Rak želuca je najbolniji: 6 simptoma na koje treba da obratite pažnu (prognoze i smrtnost)

tumor na zelucu

Mnogi su imali problema sa želucem, kiselinom ili bolom u tom predelu, ali kada ti simptomi upućuju na nešto ozbiljnije?

Evo 6 stvari koje morate znati o raku želuca, a uključuju i simptome koje ne smete ignorisati:

1. Rak želuca ostaje jedan od vodećih uzroka smrti u svetu

Istraživanja pokazuju da se za 10 godina u Americi broj slučajeva smanjio za 1.5 posto svake godine.

Iako se ne zna tačan razlog smanjenja obolelih, smatra se da se radi o kombinaciji faktora poput povećanog korišćenja hrane koja je bila skladištena u frižideru, smanjene upotrebe soli i masti, dostupnost antibiotika…

2. Simptomi se često previde

U ranoj fazi raka želuca postoji mogućnost da se ne primete simptomi ili se pojavljuju samo kao blage neprijatnosti sa probavom. “Iako simptomi mogu biti blagi i varljivi, ako ne prolaze ili se pogoršavaju, trebalo bi se odmah uputiti kod lekara.”, napominje onkološki hirurg Robert H. Lurie sa Univerziteta Nortvestern. U naprednijoj fazi se mogu pojaviti i simptomi poput krvi u stolici, povraćanja, refluksa, gubitka apetita…

3. Određeni faktori mogu uticati na povećan rizik

Najčešće se javlja kod osoba starijih od 55 godina i dva puta češće kod muškaraca. Heliko bakterija je često odgovorna za nastanak raka želuca, a drugi faktori uključuju preteranu konzumaciju soli, sušene hrane, alkohola, cigareta, postojanje čireva ili izlaganje određenim hemikalijama.

4. Brojni testovi se koriste za potvrdu dijagnoze

Ako ste primetili simptome vaš lekar će verovatno poslati specijalistu koji će uraditi potrebne testove kako bi se došlo do dijagnoze.

“U dijagnostici je prva gastroskopija sa biopsijom. Kod procene proširenosti bolesti koristi se ultrazvuk, kompjuterizovana tomografija, ponekad u kombinaciji s pozitronskom emisijskom tomografijom, magnetna rezonanca i nešto ređe laparoskopija – uvođenje mini kamere u stomačnu šupljinu. “ pojašnjava dr. Opačić.

5. Lečenje zavisi od raznih faktora

U obzir se uzimaju godine, opšte zdravlje i istorija bolesti.

6. Klinička ispitivanja nude više opcija za tretiranje raka želuca

Za pacijente koji ispunjavaju uslove, klinička ispitivanja su način da pronađu najbolje lekove tj. terapiju za pacijenata, posebno u situacijama kada ne postoji druga opcija.