Lekovita biljka oman (čaj, lek za kašalj sa medom, koren)

biljka oman

[icegram campaigns=”7437″]

OMAN je lekovita biljka koja se vekovima koristi u narodnoj medicini širom Evrope. Uglavnom se koristi kao tonik za respiratorne puteve. Latinsko ime ove biljke je Inula helenium, a u narodu se zove i samo oman, ivanjsko zelje i ovlika.

Poreklom je iz Evrope i raste na Britanskim ostrvima, u južnoj Evropi i delovima Azije sa umerenom klimom. Oman najbolje uspeva u vlažnim poljima i livadama i često ga možete videti kako raste pored puteva i njiva.

Oman je lepa, velika biljka koja raste između metar i dva metra u visinu. Ima svetložute cvetove koji podsećaju na suncokret i cvetaju tokom letnjih meseci. Ima čvrstu stabljiku i ovalne, šiljate listove. Donji deo stabljike ima po sebi mnoštvo dlaka, dok je gornji deo mekši i paperjast.

Lekoviti deo biljke je koren i on je zapravo rizom od koga se pravi oman čaj. Spolja je žut, iznutra beo. Miris biljke podseća na ljubičice u cvatu, a ukus je relativno gorak.

oman biljka


Lekovita svojstva i aktivni sastojci

Hemijski sastav ove biljke je odgovoran i za njena lekovita svojstva. Glavni aktivni sastojci omana su inulin, etarska ulja (kamfor, helenin), alantoninska kiselina, seskviterpenski laktoni, saponini, steroli i pektin.

Svi ovi sastojci daju omanu ekspektorantivno, sedativno, diuretsko, antigljivično i antiparazitsko lekovito dejstvo.

oman koren

Najpoznatija lekovita svojstva omana

Lek za pluća, kašalj i respiratorne bolesti

Oman je najpoznatiji kao lek za respiratorna oboljenja, uključujući astmu i brohnitis. Ova biljka se i danas koristi za lečenje astme i bronhitisa kao i drugih bolesti pluća.

Biljka oman deluje kao jak ekspektorant, što znači da uspešno razbija sluz i podstiče njegovo izbacivanje iz pluća. To pomaže u pročišćavanju disajnih puteva i olakšava disanje.

Oman se tradicionalno koristio i za ublažavanje kašlja izazvanog tuberkulozom. Nekoliko naučnih ispitivanja je pokazalo da etarska ulja iz ove biljke zaista efikasno uništavaju bacil tuberkuloze. Etarsko ulje omana stimuliše cirkulaciju u disajnim putevima, dok saponini iz ove biljke pomažu u pročišćavanju pluća od sluzi i šlajma.

Aktivni sastojci omana, gde spada i alantolakton deluju kao ekspektoranti, a istovremeno uništavaju i gljivice i bakterije.

Dakle, biljka oman tj. njegov koren je efikasan prirodni lek za širok spektar respiratornih oboljenja, gde spadaju i grip, prehlada, pneumonija, pleuritis, bronhitis, astma i emfizem.


Deluje kao prirodni sedativ

Oman ima blaga sedativna svojstva i, poput mnogih biljnih čajeva, izvanredan je za ublažavanje nervoze i anksioznosti. Čaj od omana pre spavanja je možda baš ono što vam je potrebno za dubok, okrepljujuć san.Naravno, biljka koja ima pozitivno dejstvo na jednu osobu ne mora isto tako delovati i na drugu. Pošto se omanbiljka smatra sasvim bezbednom za upotrebu, svakako vas ništa ne košta da probate.


Ubija parazite u crevima

Ova biljka se tradicionalno koristi i za uništavanje parazita u crevima. Oman je odličan lek protiv mnogobrojnih parazita, uključujući metilje, pantljičaru i gliste. Alantolakton je supstanca koja se nalazi u korenu i smatra se da ona ubija nepoželjne mikroorganizme u crevima.


Ima antibakterijska svojstva

Naučna istraživanja su pokazala da oman čaj ima blaža antibakterijska svojstva koja dosta ublažavaju simptome prehlada i infekcija izazvanih bakterijama.


Oman kao lek za kožu

Esencijalno ulje omana se može razblažiti u nekom baznom ulju (kokosovom, maslinovom) i nanositi na kožu kako bi umirilo simptome nekih kožnih oboljenja. Dokazano je da ovo ulje ublažava svrab koji se javlja kod psorijaze, ekcema i drugih kožnih oboljenja koja izazivaju osip.

Esencijalno ulje omana možete koristiti i kao sastojak maski za kožu i nanositi ga na iritirane delove kože kako bi se ublažila iritacija. Možete ubaciti i par kapi ovog esencijalnog ulja u kupku.


Uklanja neprijatne mirise

Esencijalno ulje omana možete ubaciti i u ovlaživač vazduha – to će osvežiti ustajao vazduh i ublažiti neprijatne mirise koji se javljaju zbog kuvanja i pušenja. Ponekad se ovo esencijalno ulje koristi i za pravljenje sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda jer ima prijatan miris koji podseća na kamfor.


Kako se koristi oman?

Oman možete koristiti na mnogo načina: kao tinkturu, kapsulu ili tabletu ili čaj. Možete potražiti i esencijalno ulje omana. Ono se koristi razblaženo i namenjeno je samo za spoljnu upotrebu.

Nije potrebno da uzimate veće doze ove biljke, jer je ona veoma jaka. Međutim, ako želite da koristite oman kao lek, uzimajte ga u dovoljno velikim dozama.

Ako želite da koristite tinkturu ili kapsule od omana, konsultujte se sa stručnim licem i pratite uputstva na pakovanju.


Čaj od omana

Evo kako se priprema čaj od omana:

 • Prokuvajte litar vode.
 • Kada voda počne da vri, ubacite u nju dve supene kašike sušenog korena od omana.
 • Smanjite vatru i ostavite čaj da se krčka oko 20 minuta.
 • Dodajte meda po ukusu.
 • Ako volite limun u čaju, ubacite i malo limuna.
 • Procedite čaj i uživajte.

Oman i med za kašalj

Mešavina oman i med je fantastičan lek za kašalj. Za ovaj lek vam je potreban komad korena omana i dovoljno meda.

 • Dobro operite koren i isecite ga na komade koje možete zagristi (ne premale).
 • Stavite isečen koren u pripremljenu teglu (do pola).
 • Napunite teglu medom do vrha.
 • Tokom narednih nekoliko dana prevrćite teglu po nekoliko puta na dan.
 • Lek je gotov za nekoliko dana!
 • Držite oman i med u frižideru i koristite po potrebi.

Kad god vas uhvati kašalj, pojedite kašiku meda sa omanom. Med ublažava iritaciju u grlu. Pojedite i koren omana iz meda. Ako vas iritira, možete ga žvakati, pa ispljunuti.


Ovde dajemo preporuku oko doziranja, ali to je samo preporuka:

Tečni ekstrakt se uzima u tri doze na dan od po 1-2 mililitra. Tinktura se može uzimati u dozi od 3-5 mililitara na dan.

Možete napraviti čaj od jednog grama sušene biljke i jedne šolje vode. Ostavite čaj da stoji oko 10 minuta u ključaloj vodi, zatim procedite i popijte. Ovaj čaj ima relativno gorak ukus, tako da ga možete zasladiti medom ili stevijom.


Mere opreza i nuspojave

Kao kada je reč o većini lekovitih biljaka, najbolje je da pitate svog lekara za savet pre nego što počnete da koristite oman.To se posebno odnosi na trudnice i dojilje, jer još uvek nema dovoljno podataka o tome da li je oman bezbedan za upotrebu tokom trudnoće i dojenja.

Oman može izazvati alergijsku reakciju, posebno kod osoba koje već imaju alergiju na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Alantolacetoni koji su prisutni u ovoj biljci mogu izazvati iritaciju mukoznih membrana. Postoji nekoliko naučnih studija koje su pokazale da oman može izazvati kontaktni dermatitis.

Ako se uzima u veoma velikim dozama, oman može izazvati sledeće nuspojave: povraćanje, bol u stomaku, dijareju i grčeve.


Istorijat upotrebe

Oman je jedna od brojnih biljaka koja se hiljadama godina koristi kao lek. Oman su koristili još stari Grci i Rimljani u razne lekovite svrhe. Tada se oman koristio kao lek za probavne probleme, edem, menstrualne probleme i išijas.Takođe, oman se koristio i za lečenje respiratornih problema, prehlade i gripa jer efikasno razbija sluz i olakšava iskašljavanje. Oman stimuliše i znojenje i tako skida visoku temperaturu.

I na Britanskim ostrvima se oman koristio kao tonik za niz oboljenja, uključujući i lepru. Srednjevekovni travari su koristili ovu biljku kao jedan od mnogobrojnih sastojaka lekovitog vina kojim se lečila loša probava.

Oman se naširiko koristio i van Evrope. U Japanu se koristio zbog svoje arome, a u Kini i kao konzervans. Američki Indijanci su koristili koren omana za razne rastvore i sokove kojima su lečili tuberkulozu i infekcije pluća.

Dakle, razni narodi širom sveta su koristili oman kao lek za mnogobrojne bolesti, a najčešće za bolesti disajnih puteva. Ova biljka je i danas veoma cenjen lek za bronhitis i astmu.Oman deluje kao ekspektorant, što znači da olakšava disanje i umiruje zapaljene bronhije.