Kamen u pljuvačnoj žlezdi (simptomi, uzrok, lečenje, prirodni lekovi)

POJAVA KAMENA U PLUVAČNOJ ŽLEZDI obično zabrinjava osobe kod kojih se javi. Reč je o kalcifikatu u pljuvačnim kanalima koji se mogu stvoriti u samom kanalu ili u pljuvačnoj žlezdi. Ponekad kamen u pljuvačnoj žlezdi izaziva neprijatne simptome.

Ovde ćemo govoriti o uzrocima, simptomima, dijagnozi i lečenju ovog problema, kao i o najefikasnijim prirodnim načinima lečenja kamena u pljuvačnim žlezdama.

kamen u pljuvacnoj zlezdi lecenje prirodno

Osnovne činjenice o kamenu u pljuvačnoj žlezdi

Kamenac u pljuvačnim žlezdama ili pljuvačnim kanalima blokira lučenje pljuvačke u ustima. Takođe, često se javljaju otok i bolovi u pljuvačnim žlezdama. Ponekad se javi i nekoliko kamena u različitim pljuvačnim kanalima.

U normalnim uslovima, pljuvačne žlezde neprestano luče pljuvačku u usnu duplju. Međutim, ponekad se biohemijske supstance iz pljuvačke kristališu i stvore maleni kamen. Ovakav kamenac se može zaglaviti u pljuvačnom kanalu i blokirati dotok pljuvačke u usta. Tako dolazi do oticanja i bolova u pljuvačnim žlezdama.

Kamen se najčešće javlja u podviličnim (submandibularnim) pljuvačnim žlezdama, koje se nalaze na samom dnu usne duplje. U retkim slučajevima, kamen se može naći i u doušnim (parotidnim) pljuvačnim žlezdama, koje se nalaze u obrazima i u podjezičnim žlezdama, ispod jezika.

Kamenac se uglavnom sastoji od kalcijuma i ima manje od jednog centimetra u prečniku. Najčešće je nephodno uklanjati ovaj kamenac, a u nešto ređim slučajevima, on sam nestaje.


Simptomi kamena u pljuvačnoj žlezdi

kamen u pljuvacnoj zlezdi lecenje

U najvećem broju slučajeva, kamen u pljuvačnoj žlezdi je toliko mali da možda ni ne znate da ga imate, jer ne izaziva nikakve primetne simptome. U slučajevima većeg kamena, on se može i videti golim okom. Osim toga, veći kamen u pljuvačnoj žlezdi može izazvati i sledeće simptome:

 • Tup bol prilikom gutanja, koji se ponekad povlači i vraća. Ovaj simptom se najčešće javlja ako kamen samo delimično blokira pljuvačne kanale i delimično zaustavlja dotok pljuvačke u usta.
 • U slučajevima težih infekcija pljuvačnih žlezda zbog blokade se javljaju bolovi i čirevi. To izaziva veoma neprijatan osećaj.
 • Jak bol, pogotovo nakon jela, u slučajevima potpune blokade pljuvačnih kanala. Ponekad se javlja i jako oticanje uz intenzivan bol.

Uzroci kamena u pljuvačnim žlezdama

Još uvek nije sasvim poznato kako se stvara kamen u pljuvačnim žlezdama. Smatra se da je stvaranje kamena povezano sa promenama u samom toku pljuvačke kroz žlezde i pljuvačne kanale. Ako je lučenje pljuvačke smanjeno i ako je pljuvačka gušća, postoji veći rizik od stvaranja kamena. To se odično dešava u slučajevima dehidratacije.

Određeni lekovi takođe povećavaju rizik od nastanka kamena u pljuvačnoj žlezdi.


Dijagnoza kamena u pljuvačnim žlezdama

Dijagnostički testovi i procedure koje se sprovode kako bi se utvrdilo postojanje kamena u pljuvačnoj žlezdi su:

 • Fizički pregled: lekar uvek prvo pregleda pacijenta kako bi pokušao da vidi sam kamen. U slučaju da kamen nije vidljiv, lekar će vas poslati na rendgensko snimanje.
 • Rendgen: ova procedura se obično radi ako kamen nije vidljiv golim okom. Ako ni ova procedura ne pokaže prisustvo kamena u pljuvačnoj žlezdi, možda ćete morati na neke dodatne testove.
 • Magnetna rezonanca: magnetna rezonanca je procedura uz pomoć koje se mogu dobiti mnogo bolje slike nego rendgenom.
 • Kompjuterizovana tomografija: i kompjuterizovana tomografija se često koristi za potvrđivanje prisustva kamena u pljuvačnoj žledi. Ovaj metod koristi X zrake i kompjuter kako bi se dobile bolje slike nego običnim rengenom.
 • Sijalografija: reč je o specijalnoj dijagnostičkoj proceduri tokom koje se u pljuvačne žlezde ubrizgava boja i zatim se radi rendgenski snimak. Ovo je poseban test koji pokazuje svaku abnormalnost u pljuvačnim kanalima i žlezdama, uključujući i prisustvo kamena.
 • Sijalendoskopija: ovo je još jedna dijagnostička procedura prilikom koje se ubacuje tanka cevčica sa kamerom na vrhu (endoskop) u pljuvačnu žlezdu kako bi se ona detaljno pregledala. Ako je kamen vidljiv, istovremeno se i uklanja.

Lečenje kamena u pljuvačnoj žlezdi

 • Uklanjanje sondom: ponekad se u pljuvačne kanale ubacuje mala sonda kojom se kamen izbacuje iz kanala.
 • Terapeutska sijalendoskopija: reč je o sličnoj proceduri, kod koje se koristi endoskop – tanka cevčica sa svetlom na kraju. Ova cev se ubacuje u pljuvačni kana. Ako se vidi kamen, uklanja se ovim endoskopom. U 17 od 20 slučajeva, ova procedura je potpuno uspešna. Obično se prvo daje lokalna anestezija i zahvat je sasvim bezbolan. Ako je kamen veći, prvo se razbija, a zatim se vadi u delovima.
 • Litotripsija: ova opcija se sve češće koristi za uklanjanje kamena iz pljuvačnih žlezda i kanala. Reč je o upotrebi ultrazvučnih talasa za razbijanje kamena. Tada razbijeni fragmenti kamena lako ispadaju iz kanala. Ovo je nov tretman za uklanjanje kamena iz pljuvačnih žlezda, mada se odavno koristi za lečenje kamena u bubregu. Ponekad se litotripsija koristi za razbijanje većeg kamena pre sijalendoskopije kako bi se manji fragmenti lakše izvadili.

Kamen u pljuvačnoj žlezdi lečenje prirodno

Limun

Limunov sok je izvrstan prirodni lek za kamen u pljuvačnim žlezdama. Samo iscedite jedan svež limun, razmutite sok u čaši vode i popijte ga svakog jutra. Ovo je odlično detoksikujuće piće, koje pomaže u alkalizaciji organizma.


Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je dobar tonik i efikasan lek za mnoštvo oboljenja. Pomaže i u alkalizaciji organizma. Poznato je da odlično razbija depozite kalcijuma u organizmu. Za prirodno lečenje kalcifikata u pljuvačnoj želzdi izmešajte jednu ili dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vode i pijte ovu mešavinu nekoliko puta na dan.


Boraks

Boraks je prirodan lek za razbijanje depozita kalcijuma. Preporučena doza boraksa za odrasle muškarce je četvrtina kafene kašičice razmućena u litri vode, i to treba popiti tokom dana. To treba raditi četiri dana za redom tokom jedne nedelje. Za žene je preporučena doza jedna osmina kafene kašičice boraksa na litar vode.Pre nego što se počne prirodno lečenje kalcifikata u pljuvačnoj žlezdi na ovaj način potrebno je konsultovati lekara ili farmaceuta.


Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je odlično lekovito ulje. Možete ga staviti na meku, čistu tkaninu i koristiti kao obloge. Stavite obloge na bolna i otečena mesta po 20 minuta, dva puta dnevno. Možete koristiti ricinusovo ulje za masažu bolnih mesta na grlu i vilici.


Suplementi vitamina

Suplementi vitamina i minerala su takođe dobar metod za uklanjanje kamena iz pljuvačnih žlezda. U tu svrhu možete koristiti i epsom so.


Lekovito bilje

Litotropske biljke možete koristiti za uklanjanje kamena iz pljuvačnih žlezda. Litotropske biljke su biljke koje razlažu depozite kalcijuma. Jedna od tih biljaka se i zove “razbijač kamena” (chanca piedra). Maslačak je još jedna od biljaka koje se često koriste za razbijanje kamenca. Ove biljke možete koristiti u vidu suplemenata ili kuvati čaj od njih.


Kurkuma

kurkuma

Kurkuma je čudesna biljka koja ublažava bolove, upale i infekcije. Razmutite jednu kafenu kašičicu kurkume u prahu u šolji mleka i pijte je dva puta dnevno.


Esencijalno ulje origana

Esencijalno ulje origana se može koristiti za lečenje infekcija izazvanih kamenom u pljuvačnim žlezdama. Ulje origana možete kupiti i u vidu kapsula i suplemenata. Ako već imate obično esencijalno ulje origana, ubacite par kapi u jednu kafenu kašičicu devičanskog kokosovog ulja i koristite ovu mešavinu za ispiranje usta.