Enterococcus spp bakterija u urinu i cervikalnom brisu (prenošenje i lečenje)

Enterococcus spp bakterija u urinu

Jeste li znali da antibiotici deluju samo na bakterije, a pošto virusi nisu živi organizmi na njih nemaju nikakvog efekta? Ali bez obzira na naoružanje neke od njih su toliko uporne da ni lekovi moderne medicine ne pomažu. Takva je i Enterococcus bakterija kada se odomaći. Rezistentna na većinu lekova ona polako širi svoje kolonije kroz vaš organizam.

Sa uretre ona može inficirati bubrege, a ukoliko iz krvi pređe na srčane zaliske situacija je sve samo ne bezazlena. Enterokok spada u normalnu mikrofloru ljudskog organizma. Ipak kada postane patogena ona ume napraviti pravi ršum u telu. Posebno je opasna ukoliko vam je oslabljen imunitet. Zato se na vreme pobrinite oko toga, kako do opšte invazije enterokoke i ne dođe.

U nastavku teksta upoznajte svog neprijatelja, saznajte kako se leči i koliko terapija traje. Pripremili smo za Vas i nekoliko recepata za prirodne lekove protiv ove uporne bakterije. Tu su i saveti i uputstva koja se tiču prevencije.

Šta je Enterococcus bakterija?

Enterecocus spada u grupu gram pozitivnih bakterija. One su fakultativno anaerobne bakterije, dakle kiseonik im je potreban, ali mogu opstati i u sredini i bez njega. Nastanjuju ljudska i životinjska creva.

Obuhvata više od 17 različitih vrsta (avium, durans…), a dva najznačajnija predstavnika su Enterococcus faecalis i Enterococcus faecium. Mogu opstati na temperaturama od 60 stepeni Celzijusa.

One sačinjavaju deo normalne mikroflore crevnog trakta.U malom broju mogu se nalaziti i u usnoj duplji, vagini kod žena odnosno uretri kod muškaraca.

Enterococcus faecalis može izazvati gnojne infekcije, bakterijski endokarditis, prostatitis, odnosno infekcije urinarnog trakta i u najgorem slučaju sepsu.

U lečenju se pored antibiotske terapije savetuje i korekcija ishrane. Obavezno se iz jelovnika izbacuju rafinisani šećeri, a povećava se unos namirnica sa probiotskim kulturama – kefir, jogurt…

Ranije su enterokoke smatrane podrgrupom streptokoka?

Tako je bilo nekad, ipak danas je Enterococcus bakterija svrstana u zasebnu familiju. Ono što ih razlikuje od streptokoka jeste njihova mogućnost opstanka i u dosta baznoj sredini (ph 9).

Kako se dobija i prenosi Enterococcus faecalis

Preterana higijena kao i loše higijenske navike mogu biti uzrok infekcije enterokokom. Inače, enterokok u normalnim uslovima ne izaziva infekcije.

Naime, u jednom gramu fecesa (stolice) može se naći oko milion klica ove bakterije. Ova bakterija se najčešće dobija upravo usled lošeg održavanja higijene. Pošto su kod žena otvor vagine i anus jedno uz drugo vrlo lako može doći prenošenja bakterija iz fecesa kod nepravilnog brisanja nakon obavljene nužde.

Grupa koja je u posebnoj opasnosti od razvoja infekcije Enterokokusom fekalisom jesu pacijenti koji mokre pomoću urinarnih katetera.

Takođe, Enterococcus bakterija se prenosi i polnim putem, posebno analnim odnosom.

U trudnoći je ova bakterija posebno opasna zbog toga sto beba može da se inficira prilikom prolaska kroz matericu i vaginu majke prilikom porođaja.

Enterococcus bakterija u urinu

Ukoliko osetite bol i peckanje prilikom mokrenja i odlazite u toalet češće nego inače verovatno ste zaradili infekciju mokraćne bešike. Kao propratni simptomi javljaju se i nadutost i pritisak u donjem delu stomaka.

Ako prilikom mokrenja izbacujete svega par kapi urina, možete posumnjati da ste zaraženi enteroccocus bakterijom. To su karakteristični simptomi urinarne infekcije donjih partija mokraćnog sistema. Ukoliko se ona proširi na bubrege uz sve navedeno javlja se i jeza, drhtavica, povišena telesna temperatura i bolovi u slabinama.

Enterococcus spp bakterija u cervikalnom brisu

Kod žena čest je nalaz Enterococcus spp bakterije u cervikalnom brisu. Obično se žale na pojačan svrab, peckanje i bol prilikom seksualnog odnosa kao i na pojačan sekret. Kako je ova bakterija rezistentna na dosta antibiotika, između ostalog i na amoksicilin, u terapiji se koristi uglavnom panklav. On sadrži klavulansku kiselinu koju enterokoke ne podnose. Takođe, ginekolog će vam prepisati i odgovarajuće vaginalete.

Kako se uzima cervikalni bris?

Cervikalni brisevi se uzimaju iz cervikalnog kanala kako bi se ustanovilo prisustvo mikroorganizama. Ukoliko se spremate za prirodni porođaj ili carski rez, ili želite postaviti spiralu preporučljivo je uraditi cervikalni bris.

On se uzima tako što ginekolog stavlja spekulum u vašu vaginu i na taj način vidi grlić materice. Koristi se sterilni štapić i njime se pređe preko cerviksa. Uzorak se stavlja između sve staklene pločice i prosleđuje na analizu mikrobiologu.

Kako izlečiti enterococcus u trudnoći

Uopšte nije retkost da se Enterococcus bakteija u trudnoći pojavi iako do tada niste imali problema sa njom. Žene su uglavnom zaprepaštene činjenicom da su se baš u ovom osetljivom periodu našle pod udarom ovim groznih mikroorgnizama. Međutim stanje ipak nije alarmantno, ne brinite se. Vač ginekolog će vam najverovatnije prepisati odgovarajuće vaginalete. Pritom će vam savetovati da predeo međice povremeno prebrišete povodon jodom.