ISPUCALE RUKE (svi razlozi zbog kojih se javlja ispucala koža na prstima i rukama)

pucanje koze na rukama

OTKRIVAMO Uzroci od nedostataka vitamina do ekcema…

ISPUCALA KOŽA NA RUKAMA I PRSTIMA je neprijatna i bolna, a predstavlja i estetski problem. Hronično ispucale ruke predstavljaju i zdravstveni rizik, jer kroz pukotine na koži lako prodiru bakterije, virusi i gljivice.

Ako dođe do izlaganja alergenima, ako je neophodno često prati ruke ili ako je prisutno neko nasledno oboljenje, suva koža se od problema sa blagim crvenilom pretvara u pucanje i ljuštenje kože. Šake i prsti su mesta na kojima se najčešće javlja suva koža i pucanje kože zbog osipa i ekcema.U teškim slučajevima mogu se videtibispucale ruke do krvi.

Lečenje uključuje lekove koji se dobijaju i na recept i bez njega, kao i upotrebu hidratantnih sredstava i izbegavanje uzroka suvoće kako bi se simptomi povukli.

Suva koža se može javiti zbog mnogo stvari, a deficit određenih vitamina pogoršava tu situaciju.

ispucale ruke

Ispucale ruke i prsti uzroci

Ispucala koža na šakama i prstima se može javiti zbog kontaktnih alergija, retke upotrebe hidratantnih krema i čestog kontakta sa vodom. Međutim, uzrok za teže pucanje kože, dublje fisure, krvarenje i trajnost simptoma uprkos lečenju može biti simptom nekog ozbiljnijeg kožnog oboljenja, obično ekcema.

Postoji dva tipa ekcema: atopijski dermatitis i dishidriotični ekcem. Oba tipa ekcema su česti uzroci pojave ispucale kože narukama.

Atopijski dermatitis je hronično oboljenje za koje je karakteristično pucanje kože, svrab i osip. Može se javiti zbog alergija, ali i zbog genetske predispozicije, i stanje se uvek pogoršava prilikom izlaganja suvom vazduhu. Ovaj ekcem se ne mora javiti samo na rukama, već na bilo kom delu tela. Ako se stanje ne leči, javljaju se ozbiljniji problemi.

Dishidrioza se javlja u vidu svraba i plikova na dlanovima i prstima na rukama i nogama. Kada plikovi puknu, javljaju se fisure i pukotine na koži koje krvare, a koža je veoma suva. Jedino dermatolog može da razlikuje ova oboljenja od drugih problema sa kožom.


Pucanje kože na rukama i prstima i nedostatak vitamina

pucanje koze na rukama nedostatak vitamina

Da li deficit nekog vitamina može izazvati pucanje kože na rukama?

Deficit niacina i hipervitaminoza A

Premalo ili previše određenih vitamina može dovesti do suvoće i perutanja kože.Pelagra je oboljenje koje se javlja zbog nedovoljno niacina (vitamina B3) u ishrani. To može dovesti do dermatitisa, dijareje, pa čak i do demencije.

Vitamin C

c vitamin

Deficit vitamina C je ozbiljan problem koji može dovesti do isušivanja kože. Manjak ovog vitamina veoma loše utiče na kolagen u kožnom tkivu, što za posledicu ima stvaranje rana i pucanje kože. Osim toga, nedovoljno kolagena znači i da koža ne može normalno da se oporavi, tako da i male lezije na rukama mogu da se razviju u veće, primetne pukotine (ispucale ruke do krvi). Ovaj deficit može da izazove probleme i sa drugim organima: zubima, kostima, desnima, krvnim sudovima i hrskavicom.


Vitamini B1 i B5

pucanje kože na jagodicama prstiju

Nedostatak tiamina (B1) i pantotenske kiseline (B5) takođe dovodi do pucanja kože na rukama i prstima (posebno jagodicama prstiju). Kao i vitamin C, ovi vitamini su važni za normalno obnavljanje kože. Ako ne unosimo dovoljno ovih vitamina manje pukotine i posekotine ne mogu lepo da se zacele i razvijaju se u veće pukotine na koži. Manjak ovih vitamina izaziva i umor, mučninu i probleme sa kognitivnim funkcijama.


Biotin

Manjak biotina takođe može dovesti do pucanja kože na rukama. Biotin (vitamin H, vitamin B7) je važan za zdravlje i hidrataciju kože. Nedovoljno ovog vitamina dovodi do grube, suve kože. Pošto koža na rukama i prstima često dolazi u kontakt sa drugim stvarima koje je isušuju (deterdženti, antibakterijski gelovi), nedovoljno biotina može pogoršati stanje i izazvati veoma suvu i ispucalu kožu. Manjak biotina utiče i na druga tkiva, tako da dovodi do suvih i krtih noktiju, pucanja uglova usana i suve kose.


Ispucale ruke i nedostatak vitamina u mnogim slučajevima su povezani.Deficit vitamina svakako izaziva suvu, ispucalu kožu, ali tu je još dosta drugih faktora. Lekovi, nedovoljno proteina u ishrani i izlaganje hemikalijama veoma loše utiče na kožu. Ako imate jako isušenu kožu na rukama, posetite lekara kako biste otkrili uzrok tome. Nikako ne pokušavajte da sami rešavate problem manjka vitamina pre nego što se konsultujete sa lekarom, pošto i prekomerne doze pojedinih vitamina mogu izazvati problem sa suvom kožom.


Environmentalni (spoljni) uzroci suve kože na rukama

U environmentalne faktore spadaju svi uticaji “spolja”. Tu se ubrajaju i vreme i sisanje palca (kod dece).

Često pranje ruku

Suva koža je čest problem koji dovodi do ljuštenja i pucanja kože. Ona se najčešće javlja zbog prečestog pranja ruku sapunom.

Mada je često pranje ruku važno za sprečavanje širenja štetnih bakterija, sapun uklanja i zaštitna ulja sa kože. Kada nema dovoljno tih ulja, koža ne može da zadržava vlagu, tako da postaje isušena.

Osobama koje imaju ovakav problem se savetuje da ređe peru ruke, da mažu ruke hidratantnim kremama i da izbegavaju upotrebu grubih ubrusa za brisanje ruku.


Reakcija na hladnoću ili toplotu

Suva klima i hladnoća izazivaju suvu, ispucalu kožu i ljuštenje kože.

Sprečite suvoću kože:

  • upotrebom ovlaživača vazduha
  • upotrebom blagih hidratantnih krema i losiona nakon tuširanja
  • nošenjem komotnije odeće od prirodnih materijala
  • izbegavanjem vrućih kupki

Tokom leta često dolazi do ljuštenja kože na prstima. To je često posledica prekomernog znojenja, kao i iritanasa koji se nalaze u sprejevima protiv buba i losionima za sunčanje.


Ispucale ruke prirodno lečenje

ekcem ruku
Ekcem

Kada se javi popucala koža na šakama i prstima ljudi obično pokušavaju da je izleče na prirodan način. Hidratacija kože maslinovim uljem, nošenje gumenih rukavica tokom pranja sudova, izbegavanje korišćenja dezinficijenasa na bazi alkohola i mazanje ruku vazelinom nakon pranja su dobre metode za rešavanje ovog problema. Potapanje ruku u razblaženi izbeljivač deluje kao neobičan predlog, ali jedna studija je pokazala da je ovo veoma korisno u lečenju i sprečavanju infekcija stafilokokom kod ekcema, što olakšava dalje lečenje.

Ako vas muče suve i ispucale ruke, pucanje kože na jagodicama prstiju ili između prstiju, dobro je da pokušate da koristite neki prirodni lek.


Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Kokosovo ulje je odličan emolijent, što znači da omekšava kožu i sprečava gubitak vlage iz nje. Emolijenti ispunjavaju međućelijski prostor, što koži daje glatkiju teksturu. Zato zasićene masne kiseline u kokosovom ulju na prirodan način hidriraju kožu.

Kokosovo ulje možete koristiti svakodnevno, čak i na najosetljivijim delovima kože. Kako tu spadaju i deo oko očiju i usta ono je dobro čak i kad su u pitanjuu ispucale ruke do krvi. Još jedna prednost kokosovog ulja je to što ga ne morate mešati sa drugim sastojcima. Kokosovo ulje je blago i prikladno za svakodnevnu upotrebu.


Antioksidansi i omega-3 masne kiseline

Kada nam je koža isušena, to znači da smo često dolazili u dodir sa stvarima koje oštećuju ćelije brže nego što naše telo može da ih obnovi. Postoji dosta namirnica koje mogu učiniti da nam koža izgleda zdravije. Hrana koja sadrži antioksidanse smanjuje oštećenje ćelija zbog toksina i podstiče stvaranje zdravih ćelija. Ako želite zdraviju kožu, ubacite ove namirnice u ishranu:

  • borovnice
  • paradajz
  • šargarepu
  • pasulj
  • grašak
  • sočivo

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama pored toga što sprečava pucanje takođe koži daje zdraviji izgled.


Zaštitne rukavice

Ruke su deo tela koji najčešće dolazi u kontakt sa različitim iritansima. Tu se prevashodno misli na deterdžent za sudove i prašak za veš. Takođe, ruke najviše trpe kada smo na jakoj toploti ili hladnoći. Nosite zaštitne rukavice kada radite kućne poslove, kao itople rukavice kada izlazite na jaku hladnoću kako biste sprečili isušivanju i iritaciju kože na rukama.


Konvencionalni načini lečenja

popucala koza na rukama

Kada svrab i suvoća kože dovedu do pucanja kože, najbolje je da odete kod lekara kako bi on postavio dijagnozu i preporučio adekvatan tretman. Obično se prvo prepisuju kortikosteroidi. Ovi lekovi ublažavaju bolove, otok i svrab, što omogućuje koži da počne da se regeneriše.

Šta kada su ruke ispucale do krvi?

Ponekad je neophodno koristiti kreme na bazi antibiotika, jer otečena, ispucala koža krvari i lako dolazi do infekcije stafilokokama. Osim steroidima, dublje fisure nastale zbog dishidriotičnog ekcema se često leče i mlečnom kiselinom, koja sprečava prekomerno ljuštenje kože i stvaranje ožiljaka. Ove kreme se obično mažu jednom ili dva puta dnevno, i tretman može potrajati i mesecima.


Povezano>  Evo šta da radite kada imate ekcem na rukama


Rutinska nega

Mada klasičan tretman ublažava suvoću i pucanje kože na rukama kod ekcema, to nije dovoljno da se kontroliše hroničan ekcem. Potrebno je da se, pored prepisane terapije, pridržavate i rutinske nege kože kako biste sprečili pogoršanje stanja. Tu se porazumeva upotreba vazelina i sličnih krema, jer oni sprečavaju dehidrataciju kože i umiruju suve delove kože; hladne obloge se stavljaju na plikove i ispucala mesta koja krvare i nakon njih se koristi hidratantna krema. Uveče namažite ruke hidratantnom kremom (ili prepisanom kremom) i umotajte ih u pamučnu tkaninu kako bi koža bolje upila kremu.


Razmatranja

Lečenje suve, ispucale kože na rukama može biti jednostavno i kratkoročno ako uzrok nije ozbiljan. Sa druge strane, ako je uzrok ekcem, suva i ispucala koža na rukama može postati hronično oboljenje. Dermatolog će postaviti tačnu dijagnozu uzroka problema i prepisati odgovarajući tretman. Uz pravilnu negu i mnogo strpljenja, čak i ispucale ruke i prsti sa dubokim fisurama se mogu oporaviti.