Pucanje kapilara u oku (uzrok, lečenje, prirodni lekovi)

popucali kapilari u ocima

PUCANJE KAPILARA U OKU, ili subkonjuktivalno krvarenje, je sasvim bezopasno stanje (osim u retkim slučajevima), koje nastaje spontano i povlači se spontano u roku od najviše tri nedelje.

“Subkonjuktivalno” je termin koji podrazumeva prostor tik ispod konjuktive (vežnjače, prozirne površine oka). Pod krvarenjem se, u ovom slučaju, podrazumeva pucanje kapilara.

Mnogi ljudi ni ne znaju da im je pukao kapilar u oku dok im neko to ne kaže ili dok se ne pogledaju u ogledalo. Ovo stanje uopšte nije bolno i može se javiti nakon neke minorne povrede oka. Lečenje uglavnom nije potrebno, osim u nekim specifičnim slučajevima, koje ćemo i navesti i opisati u nastavku.

puknut kapilar u oku

Faktori rizika za pucanje kapilara u oku

U većini slučajeva, pucanje kapilara u oku je spontano i nije povezano ni sa kakvim faktorima rizika. Ako se pucanje kapilara u očima nije javilo spontano, faktori rizika su sledeći:

 • povreda oka
 • operacija oka
 • nošenje kontaktnih sočiva
 • terapija lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansi)
 • oboljenja koja podrazumevaju smanjen broj trombocita ili osetljive krvne sudove

Pošto se u starijim godinama obično javljaju kardiovaskularni problemi, kod starijih osoba je prisutan veći rizik od subkonjuktivalnog krvarenja.


Zašto puca kapilar u oku?

zasto puca kapilar u oku

U vežnjači i beonjači se nalazi mnogo nerava i malih krvnih sudova. Ovi krvni sudovi su gotovo nevidlivi, ali se mogu uvećati i postati vidljivi kada dođe do upale oka. Ti kapilari su prilično osetljivi i lako pucaju, što dovodi do krvarenja u oku, ispod vežnjače. Subkonjuktivalno krvarenje se javlja u vidu crvene fleke na beonjači. Pucanje kapilara u oku je obično spontano, bez nekog vidljivog uzroka. Obično se i javlja bez nekog konkretnog uzroka. Pošto je ovakvo krvarenje najčešće bezbolno, obično primetimo pukao kapilar u oku tek kada se pogledamo u ogledalo ili kada neko drugi to primeti. U veoma rekim slučajevima izvor krvarenja može biti abnormalno velik krvi sud.

popucali kapilari u očima se mogu javiti spontano i zbog

 • kijanja
 • kašljanja
 • napinjanja, povraćanja ili Valsalvinog manevra, što povećava pritisak u venama u glavi, kao i zbog podizanja teških stvari i naprezanja
 • trljanja očiju i stavljanja kontaktnih sočiva
 • određene infekcije spoljnog dela oka (konjuktivitis), gde virusi ili bakterije slabe zidove malih krvnih sudova ispod vežnjače
 • oboljenja koje izaziva krvarenje ili sprečava normalno zgrušavanje krvi
 • upotrebe antikoagulanasa (varfarin i sl.)

Međutim, popucali kapilari u očima se može javiti i zbog hemoragijskog konjuktivitisa, teške infekcije oka, kao i zbog povrede glave ili oka ili nakon operacije oka ili očnog kapka.


Koji su simptomi pucanja kapilara  u oku?

pucanje kapilara

Kada pukne kapilar u oku u najvećem broju slučajeva nema nikakvih simptoma osim vidljivog crvenila i krvi na beonjači.

U veoma retkim slučajevima se javlja i lakši bol kada kapilar tek pukne. Nakon pojave krvarenja, javlja se osećaj da se nešto zaglavilo u oku ili ispod kapka. Takođe, javlja se i blag pritisak u oku. Obično nema glavobolja. Kada krvarenje prođe, može se javiti veoma blaga iritacija oka.

Samo krvarenje je vidljivo kao svetlocrvena ili tamnocrvena fleka na beonjači. Ponekad cela beonjača sasvim pocrveni.

Kod spontanog pucanja kapilara u očima krv ne curi napolje. Ako obrišete oko maramicom, na njoj neće ostati krv.

Pukao kapilar u oku izgleda veće tokom prva dvadeset i četiri sata nakon pucanja, a zatim se postepeno smanjuje.

Obratite se svom lekaru opšte prakse ili oftalmologu (specijalisti za bolesti očiju) ako se krv ne povlači u roku od dve nedelje ili ako vam se to često dešava.

Ako se u oba oka istovremeno jave ispucali kapilari ili ako se uz njih javi i pojava modrica po telu ili krvarenje iz desni, idite kod lekara.

Odmah se obratite svom lekaru ako je subkonjuktivalno krvarenje propraćeno bolovima, (pucanje kapilara u oku i glavobolja) ako dođe do promena u vidu (zamagljen vid, dupli vid), ako se krvarenje javilo zbog povrede ili ako već imate nekih problema sa krvarenjem ili neku bolest koja utiče na zgrušavanje krvi.


Kako se leče ispucali kapilari u očima?

Obično nije potreban nikakvo lečenje. Obične kapi za oči, koje se mogu dobiti bez recepta, ublažavaju iritaciju ako je prisutna. Nije potrebno ni da nosite oblogu na oku.

Aspirin i ostali lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi ili razređuju krv se ne preporučuju dok se sva krv ne povuče. Ako uzimate aspirin ili antikoagulanse, pitajte svog lekara da li treba da prekinete terapiju na nekoliko dana. Nikako ne prekidajte prepisanu terapiju bez prethodne posete lekaru. Ti lekovi vam mogu spasiti život u nekim slučajevima i gotovo nikad nije potrebno da prestanete da ih pijete zbog ispucalih kapilara u očima.

Ako se subkonjuktivalno krvarenje javilo zbog neke povrede oka, obratite se oftalmologu kako bi on utvrdio da li je potreban bilo kakav tretman.

Ako je kapilar u oku pukao zbog neke infekcije, lekar će vam prepisati kapi za oči ili kremu sa antibioticima.

Infekcija će se verovatno povući u roku od dve nedelje. Obično nema nikakvih komplikacija i dugoročnih problema – sve je isto kao kada se udarite i ostane vam modrica. Kao i kod modrica, kod pucanja kapilara u oku ono menja boju (od crvene preko narandžaste do žute) kako se krv povlači. Modrice na koži menjaju različite nijanse zelene, crne i plave, jer se krv može videti kroz kožu. Pošto je vežnjača bela i jasno vidljiva, ispucali kapilari u očima ne menjaju ove boje.

U veoma retkim slučajevima,  krvarenje se može pojaviti na istom mestu kada se u vežnjači nalazi neki veoma osetljiv kapilar tankih zidova, koji lako prokrvari. Oftalmolog lako prepoznaje ovo stanje i može ukloniti problematičan kapilar laserskim zahvatom.


Prirodni lekovi za popucale kapilare u očima

Krastavac

Krastavci odlično hlade kožu. Zato su odlični za rešavanje problema sa pucanjem kapilara u oku. Da biste koristili krastavce u ovu svrhu, prvo ih stavite u frižider oko sat vremena, da se dobro ohlade. Zatim uzmite krastavac i isecite ga na kolutove. Stavite dva koluta krastavca na oči. Odmarajte se tako 15 minuta, a zatim uklonite krastavac. Ponovite ovo nekoliko puta dnevno.


Kockice leda

Hladnoća je najbolji i najefikasniji način da ublažite vidljivost krvarenja u oku. Led ometa cirkulaciju i pomaže da se napukli krvni sud brže oporavi. Nikako nemojte stavljati led direktno na oko! Umotajte ga u čistu gazu i tako ga držite na zatvorenom oku. Ponovite ovo nekoliko puta dnevno.


Kašika

Hladna kašika deluje isto kao i kockica leda. Stavite kafenu kašičicu u frižider. Nakon sat vremena stavite ohlađenu kašičicu na delove oko očiju i držite je tako dok se ne ugreje.


Kesice čaja

caj kesice

Zeleni čaj sadrži antioksidanse i kada se iskorišćene kesice zelenog čaja ohlade, odlično hlade oči. Uzmite dve kesice zelenog čaja, potopite ih u vodu, a zatim stavite u frižider na pola sata. Zatim ih stavite na zatvorene oči. Držite ih tako 15 minuta, a zatim ih bacite.


Koje komplikacije može da izazove pucanje kapilara u oku?

Pucanje kapilara u oku nikada ne izaziva komplikacije, osim ako se javilo zbog povrede oka ili generalno imate problem sa pojavom modrica i pucanjem malih krvnih sudova.


Prognoza kod pucanja kapilara u oku

Prognoza kod popucalih kapilarau  oku je odlična, osim ako to puknut kapilar nije posledica traume.Crveni kapilari će se postepeno smanjivati i na kraju potpuno nestati. U retkim slučajevima dolazi do privremenog problema sa vidom.


Sprečavanje pucanja kapilara u oku

Ponekad je moguće sprečiti pucanje kapilara u oku. Da biste izbegli povrede oka, nosite zaštitne naočare kad god se bavite nekom fizičkom aktivnošću i kad god se nalazite na mestima gde ima mnogo prašine i sličnih čestica ili jakog sunca.

Ako ste nedavno imali problema sa pucanjem kapilara u oku, a imate još nekih simptoma, potražite lekarsku pomoć kako biste se uverili da nije reč ni o čemu ozbiljnom. Lečenje oboljenja koja izazivaju pucanje kapilara u očima može sprečiti ponovnu pojavu ovog problema.