u jaslice i vrtić. Najčešće se javlja kod dece mlađe od tri godine.


Mogu li se i odrasli ljudi zaraziti rotavirusom?

Da. Svako može da se inficira ovim virusom. Međutim, većina odraslih osoba ima blage simtpome infekcije ili uopšte nema simptome. Pošto ni vakcinacija ni ranije infekcije ne daju potpun imunitet, moguće je da nekoliko puta dobijete ovakvu infekciju. Prva infekcija izaziva najteže simptome a trajanje je obično duže. Vakcinacija je veoma efikasna u sprečavanju pojave težih simptoma kod dece.


Rotavirus simptomi i trajanje infekcije

rotavirus kod dece simptomi

Simptomi ovakve infekcije su povišena temperatura, povraćanje i vodenasta dijareja. Javlja se i bol u stomaku, a deca obično imaju težu dijareju nekoliko puta na dan. Simptomi obično traju tri do devet dana. Nakon infekcije se ne javlja potpuni imunitet na virus, ali su naredne infekcije uvek lakše od prve.

Rotavirus može izazvati tešku dehidrataciju kod dece i beba. Teža dehidratacija ponekad izaziva i smrt, tako da je veoma važno prepoznati i lečiti ovu komplikaciju na vreme. Osim opisanih simptoma infekcije, mogu se javiti i simptomi dehidratacije i veoma je važno da se informišete o njima kako biste ih na vreme prepoznali.

Simptomi dehidratacije su

 • letargija
 • suva, hladna koža
 • kada dete plače, nema suza
 • suva i lepljiva usta
 • upale oči
 • jaka žeđ

Uzroci rotavirusa tokom trudnoće

Sam virus je prisutan u stolici zaražene osobe. Ako dođete u kontakt sa zaraženom osobom (rukovanje i slično), lako možete dobiti virus.

Čim dodirnete bilo koji inficirani objekat (hranu, peškire, pribor za jelo), virus lako dospeva u telo i kasnije u creva.


Simptomi infekcije rotavirusom tokom trudnoće

Neki od simptoma infekcije rotavirusom su:

 • dehidratacija
 • jaka temperatura
 • povraćanje
 • vodenasta dijareja
 • grčevi u stomaku koji traju pet do devet dana

Koliko dugo traje infekcija?

Pošto inkubacija rotavirusa traje dva dana kod dece se simptomi javljaju u roku od 48 sati nakon kontakta sa zaraženom osobom. Simptomi prolaze u roku od devet dana. Kod mnoge dece, virus ostaje u stolici 10 do 12 dana nakon pojave prvih simptoma.


Kako se dijagnostikuje infekcija rotavirusom?

kandida kod dece

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu simptoma i fizičkog pregleda. Ako postoji sumnja u dijagnozu, mogu se uraditi i specifični testovi. Ako je prisutna povišena temperatura koja ne spada, povraćanje žuči ili krv i sluz u stolici, onda je moguće da je uzrok simptoma druga bolest.


Koliko je dugo osoba sa ovom infekcijom zarazna?

Infekcija rotavirusom je veoma zarazna. Kontaminacija ruku ili površina stolicom inficirane osobe i kasnije dodirivanje usta je glavni način prenošenja infekcije. Infekcija rotavirusom se može preneti drugim osobama od pojave prve dijareje, pa do čak deset dana nakon povlačenja svih simptoma.


Kako se rotavirus prenosi?

Glavni način prenošenja virusa je preko stolice i usta. Deca lako međusobno prenose ovaj virus jer zaboravljaju da peru ruke nakon upotrebe toaleta i pre jela. Dodirivanje površine zaražene rotavirusom i dodirivanje usta nakon toga lako dovodi do infekcije.

U retkim slučajevima, rotavirus se može preneti preko sekrecija iz respiratornog trakta i drugih telesnih tečnosti. Pošto je virus stabilan (ostaje infektivan) u okruženju, lako dolazi do prenosa virusa preko zaražene vode, hrane i površina na kojima se virus nalazi. Rotavirus može preživeti danima na tvrdim i suvim površinama, a na rukama ostaje živ nekoliko sati.


Kako se leči infekcija rotavirusom?

Za rotavirus kod dece i odraslih nema klasičnog leka. Kod osoba sa zdravim imunim sistemom, infekcija creva rotavirusom traje nekoliko dana i nakon toga se simptomi povlače. Lečenje podrazumeva samo unos dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija. U jednom od četrdeset slučajeva, dete sa ovakvom infekcijom mora da leži u bolnici zbog pravilne rehidratacije.

Lečenje

Postoji nekoliko prirodnih načina ublažavanja simptoma infekcije rotavirusom.

 • Pijte mnogo tečnosti, pogotovo obične vode i voćnih sokova, a po potrebi i rastvora za rehidrataciju kako biste povratili optimalnu količinu vode u organizmu.
 • Ako vam je loše zbog bolova u stomaku, nemojte raditi ništa i samo se odmarajte.
 • Jedite laku hranu koja ne iritira želudac i creva (krekere, prepečeni hleb). Nemojte jesti masnu i začinjenu hranu dok se simptomi sasvim ne povuku.
 • Nemojte piti gazirana i zašećerena pića niti mleko i mlečne proizvode, jer to može pogoršati simptome.
 • Ako imate jaku dijareju i povraćanje, trudite se da što češće pijete vodu u malim gutljajima. Nemojte jesti ništa što iritira želudac i što može izazvati mučninu i povraćanje.
 • Nemojte piti kafu i pića koja sadrže kofein, alkohol i nemojte jesti začinjenu hranu.

Prognoza kod infekcije rotavirusom

Infekcija rotavirusom prolazi nakon tri do devet dana od pojave prvih simptoma. U veoma retkim slučajevima se javlja teška dehidratacija koja može izazvati smrt. Ako na vreme prepoznate simptme dehidratacije, možete sprečiti ozbiljne komplikacije.


Može li se infekcija rotavirusom sprečiti?

Rota virus se lako prenosi preko izmeta, prljavih ruku i zaraženih površina.Rotavirus je, naravno, nevidljiv i lako se nađe na rukama, dečijim igračkama i svim drugim površinama odakle lako dospeva u usta.

Ako vaše dete ima ovakvu infekciju, nemojte ga slati u vrtić ili školu. Postoje neki načini da se ograniči širenje ovakve infekcije. Svako dete je u nekom momentu dobije, ali redovno pranje ruku i čišćenje predmeta sa kojima dete dolazi u dodir može odložiti pojavu infekcije.

Redovna konzumacija jogurta sa aktivnim kulturama, kefira i drugih probiotika ublažava simptome ovog oboljenja. Lactobacillus je najefikasnija bakterija koja sprečava i leči simptome infekcije rotavirusom i drugih oblika virusnog gastroenteritisa.

Od pre nekoliko godina, na tržištu je dostupna i vakcina protiv ovog virusa. Ona se uzima oralno i preporučuje se deci. Vakcinacija značajno ublažava simptome infekcije kada se ona javi.


Može li vakcina sprečiti infekcije rotavirusom, kakva su iskustva? Da li vakcina ima neka neželjena dejstva?

Pošto je rotavirus virus toliko čest, veoma je teško, ako ne i nemoguće, sprečiti infekciju kod osoba koje nisu vakcinisane.Iskustva pokazuju da do infekcije lako dolazi čak i na mestima koje imaju veoma visoke standarde kada je reč o higijeni. Vakcina je efikasna preventivna mera kada je reč o težim oblicima infekcije kod beba i dece.

Vakcine koje su dostupne na tržištu se uzimaju oralnim putem. One su efikasne ako se daju pre petnaeste nedelje života, i sve doze treba dati bebi pre nego što navrši osam meseci.

Negativna iskustva i neželjena dejstva ovih vakcina su veoma retka. Kao i kod svih vakcina, može se javiti alergijska reakcija, ali to je jako redak slučaj. Ostali neželjeni efekti koji se mogu javiti su privremeni i uključuju iritabilnost, povraćanje i dijareju.