Muče VAS BOLNE BRADAVICE? 16 mogućih uzroka i jednostavni lekovi za lečenje

Bolne bradavice mogu da zadese mnoge žene u različitim trenucima u životu, bez obzira na to u kojim su godinama. Možda imaju različite uzroke, kao što su pubertet, PMS, menstruacija, post-ovulacija, trudnoća, dojenje ili menopauza.

Iako bolne bradavice umeju da budu vrlo uobičajen problem i često ne bi trebalo da predstavljaju predmet brige, ponekad mogu da budu naznake nekih ozbiljnih zdavstvenih problema. Ako dođe do bilo kakvih promena na bradavicama, koje isprati duži i jači bol, možda i groznica, obavezno konsultujte lekara da vidite o čemu se radi.

Lista dole pokazuje neke od najčešćih razloga zbog kojih bradavice bole.

Razvitak grudi i pubertet

Razvitak grudi je jedan od prvih znakova puberteta, što je vreme rasta i velikih hormonskih promena u devojačkom telu. Žlezde u dojkama i masno tkivo počnu da rastu i bradavice počnu da se šire i natiču. Ove hormonske i fizičke promene mogu da izazovu tegobe, te bradavice mogu da postanu veoma osetljive i bolne. Kada dođe do prve menstruacije, bol može da se poveća.

Ovulacija

Ovulacija se često događa u sredini ženinog menstrualnog ciklusa, mada može da varira od žene do žene. Mnoge žene imaju problem sa natečenošću bradavica i bolom pre, tokom ili posle ovulacije, i to zbog povećanih nivoa estrogena i progesterona.

– Tokom ovulacije telo počinje da se priprema za trudnoću uvećavanjem žlezda koje proizvode mleko i ovo može da uzrokuje bol u bradavicama i natečenost, ali i osetljivost.

– Porast nivoa progesterone posle ovulacije izaziva zadržavanje vode u telu. Glavni razlog za ovo je da pripremi matericu za moguće začeće i trudnoću i da je učini spremnom da udomi plod (embrion). U ovom periodu materica postaje puna vode i grane. Nažalost, voda se zadržava i u tkivu dojki, što izaziva njihovo širenje i bol. Ovo je razlog zbog kog bradavice bole.

Mnoge žene imaju problem sa natečenošću bradavica i bolom pre, tokom ili posle ovulacije.

Trudnoća

Tokom trudnoće,  nivo progesterone i estrogena nastavlja da se povećava što takođe izaziva osetljivost i bol u bradavicama i grudima. Zapravo, visoki nivo estrogena izaziva porast grudi, jer se povećava količina tkiva dojki s obzirom da visoka koncentracija progesterone proizvodi vodu. Sve ove promene pripremaju dojke za laktaciju.

Premenstrualni sindrom (PMS)

Dominacija estrogena i manjak progesterone su glavni razlozi zašto bradavice bole tokom PMS-a. U ovom periodu, nivo progesterone u ženskom telu nije dovoljno visok da izbalansira hormone estrogena i ovo može da dovede do mnogih fizičkih i psihičkih poremećaja. Pojačani nivoi estrogena su, zapravo, odgovorni za mnoge sindrome PMS-a kao što su promene raspoloženja, naduvenost, grčevi, glavobolje i osetljivost grudi i bradavica.

Menopauza

Sindrom menopause je izazvan poremećnim nivoima hormona što dalje vodi do mnogih fizičkih i psihičkih promena, do osetljivosti bradavica, neredovne menstruacije, preznojavanja, glavobolja, dobitka na kilaži, naduvenosti, promena raspoloženja i slično. Menopauza se dešava kada žena prestane da ovulira. U ovom periodu života telo luči jako male količine progesterona dok se estrogen nagomilava. Ovo može da izazove bol u grudima i veoma osetljive bradavice. Međutim, sve ove promene se vremenom regulišu i nestanu.

Menopauza se dešava kada žena prestane da ovulira.

Drugi faktori koji mogu da izazovu bol u bradavicama

– Džoging bradavice

Uporno pomeranje grudi, kao i trljanje tkanine o bradavice ume da izazove suvoću i bol u bradavicama. Uvek morate nositi brushaltere sa dobrim ulošcima!

Dojenje

Zasićene kiseline nisu izbalansirane

Medikacija (kontraceptivne pilule, lekovi kao zamena za hormone, poneki antidepresivi)

Bol u srcu i grudima

Stres

Ozbiljniji uzroci

Ozbiljniji razlozi bola u bradavica uključuju specifične poremećaju kao što su zapaljenja i infekcije, a u još opasnijim slučajevima, rak.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da naučite nešto više o mogućim razlozima bola u grudima i bradavicama, kao i da razumete da je veoma normalno i da je uobičajeno da se tako nešto dešava kod žena. U većini slučajeva, zaista nema razloga za brigu. Ako imate kakvih razloga za strah, ili bilo kakvih komentara na ono što smo napisali, molimo vas iskomentarišite.