PETNI TRN (simptomi, uzrok, lečenje, operacija)

petni trn

Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbočenje na petnoj kosti najčešće prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usled hroničnog mehaničkog preopterećenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se češće kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakteriše ga jak bol u sredini pete, koji ne dopusta opterećenje pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrašnjoj povrsini.

Petni trn nastaje kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija plantarne fascije (tetive) na donjem delu stopala, koja se proteže od pete do prstiju, a zadužena je za održavanje svodova stopala i amortizaciju hoda. Kalcifikat pritiska meko tkivo i uzrokuje bol u peti čiji intenzitet varira u zavisnosti od faze bolesti.

Sudeći po statističkim podacima, petni trn se češće javlja kod žena i gojaznih ljudi, te kod osoba čiji posao zahteva dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi, mada neretko pogađa i sportiste.

Posebnom riziku izložene su osobe čiji su mišići potkolenice skraćene,a Ahilova tetiva nefleksibilna,mada ovo bolno stanje mogu uzrokovati i ravna stopala kao i visok ris.

 Petni trn – simptomi

Bolest petni trn razlikuje 3 faze:

  • Akutnu -U akutnom stadijumu bol u peti je najintenzivniji, i obično se javlja naglo, pa osnovnu terapiju predstavljaju hladne obloge i mirovanje.
  • Subakutnu – Subakutnu fazu karakteriše bol u peti prilikom hodanja uz nešto manji intenzitet  koji je prisutan i nakon dužeg  stajanja, ili kada se posle dužeg sedenja naprave prvi koraci, ali i ujutru, po ustajanju.
  • Hroničnu fazu – Hronični oblik bolesti razvija se postepeno, kao rezultat neadekvatne terapije ili potpunog izostanka lečenja a prepoznaje se i po bolovima u peti tokom hodanja, čiji se intenzitet ne smanjuje tokom dana.

Lečenje

Boli u peti se leči najvećim delom u 95 % slučajeva neoperativnim putem- fizikalnom terapijom. Najdelotvornija i najmodernija terapija za bolove u peti i terapija koja jedina dovodi do potpunog izlečenja jeste Shock Wave terapija radijalnim udarnim talasima (ESWT).

Efekti Shockwave terapije:
  • smanjenje bola
  • ubrzanje metabolizma
  • poboljšana krvna cirkulacija (neovaskularizacija)
  • smanjenje kalcifikata
  • smanjenje mišićne napetosti
  • bolja pokretljivost
  • efekti na vezivno tkiva

Prirodni lekovi za petni trn

Magnezijum

Magnezijum je esencijalni mineral za formiranje kostiju i iskorišćavanje kalcijuma. Više od polovine magnezijuma u telu nalazi se u kostima i on je neophodan za sintezu proteina, nervnr funkcije i stvaranje antioksidantnog glutationa.

Jedan od preporučljivih tretmana za petni trn jeste topla kupka u koju ćete sipati epsom so. Epsom so je magnezijum-sulfat i veoma je dobar za olakšavanje upala i bolova. U kupku sipajte šolju epsom soli i nešno masirajte stopalo kako biste smanjili pritisak.

Postoji i dosta namirnica bogatih magnezijumom, koje će vam dati potreban magnezijum i tako olakšati bolove u peti. Na primer, avokado ima dosta magnazijuma. Tu su i spanać, banane i crni pasulj, kao i golica, sočivo, beli pasulj, pinto pasulj, smeđi pirinač, proso i suve smokve.

Vitamin B5

Jedan od prvih znaka ozbiljnog deficita vitamina B5 je loša funkcija mišića i bolovi u mišićima. Vitamin B5 je jako važan za neurološke funkcije, kao i za stvaranje važnog molekula acetilholina. Acetilholin služi da šalje nervne signale u mišiće, što pomaže organizmu da se nervi ne oštećuju i pravilno funkcionišu. Vitamin B5 ubrzava oporavak od raznih bolesti i dobar je i za petni trn.

Neke od namirnica koje su bogate vitaminom B5 uključuju avokado, seme suncokreta, jaja, lososa i sočivo. Uzimajte i suplemente B vitamina kako biste smanjili bolove u zglobovima, ojačali mišiće i ublažili simptome povezane sa zamorom mišića i zglobova.

Proteaza

Proteaza je enzim koji prirodno uglažava upale. Reč je o grupi enzima koji razlažu molekule proteina dugog lanca u manje fragmente, a zatim u aminokiseline. Istraživanja su pokazala da su ovi enzimi efikasni za poboljšavanje odgovora organizma. Proteaza se koristi u terapiji pacijenata koji imaju jake bolove u mišićima i zglobovima, rak i bolesti uzrokovane starenjem.Može da se koristi i kao lek za petni trn.

Jedan od proteolitskih enzima je bromelain, koji se bori protiv upale tako što blokira metabolite koji uzrokuju otoke. On smanjuje otoke i tako što aktivira hemikaliju u krvi koja razlaže fibrin, što dovodi do manjeg otoka. Preporučljivo je uzimati bromelain (ananas je bogat bromelainom) pre operacija, jer on ubrzava proces oporavka i smanjuje upale koje se često javljaju nakon hirurških intervencija. Ublažavanje upala mnogo pomaže u lečenju petnog trna i olakšavanju pritiska.

Ishrana baznim namirnicama

Za prirodno lečenje petnog trna veoma je važno da naše telo ima optimalnu pH ravnotežu kako bi se izbegla upala i nakupljanje kalcijuma, što je glavni uzrok petnog trna.

Da bi funkcionisalo kako treba, naše telo zahteva određenu pH vrednost. To je skraćenica za „potencijal hidrogena“ i to je mera kiselosti ili baznosti tečnosti i tkiva u organizma. Sedam je sredina skale i to je neutralna pH vrednost, što znači da je to savršena sredina i takva materija nije ni kisela ni alkalna. Kada je pH vrednost u organizmu kisela, javljaju se mnogi poremećaji i bolesti.

Ako je pH vrednost organizma bazna, teže se apsorbuje kalcijum, što je od vitalne važnosti za ojačavanje kostiju. Kada su kosti ovako pogođene, nastaju koštane izrasline kako bi se „rešio problem“.

Ako je pH vrednost organizma kisela, kalcijum se vezuje za kisela područja jer je on bazan. Organizam koristi kalcijum za neutralizaciju suvišne kiseline i uzima kalcijum iz kostiju kada mu je potrebno da neutrališe suvišnu kiselost iz krvi i tkiva. Zato kisela pH vrednost organizma s vremenom dovodi do osteoporoze, što uzrokuje krtost i slabost kostiju.

Iako u okruženju postoji mnogo faktora koji doprinose kiselosti, najveći faktor neizbalansirane pH vrednosti u organizmu je ishrana. Problem se uvećava ako jedemo malo baznih namirnica. Voće i povrće je bogato kalijumom koji ublažava kiselost organizma. Sirove namirnice, zeleni smutiji i voda sa limunom ili limetom podstiču baznu sredinu.

Sa druge strane, prerađena hrana sadrži mnogo obične soli, koja steže krvne sudove i izaziva kiselost. Previše proteina životinjskog porekla, mlečni proizvodi bogati kalcijumom i žitarice dovode do nakupljanja mnogo sumporne kiseline u krvi, jer ona nastaje kada se aminokiseline razlažu.

Riblje ulje

Omega-3 masne kiseline, jedna od najzdravijih stvari vezana za ribu, su jedan od najvećih boraca protiv upala. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama uključuje i riblje ulje, tako da možete svakodnevno uzimati riblje ulje u tabletama kako biste ublažili bolove u peti i iritaciju koju izaziva petni trn. Većina ljudi ima zdravstvene probleme koji su, u suštini, uzrokovani disbalansom omega-3 i omega-6 masnih kiselina u telu. Omega-6 masne kiseline, u određenoj količini, nisu štetne za zdravlje, ali ako ih uzimate u velikim količinama, a ne uzimate dovoljno omega-3 masnih kiselina, uzrokuju upale koje dovode do hroničnih bolesti.

Jedan miligram ribljeg ulja dnevno je efikasna i bezbedna količina. Ne zaboravite da nisu sva riblja ulja jednakog sastaav. Većina ribljih ulja je u velikoj meri prerađena i može da oksidiše jer su omega-3 masne kiseline polinezasićene, imaju nisku tačku ključanja i lako užegnu. Zato, kupujte riblje ulje u formi triglicerida, jer ono sadrži antioksidanse koji služe kao konzervans.

Masaža

Masaža toplim uljem je neverovatno dobra za stopala. Česta masaža stopala će poboljšati cirkulaciju, ubrzati oporavak i olakšati simptome koje izaziva petni trn.Ako imate petni trn, kao prirodni lek zagrejte malo maslinovog ulja i dobro ga umasirajte u stopalo. Isto možete raditi i sa kokosovim uljem. Toplo kokosovo ili maslinovo ulje će blagotvorno delovati na stopalo i zaštititi ga od štetnih efekata obuće.

Jedno od glavnih svojstava esencijalnih ulja jeste antiupalno dejstvo. Posebno su dobra esencijalna ulja lavande, tamjana, ruže i lavande.

Nosite udobnu obuću

Udobna i kvalitetna obuća je od velike važnosti. Možete sprečiti nastanak petnog trna ako nosite odgovarajuću obuću sa ortopedskim ulošcima. Tesne cipele sprečavaju pomeranje tetiva, što može oštetiti kosti u stopalu. Ako nosite udobnu obuću, smanjujete pritisak na petu i telesna težina se ravnomerno raspoređuje što smanjuje šanse da se pojavi petni trn.