Paronihija (upala zanoktica) simptomi, uzrok, lečenje

infekcija zanoktica
Paronihija je infekcija kože oko rubova nokata ruku ili nogu. Postoje dva različita oblika paronihije – akutna i hronična:

Akutna paronihija – Ovaj oblik se najčešće pojavljuje kao iznenadni, veoma bolni otok, toplota i crvenilo oko noktiju na rukama ili nogama, obično nakon povrede te regije. Akutnu paronihiju obično izaziva infekcija bakterijom koja je napala kožu na mestu povrede.

Do povrede može da dođe agresivnim manikirom (posebno sečenjem ili kidanjem zanoktica – sloja kože tankog poput papira, koji uokviruje spoljašnje ivice nokta). Može da nastane i grickanjem noktiju ili kože oko noktiju, čeprkanjem po koži u blizini noktiju ili sisanjem prstiju.

Paronihija

Hronična paronihija – Ovo je infekcija koja se obično sporo razvija, dovodi do postepenog oticanja, osetljivosti i crvenila kože oko noktiju.

Obično je izaziva kandida ili druge vrste kvasaca (gljivica). Obično zahvata nekoliko prstiju na istoj šaci. U osobe koje imaju veće šanse da je dobiju, spadaju dijabetičari ili radnici čiji posao podrazumeva stalno izlaganje šaka vodi ili hemikalijama. U takve poslove spadaju rad za šankom, spremanje kuća, domarski poslovi, stomatološke usluge, negovanje bolesnika, posluživanje hrane, pranje sudova i frizersko-berberske usluge.

paronihija prsta

Simptomi paronihije

Akutna paronihija izaziva pulsirajući bol, crvenilo, toplotu i otok na koži oko nokta. U nekim slučajevima ispod kože uz nokat, a ponekad i ispod samog nokta, dolazi do manjeg nakupljanja gnoja. Obično je zahvaćen samo jedan nokat.

Hronična paronihija obično izaziva manje dramatične simptome od akutnog oblika. Obično je regija ispod nokta osetljiva, crvena i blago otečena; zanoktice nema; koža oko nokta deluje vlažno i „gnjecavo“. Istovremeno može da bude zahvaćeno nekoliko noktiju iste ruke.

paronihija na nogama

 

Dijagnostikovanje

Ako imate blagi oblik akutne paronihije, dijagnozu obično možete da postavite i sami, ako imate pulsirajući bol, otok i crvenilo na površini oštećene kože oko nokta.

Ako ste dijabetičar, imate nekoliko zahvaćenih prstiju na nogama ili rukama, ili imate teške simptome (gnoj, povišena telesna temperatura, jak bol), morate da se javite lekaru. U najvećem broju slučajeva, lekar može da postavi dijagnozu na osnovu pregleda zahvaćene regije.

Međutim, ako postoji gnoj, lekar može da uzme uzorak gnoja koji će u laboratoriji biti ispitan na prisustvo bakterija ili gljivica.


Saznajte više>>>   Zašto nastaju zanoktice i kako ih jednostavno ukloniti


Očekivano trajanje

Koliko dugo će paronihija da traje zavisi od njenog oblika. Uz pravovremeno i adekvatno lečenje, akutna paronihija obično prolazi za 5 – 10 dana.

Kod hronične paronihije može da bude potrebno nekoliko nedelja primene antifungalnih lekova. Čak i nakon odgovarajućeg lečenja, paronihija može da se ponovo javi, ukoliko opet povredite kožu ili regiju oko nokta ne održavate suvom.


Prevencija

Da biste sprečili pojavu paronihije, probajte nešto od navedenog:

 • Održavajte čistoću i suvoću šaka i stopala.
 • Nosite gumene rukavice sa upijajućom pamučnom postavom ako su vam šake redovno izložene vodi ili jakim hemikalijama.
 • Kada sređujete nokte budite nežni. Izbegavajte zasecanje zanoktica ili njihovo potiskivanje.
 • Izbegavajte grickanje noktiju i čeprkanje po koži oko noktiju.
 • Ako imate dijabetes, ishranom i lekovima održavajte nivo šećera u krvi u normalnom opsegu.

Lečenje i terapija

Vrsta lečenja zavisi od oblika paronihije:

 • Akutna paronihija – Samolečenje možete da počnete potapanjem prsta ruke ili noge u toplu vodu. Ovo radite bar 15 minuta, 2 – 4 puta dnevno. Ako se simptomi ne ublaže ovim tretmanom, ili se pored nokta pojavi gnoj, javite se lekaru. Ako imate umerenu ili tešku paronihiju, lekar može da je leči oralnim antibioticima. Savetovaće vas da povređeni prst podignete, kao i da potapate zahvaćenu površinu u toplu vodu 2 – 4 puta dnevno. Ako se u blizini nokta nakupio gnoj, lekar će umrtviti regiju i drenirati gnoj. Ako je neophodno, ukloniće i mali deo nokta da bi bio siguran da je regija u potpunosti drenirana.
 • Hronična paronihija – Budući da je najveći broj slučajeva hronične paronihije posledica gljivične infekcije, lekar će vas lečiti antifungalnim lekovima koji se nanose na kožu, kao što su klotrimazol ili ketokonazol. Lek ćete možda morati da koristite nekoliko nedelja, svakodnevno. Retko, u teškim slučajevima, moraćete da uzimate oralne antifungalne lekove ili steroide.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Javite se lekaru ako imate simptome paronihije i nešto od navedenog:

 • dijabetes
 • nakupljeni gnoj oko ili ispod nokta
 • povišenu telesnu temperaturu
 • crvenilo oko nokta koje počinje da zahvata prst
 • blaže simptome (osetljivost, blago crvenilo, mali otok) koji traju 7 dana ili duže

Prognoze

Uz pravovremeno i adekvatno lečenje prognoze su veoma dobre. U većini slučajeva akutna paronihija prolazi za 5 – 10 dana, bez trajnog oštećenja nokta. Retko, veoma teški slučajevi mogu da prerastu u osteomijelitis (infekciju kosti) prsta ruke ili noge.

Premda lečenje hronične paronihije može da traje nekoliko nedelja, na kraju će se koža oko nokta vratiti u normalno stanje. Međutim, lekove morate da koristite prema uputstvu lekara, a zahvaćena površina mora da bude suva.