Šta ako imam skoliozu? (skolioza simptomi, vežbe, lečenje, operacija)

SKOLIOZA je relativno čest, dugoročan problem koji pogađa kičmu i dovodi do toga da se kičma krivi. Uprkos tome što se skolioza javlja kod oko 5 posto dece i 3 posto odraslih, tačan uzrok skolioze još uvek nije sasvim jasan.

Skolioza utiče na oblik kičme i izaziva jake bolove u leđima. Pacijentima sa skoliozom se obično kaže da je reč o idiopatskoj skoliozi, što znači da je nemoguće utvrditi uzrok, a to automatski znači da je LEČENJE veoma teško.

Kičma ima svoja prirodna zakrivljenja koja pomažu u apsorbovanju stresa i pritiska od normalnog kretanja i pokreta. Kada kičmu posmatramo sa strane, zdrava kičma ima blaga zakrivljenja. Kada stanemo iza nekoga ko ima zdravu kičmu, ona izgleda sasvim pravo. Kod skolioze se razvijaju abnormalna zakrivljenja kičme koja idu bočno. Ostali problemi sa kičmom dovode do zakrivljenja “napred” ili “nazad”.

skolioza simptomi

Dekstrokonveksna skolioza

Dekstrokonveksna skolioza se odlikuje “S” zakrivljenjem kičme, posebno u lumbalnom delu (donji deo ledja). Ova vrsta skolioze je poznata i kao lumbalna dekstroskolioza ili dekstroskolioza lumbalnog dela kičme. Kada je zakrivljenje manje, između 10 i 20 stepeni, takva skolioza se smatra blažom. Taj termin se ne odnosi na težinu simptoma koji se javljaju zbog zakrivljenja, već samo na stepen zakrivljenja kičme.


Skolioza je češća kod žena

sta je skolioza

Nasledna skolioza se nešto češće javlja kod devojčica nego kod dečaka.Takođe, odrasle žene imaju mnogo više problema sa kostima i zglobovima u odnosu na muškarce.Skolioza se češće javlja tokom i nakon menopauze.

Osobe koje pate od skolioze u proseku žive 14 godina kraće od osoba koje je nemaju. Kratak životni vek je obično posledica velikog pritiska na srce i pluća. Skolioza izaziva i probleme sa plućima, glavobolje, probleme sa varenjem, razna hronična oboljenja i bolove u kukovima, kolenima i nogama.

Razlike između degenerativne i juvenilne skolioze

skolioza bolovi

Skolioza se kod dece javlja između desete i osamnaeste godine. Većina lekara nema odgovor na pitanje šta je uzrok tome. Takođe, skolioza je nasledna u velikom broju slučajeva.

Međutim, kod degenerativne skolioze uzrok je obično poznat. Još jedna važna stvar: zakrivljenje kičme se povećava za najmanje jedan ili dva stepena svake godine.

Kako se skolioza primeti kod dece?

Ponekad je skolioza kod dece lako primetna. Zakrivljena kičma obično dovodi do toga da se telo “naginje” na jednu ili drugu stranu (levu ili desnu). Kod mnoge dece skolioza dovodi do toga da je jedna lopatica postavljena više u odnosu na drugu i/ili struk stoji doslovno ukoso, kao da se naginje na jednu stranu. Ove probleme je lako primetiti kod dece dok isprobavaju novu odeću. Ako je jedna nogavica duža od druge, moguće je da je prisutna skolioza. Međutim, ponekad su rebra nejednaka ili je jedna noga duža od druge i kada nema skolioze.


Simptomi skolioze

skolioza kod dece

Simptomi skolioze se najčešće javljaju tokom adolescencije. Tada se najbrže raste. Međutim, kod nekih osoba se simptomi skolioze po prvi put jave u poznijim godinama. Znaci i simptomi skolioze uključuju sledeće:

 • Bol u leđima: oko 90 posto obolelih od skolioze imaju jake bolove u leđima, što je uglavnom i najveći problem kod ovih osoba.
 • “Naginjanje” celog tela na jednu stranu: jedna lopatica deluje kao da je postavljena više od druge.
 • “Iskrivljen” struk: jedan kuk izgleda kao da stoji više od drugog.
 • Glava stoji tako da izgleda kao da se ne nalazi u istoj liniji sa centralnim delom karlice.
 • Kičma se krivi sa strane i izgleda kao slovo C ili S. Ako se kičma krivi “cik cak”, odnosno u obliku slova S, stanje je daleko komplikovanije.
 • Problemi sa održavanjem ravnoteže.
 • Često se javlja jaka obamrlost ili trnci u udovima i prstima na rukama i nogama.
 • Ubrzano propadanje kičmenih diskova.
 • Smanjen kapacitet pluća.
 • Anksioznost i jak stres, posebno kod dece i tinejdžera.

Razvoj skolioze

Skolioza je uglavnom manifestacija nekog drugog problema. Najčešće se javlja zbog mehaničke disfunkcije kičme. Međutim, takve disfunkcije izazivaju različit stepen zakrivljenja kičme kod različitih pacijenata. Lečenje skolioze može biti efikasno samo ako je prilagođeno svakom pacijentu pojedinačno. Neke stvari mogu dosta pomoći u većini slučajeva, a to su:

 • zdrava ishrana
 • kiropraktički tretmani
 • vežbe za kičmu

Osobe sa skoliozom mogu imati mnoštvo simptoma u zavisnosti od težine oboljenja. Zakrivljenje i oštećenje kičme i gustina kostiju se razlikuju od pacijenta do pacijenta. Mada se kod mnogih ljudi javlja zakrivljenje kičme, dijagnoza skolioze se ne postavlja ako je to zakrivljenje manje od 10 stepeni.


Šta ako imam skoliozu?

Ako vam lekar kaže da imate skoliozu, onda popričajte sa njim o tretmanu i šta dalje. Ako lekar želi da vam temeljnije pregleda kičmu, verovatno će vas poslati na RTG kičme. Ponekad se javljaju i slučajevi zakrivljenja kičme kojima nije neophodno lečenje.

Ako jer reč o blažem zakrivljenju, možda ćete samo morati na redovne preglede kako biste pratili stanje. U težim slučajevima, potrebno je nositi protezu ili ići na operaciju.


Lečenje skolioze

skolioza lecenje

Mada postoje neke tehnike kojima se mogu olakšati simptomi skolioze, sve nose sa sobom potencijalne rizike i gotovo nijedna ne rešava uzrok problema. Te tehnike su:

 • antiinflamatorni lekovi koji se dobijaju na recept
 • nošenje proteza
 • operacija
 • kiropraktika
 • vežbe za kičmu

Lečenje skolioze kod odraslih

Operacija kičme nije uvek moguća niti preporučljiva. Zato je veoma važno da se skolioza posmatra sa više aspekata. To je izvodljivo uz pomoć profesionalaca.

Da biste to izveli, morate posmatrati problem na više načina.

 • Farmakološki: postoji mnoštvo lekova koji ublažavaju bolove koje izaziva skolioza kičme. Tu spadaju aspirin i ibuprofen. Pored ublažavanja bolova, ovi lekovi umiruju upalu u zglobovima.Druga opcija su epiduralne injekcije.
 • Fizikalna terapija za odrasle: u ovom slučaju, dobra fizikalna terapija ili čak i kiropraktika će vam ublažiti neke od problema sa neuromuskuloskeletnim sistemom.Međutim, jedan tretman obično nije dovoljan.

Da biste poboljšali kvalitet svog života i ublažili skoliozu, iskoristite sve što vam nudi medicinska nauka.

Iskoristite svaku dostupnu terapiju i strategiju!


Lečenje skolioze protezama

Proteza ne može trajno i potpuno da ispravi prisutno zakrivljenje. Svrha ovakvih proteza je da drže kičmu na mestu kako se zakrivljenje ne bi pogoršavalo. Neke proteze su predviđene da se nose samo noću, dok se druge nose i danju i noću.

Ako vam je neophodna ovakva proteza, lekar će vam reći koji tip vama odgovara. Proteze su predviđene za period u kom kičma još uvek raste, posebno tokom bržeg rasta, do kog dolazi kod dece. Zato će deca sa skoliozom nositi ove proteze sve ređe kako rastu. Kada se završi rast kičme, ove proteze nemaju nikakvog efekta.Proteze nisu od nikakvog značaja za lečenje skolioze kod odraslih.


Vežbe za skoliozu

Postoje neke vežbe za skoliozu. Vežbanje je veoma važno za zdravlje, mada se ljudima sa umerenom ili težom skoliozom ne preporučuju vežbe pre konsultacije sa lekarom.

 1. Iskorak sa ispruženom rukom
 • Uzmite kutiju ili step i stanite na njega onom nogom koja izgleda duža kada ležite.
 • Spustite drugu nogu na pod i savijte je u kolenu.
 • Dok se spuštate, podignite ruku na onoj strani gde je spuštena noga koliko god je to moguće. Npr. ako vam je leva noga spuštena, podignite levu ruku.
 • Ponovite 2-3 serije vežbi sa po 10 ponavljanja samo na toj strani. Nemojte raditi vežbu za drugu stranu tela.

2.

 • Iz poze “planka” (daske), sa potpuno ispravljenim rukama, podignite kukove koliko god možete.
 • Ostanite u ovom položaju dve sekunde, a onda spustite kukove na pod.
 • Pokušajte da se spustite koliko god je moguće (dok god vam to ne izaziva bol ili neprijatan osećaj).
 • Ponovite 2-3 serije vežbi sa po 5-10 ponavljanja.

3.

 • Napravite veći iskorak dužem nogom .
 • Neka vam torzo bude sasvim ispravljen.
 • Počnite da premeštate težinu sa jedne noge na drugu. Koleno na nozi u iskoraku može da se savija kako prebacujete težinu na njega.
 • Kad god prebacite težinu na ispruženu nogu, podignite “suprotnu” ruku koliko god je moguće.
 • Dok tu ruku ispružate u vis, drugu ruku zabacujte nazad koliko god možete. Tako će se torzo i kičma okretati ka ispruženoj nozi.
 • Radite ovu vežbu samo na toj strani. Ponovite 2-3 serije vežbi sa po 5-10 ponavljanja.

Vežbe se sve češće preporučuju za lečenje umerene i blage skolioze. Proaktivnim merama možete sprečiti dalje zakrivljenje kičme i ublažiti bolove koji se javljaju zbog skolioze. Pilates i jogu su odlični za osobe koje imaju blago krivu kičmu, kako za ispravljanje kičme tako i za ublažavanje bolova. Pre nego što počnete vežbe za skoliozu, čak i najjednostavnije, najbolje je da odete kod ortopeda i pitate ga za savet. Tako nećete oštetiti kičmu još više.


Operacija za lečenje skolioze

Većina spinalnih hirurga se slaže da je kod dece koja imaju veće zakrivljenje kičme (45 stepeni ili više) neophodno uraditi operaciju kako bi se to zakrivljenje korigovalo i kako bi se sprečilo pogoršanje stanja.

Operacija koja se radi je spinalna fuzija. Tokom ove operacije se pršljenovi vraćaju u normalu i spajaju kako bi srasli u jednu čvrstu kost.

Sa dostupnom tehnologijom i naprednim metodama, skolioza se može ispraviti u velikoj meri.


Najčešća pitanja oko operacije zbog skolioze

Da li mi je operacija neophodna?

Ako je zakrivljenje kičme veće od 45°, verovatno će se još više pogoršati, bez obzira na to koliko godina imate. To utiče na estetski izgled vaših leđa, ali i na funkciju pluća. U tim slučajevima se preporučuje operacija kičme.

Zakrivljenja između 40 i 50 stepeni kod dece spadaju u takozvanu “sivu zonu” – nekoliko faktora će odlučiti o tome da li će se preporučiti operacija. Tim lekara će pregledati dete i odlučiti da li je operacija kičme preporučljiva ili ne.

Koliko su uspešne ovakve operacije?

Spinalna fuzija (spondilodeza) je zahvat koji gotovo uvek sprečava dalje krivljenje kičme. Danas se ovakvim zahvatima kičma uspešno ispravlja, što znatno poboljšava izgled i zdravstveno stanje kod pacijenta.

Da li će mi kičma biti sasvim prava nakon operacije?

Pošto kičmeni pršljenovi štite kičmenu moždinu, hirurg će moći da ih ispravi samo u određenoj meri.

U kojoj će meri kičma moći da se ispravi operacijom zavisi od toga u kakvom je stanju bio pacijent pre operacije, tj. koliko je sama skolioza bila fleksibilna. Što je zakrivljenje bilo fleksibilnije, to će stepen korekcije biti veća. Fleksibilnost kičme se pre operacije meri posebnim rengenskim snimcima.

Većina pacijenata nakon operacije ima zakrivljenje manje od 25 stepeni. U mnogim slučajevima je to zakrivljenje jedva primetno.

Imam jake bolove u leđima zbog skolioze. Da li će ih operacija ukloniti?

Nakon operacije su bolovi još jači nego pre nje, ali se oni povlače u roku od nekoliko nedelja, ili najviše nekoliko meseci. Većina pacijenata nakon godinu dana oseća znatno manje bolove nego pre operacije.

Svako, bez obzira na to da li ima skoliozu ili ne, povremeno oseća bol u leđima. Nije realno očekivati da nikada više nemate bol u leđima.


Prirodni načini lečenja skolioze

S godinama su lekari utvrdili da su pomenute tehnike “čekanja”, nošenja proteza i operacije rizične i da nisu uvek efikasne. Sa druge strane, dokazano je i da kiropraktika, masaža tkiva i fizikalna terapija mogu drastično poboljšati simptome skolioze. Ove metode se uvek prilagođavaju svakom pacijentu ponaosom.

Postoje i neke stvari koje, u kombinaciji sa kiropraktikom, mogu dosta pomoći u lečenju skolioze.

 1. Potražite tretman čim prometite simptome bolesti: umesto da čekate da vidite šta će se desiti, potražite pomoć lekara čim primetite simptome, čak i ako je zakrivljenje kičme manje od 10 stepeni. Istraživanja su pokazala da rana intervencija može sprečiti skoliozu.
 2. Izbegavajte da krivite ramena i glavu: osobe koje često sede u takvom položaju (obično prilikom rada za računarom) imaju veći rizik od skolioze. Ovakvo držanje dosta utiče na kičmu i pritiska krvne sudove u kičmenoj moždini.
 3. Nemojte se profesionalno baviti plivanjem: plivanje ponekad izaziva zakrivljenje torakalnog dela kičme, što ubrzava potpuno krivljenje kičme.
 4. Izbegavajte kontaktne sportove: sport i skolioza nisu dobar spoj. Kontaktni sportovi dosta povećavaju rizik od povreda, pa je najbolje da izbegavate ovakve aktivnosti.
 5. Pazite na položaj prilikom spavanja: najgore što možete učiniti ako imate skoliozu jeste da spavate na stomaku. Ova pozicija pri spavanju dosta krivi kičmu.
 6. Pazite na povrede pršljenova: izbegavajte fizičke aktivnosti koje bi mogle dovesti do krivljenja pršljenova. To se posebno odnosi na ples, skokove, gimnastiku i neke joga položaje.
 7. Izbegavajte trčanje: često trčanje i velika kilometraža povećavaju rizik od problema sa kičmom, što pogoršava stanje kod skolioze.
 8. Koristite kvalitetan dušek: pronađite neki dobar, čvršći dušek i nemojte spavati na previše mekim dušecima. Ako vam je tako zgodnije, koristite i dodatne jastuke.
 9. Krećite se: izbegavajte dugo stajanje ili sedenje. To dosta krivi kičmu. Potrudite se da što više šetate i da se redovno istežete. Nabavite udobnu stolicu ako morate dugo da sedite, kako bi vam bilo udobnije.
 10. Istežite se: redovno istezanje je najbolji metod za ublažavanje bolova.

Prevalencija i faktori rizika

Decenijama je postojalo mnoštvo teorija o skoliozi, ali sada je utvrđeno šta je zajedničko uglavnom svim pacijentima sa skoliozom:

 • loša ishrana, siromašna hranljivim sastojcima, posebno magnezijumom, vitaminom D i vitaminom K
 • hipermobilnost (uvučene grudi)
 • loše držanje
 • hormonalni problemi i zakasneli pubertet
 • nizak nivo estrogena i menopauza (kod žena)
 • dugo i profesionalno bavljenje sportom (što ponekad rezultira niskom telesnom težinom, nutritivnim deficitima i slabim kostima)
 • genetska predispozicija za probleme sa kičmom i kostima

Neke činjenice o skoliozi

 • Skolioza je najčešći problem sa kičmom koji se dijagnostikuje kod dece školskog uzrasta. Dijagnoza se najčešće postavlja između desete i petnaeste godine.
 • Gotovo 80 odsto pacijenata pati od idiopatske skolioze, što znači da se ne može utvrditi uzrok oboljenja, a gotovo nikad ni tretman. Tako pacijentima preostaje samo da pokušaju sa prirodnim načinima lečenja.
 • Tačan uzrok skolioze još uvek nije poznat, ali neki od faktora koji doprinose pojavi ove bolesti su povrede kičme, urođeni deforminteti i problemi u funkcionisanju nekih mišića ili nerava.
 • Većina pacijenata može da bira između tri opcije: čekanja da se stanje popravi samo, nošenja proteze i operacije. Sve te opcije nose sa sobom i velike rizike.

Skolioza nije toliko često oboljenje, ali je ipak dovoljno često da stvara razlog za zabrinutost. Pravi uzroci skolioze nisu poznati, ali uz pomoć nekoliko jednostavnih stvari možete da je sprečite. Što je najvažnije, dobro pazite na zdravlje svog deteta, jer što se problem pre otkrije, to je veća šansa da će se uspešno i izlečiti.