KRČANJE CREVA – uzroci i 10 načina da ga brzo zaustavite

krcanje creva u donjem delu stomaka

KRČANJE CREVA, odnosno abdominalni zvukovi, ili borborigmi, normalna su pojava koja se javlja kod svakog. Povezuje se sa glađu, sporim ili nepotpunim varenjem ili konzumiranjem određenih namirnica.

Ovi zvukovi koji podsećaju na krčanje ili zavijanje, međutim, ne potiču uvek iz želuca, jer mogu da dolaze i iz tankog creva, udaljenijeg dela digestivnog trakta.

U ovom članku ćete saznati šta izaziva borborigme i kako da sprečite krčanje creva.

Najvažnije činjenice o krčanju creva:

 • Glasno krčanje creva se javlja kada tečnost, hrana i gasovi prolaze kroz želudac i tanko crevo.
 • Krčanje ili zavijanje creva je normalan deo varenja.
 • U stomaku nema ničega što bi prigušilo ove zvukove, pa su oni zato primetni.
 • U glavne uzroke ove pojave spadaju glad, nepotpuno varenje ili loša probava.

krcanje u zelucu

Naša tela stalno ispuštaju neke zvukove. Hrčemo, podrigujemo, izbacujemo gasove, pucaju nam zglobovi i slično, a da li su i zvuci koji dolaze iz stomaka normalni ili možemo da prepoznamo kada su nezdravi?

Čudni zvuci koji dolaze iz stomaka ne ukazuju uvek na glad. Sistem organa za varenje pravi puno različitih zvukova prilikom pokretanja tečnosti kroz tanko i debelo crevo.

Tokom procesa koji se zove peristaliza, mišići stomaka i tankog creva se kontrahuju i pomeraju sadržaj iz stomaka niz creva i kroz ceo gastrointestinalni trakt.

Osobe koje gutaju puno vazduha (obično zbog brzog jedenja ili pričanja tokom jela), mogu imati nešto bučnije stomake.

Svima krče creva. Nekima više, nekima manje. Zvuk krčanja creva je izazvan kontrakcijama mišića stomaka i tankog creva, kao i u manjoj meri, kontrahovanjem mišića debelog creva.

Želudac i creva su šuplji organi, koji se sastoje od mišića. Mišići su jako važnji za proces varenja hrane.

Različite akcije mišića utiču na to da se hrana usitni, samelje, pomeša sa stomačnom kiselinom, razloži i prenosi niz creva, dok se ne izbaci iz tela. Deo procesa varenja je lučenje tečnosti u stomak i creva. U stomaku i crevima se pojavljuju i gasovi, ili kao posledica gutanja vazduha tokom jela, ili proizvodnjom gasova, za šta su zadužene bakterije u crevima. Dakle, u crevima se nalazi mešavina delimično svarene hrane, tečnosti i gasova.

Kako se mišići želuca i creva kontrahuju i stežu sadržaj, tako se on pomera dalje. Upravo to pomeranje hrane, tečnosti i gasova izaziva zvuke poznate kao glasno krčanje creva. Obično su najglasniji nakon obroka, kao i uveče kada se sve smiri (tj. tada se prosto više primećuju pošto je svuda tišina).

simptomi kancera debelog creva

Krčanje creva može biti posebno upadljivo tokom nekih neobičnih dešavanja u organizmu. Na primer, možete ih primetiti kada postoji fizička prepreka koja ne dozvoljava dalji prolazak hrane kroz creva, u slučaju recimo tumora. Zbog ove blokade, mišići se jače kontrahuju, ne bi li uspeli da pomere prepreku i gurnu hranu dalje niz digestivni trakt. Zato se i creva jače čuju. Za razliku od običnog krčanja creva, ovaj zvuk koji se javlja zbog neke blokade dolazi praćen bolom u stomaku. Ako se problem sa preprekom ne reši, mišići se vremenom umore i prestanu da se kontrahuju. Tada prestaju i grčevi, a gasovi i tečnost počinju da se skupljaju na tom mestu u stomaku preko kog ne mogu da pređu, pa se stomak vidno naduvava.

Još jedan slučaj u kom krčanje creva može biti malo glasnije je razmnožavanje bakterija u tankom crevu. Bakterije koje proizvode gasove se toliko razmnože u crevima da proizvode prevelike količine gasova. Veća količina gasova (i samim tim, jače kontrahovanje mišića) izaziva glasnije krčanje creva.


Najčešći uzroci za krčanje creva

Postoje brojni razlozi koji dovode do abdominalnih zvukova, odnosno krčanja creva, a neke ćemo navesti ovde.

Pospešivanje varenja

Kada hrana stigne do tankog creva, organizam oslobađa enzime koji pomažu razlaganje hrane i olakšavaju apsorpciju hranljivih materija. Peristaltika (pokreti crevnog kanala) je serija mišićnih kontrakcija koje liče na talase, a služe za pomeranje hrane duž digestivnog trakta.

Ove aktivnosti, koje uključuju kretanje gasova i delimično svarene hrane, doprinose pojavi krčanja ili zavijanja creva, odnosno borborigmima.


Znak za glad

krcanje creva glad

Čak i kada u prethodnim satima nije bilo konzumiranja hrane, organizam će pokrenuti proces peristaltike. Pored toga, želudac i creva će osloboditi kiselinu i enzime da bi se pripremili za uzimanje hrane.

Ovi zvukovi mogu da traju i do 20 minuta, a ponavljaće se na svakih sat vremena, sve dok se ne konzumira hrana.


Upozorenje na neki osnovni problem

Ponekad glasno krčanje creva može da bude povezano sa nekim osnovnim zdravstvenim problemom, posebno kada je praćeno i drugim simptomima, kao što su bolovi, konstipacije ili proliv.

Uzroci koji mogu da izazovi krčanje creva su i:

 • alergija na hranu
 • intolerancija na hranu
 • gastrointestinalne infekcije
 • blokada creva (ileus)
 • sindrom nervoznog creva

Kako može da se zaustavi krčanje creva?

Premda je krčanje creva sastavni deo normalnog varenja, postoje situacije kada zavijanje iz stomaka može da bude uzrok neprijatnosti. Evo 10 prirodnih načina da zaustavite krčanje creva.

1. Popijte vodu

pijte vodu

Ispijanje čaše vode može da bude delotvorno rešenje za krčanje creva, naročito kada u tom trenutku niste u prilici da nešto pojedete. Voda potpomaže proces varenja i istovremeno ispunjava želudac.

I jedno i drugo dejstvo vode sprečava krčanje creva ili bar prigušuje zvuk, ako ništa drugo.

Da biste postigli najbolje rezultate, vodu bi trebalo da srkućete polako tokom čitavog dana. Konzumiranje velike količine za kratko vreme, može da dovede do pojave zvuka nalik klokotanju, koji dopire iz stomaka.


2. Pojedite nešto

Kada je želudac neko vreme prazan, zvuk krčanja može da bude znak da je vreme da ponovo jedete. Uzimanje malih obroka ili užina, privremeno može da priguši krčanje želuca. Kada se u želucu nalazi hrana, krčanje u crevima i želucu je manje glasno.

Ako je krčanje creva redovna pojava ili se događa svakodnevno u isto vreme, to može da bude znak da su vam potrebni redovniji obroci. Nekim ljudima je potrebno 4 – 6 manjih obroka dnevno, umesto standardna 3 obimnija, kako bi sprečili glad i abdominalne zvukove.

3. Žvaćite polako

Varenje hrane počinje u ustima, kroz fizički čin žvakanja hrane. Krčanje u crevima koje je povezano sa lošom probavom, može da se spreči temeljitijim žvakanjem i sporijim konzumiranjem hrane.

Pravilno žvakanje hrane smanjuje i količinu progutanog vazduha, čime se sprečava nagomilavanje gasova i poremećaj varenja.

4. Ograničite unos šećera, alkohola i kiselih namirnica

secer

Alkohol, zašećerene namirnice i kisela hrana mogu da pokrenu abdominalne zvukove. Šećeri, kao što su fruktoza i sorbitol, posebno su problematični. Kisele namirnice, uključujući i citrusno voće i kafu, takođe su poznate po tome da izazivaju krčanje u crevima.

Alkohol nadražuje digestivni trakt i može da dovede do pojave abdominalnih zvukova. Pored toga, on povećava i proizvodnju kiseline i izaziva upalu sluzokože želuca. Velike doze alkohola mogu da odlože pražnjenje želuca i dovedu do bolova.

5. Izbegavajte namirnice koje izazivaju gasove

Neke namirnice i napici stvaraju više gasova od drugih. Ako su nemirna creva posledica velike količine gasova koji se kreću kroz digestivni trakt, onda izbegavanje takvih namirnica i napitaka može da bude rešenje za problem.

Krčanje creva i gasovi se javljaju zbog sledećih namirnica:

 • pasulj
 • pivo
 • brokoli
 • prokelj
 • kupus
 • karfiol
 • sočivo
 • pečurke
 • crni luk
 • grašak
 • gazirani napici
 • integralne žitarice

Može da bude korisno da isključujete po jednu namirnicu ili napitak, kako biste utvrdili izvor koji dovodi do stvaranja viška gasova i krčanja creva.

6. Proverite da imate intoleranciju na neke namirnice

Intolerancija na neke namirnice može da dovede do stvaranja viška gasova i krčanja creva.

Na primer, intolerancija na laktozu nastaje usled nedostatka laktaze, enzima koji pospešuje razgradnju i varenje mlečnog šećera – laktoze. Približno 65% ukupne populacije ima problem sa varenjem laktoze, mada se prevalencija razlikuje među različitim etničkim i rasnim grupama.

Najbolji način kontrole intolerancije na hranu jeste izbegavanje namirnica koje izazivaju simptome. Osobe koje pate od hroničnog krčanja creva, trebalo bi da razgovaraju sa lekarom o mogućoj intoleranciji na hranu.

7. Krčanje creva posle jela

Krčanje creva posle jela i drugi abdominalni zvukovi mogu da budu uočljiviji nakon velikih obroka, posebno onih koji su bogati mastima, šećerom, crvenim mesom i drugim namirnicama koje se teže vare.

Uzimanje manjih porcija u redovnijim intervalima, uporedo sa temeljitim žvakanjem hrane tokom jela, smanjuje i rizik od prejedanja i krčanje creva posle jela.

8. Budite aktivni

fizicka aktivnost

Šetnja nakon jela je dokazano korisna za proces varenja, jer povećava brzinu pražnjenja želuca. Ovo brže pražnjenje može da ublaži glasno krčanje u crevima.

Šetnja nakon jela može da koristi varenju i na druge načine. Istraživanja ukazuju da 20 minuta šetnje, 15 minuta nakon jela, smanjuje nivo šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Međutim, aktivnosti velikog intenziteta bi trebalo da izbegavate odmah nakon jela.

9. Krčanje creva na nervnoj bazi

Krčanje creva na nervnoj bazi može da bude uočljivije tokom nekih stresnih situacija, kao što su razgovori za posao, prezentacije i ispiti. Razlog tome je što se aktivnost creva pojačava tokom perioda anksioznosti, bez obzira da li je želudac pun ili prazan.

Poznato je da je kod osoba koje su pod stresom varenje usporeno i da to doprinosi simptomima lošeg varenja, uključujući gorušicu i krčanje creva.

Nervoza, nivo stresa i anksioznost mogu da se ublaže meditacijom, vežbama dubokog disanja i tehnikama progresivne relaksacije mišića.

10. Lečite gastrointestinalne probleme

Ozbiljnije bolesti, kao što su infekcija ili blokada creva, mogući su uzroci borborigama. Stoga, ako vam stomak zavija i to vas uznemirava, a praćeno je i drugim znakovima ili simptomima, veoma je važno da se javite lekaru radi tačne dijagnoze i plana lečenja.

Sindrom nervoznog creva često može da bude glavni uzrok krčanja creva, a lečenje ovog osnovnog oboljenja može da bude jedini način za ublažavanje abdominalnih zvukova.


Krčanje creva i proliv

Čest uzrok za krčanje creva i proliv je gastroenteritis, poznat i kao stomačni grip.Simptomi zavise od uzroka i koliko dugo je stanje prisutno, između ostalih faktora. Stanje obično počinje naglo, ponekad sa gubitkom apetita, mučninom, grčevima koje prate krčanje creva i proliv. Ukoliko proliv izazove veliki gubitak tečnosti, može doći do dehidracije, glavobolje, razdražljivosti i šoka.Ova infekcija koja uzrokuje krčanje u crevima i proliv je praćena i ostalim znacima koji uključuju bolove u mišićima, slabost i osećaj bolesti.

Uzrok

Iako uzrok nije uvek isti, neke mogućnosti uključuju:

 • bakterijske infekcije
 • virusi
 • crevni paraziti

Krčanje creva u trudnoći

vanmatericna trudnoca

Trudnoća uzrokuje mnoge promene u telu, uključujući i one u apetitu. Beba koja raste u vašem stomaku takođe ima svoje potrebe. Krčanje creva u trudnoći može biti neprijatno, pogotovo ako niste navikli na fluktuacije u apetitu. Stomak se čuje kada se iz želuca i kroz creva guraju gasovi, tečnost i hrana. Taj osećaj i zvuk se pojačavaju ako je stomak prazan par sati.Tokmo trudnoće hormoni vam divljaju, metabolizam se ubrzava, te ste češće gladni pa je krčanje creva normalna pojava.


Par reči na kraju

Premda jeste normalno, krčanje u crevima može da se ublaži preduzimanjem nekih koraka, u koje spadaju i redovni obroci, izbegavanje problematičnih namirnica i kontrola anksioznosti.

Veoma je važno da se javite lekaru kada je krčanje creva redovna pojava, posebno ako je praćeno drugim simptomima, jer to može da bude znak gastrointestinalne infekcije ili nekog još ozbiljnijeg oboljenja.