Hemangiom na jetri je benigni tumor: Evo koje komplikacije Vas očekuju ako ga imate

Hemangiom je benigni tumor koji semože javiti na koži ili unutar tela, a evo koji simptomi ukazuju da imate veliki hemangiom jetre, piše Lepa & srećna.

Kada krvni sudovi stvore grumen, nastaje hemangiom. Hemangiomi obično nisu veći od 5 cm, a retko kad se ispoljavaju simptomi. Međutim, kada hemangiom postane veći od 4 cm u prečniku mogu se javiti sledeći znakovi: nelagodnost u predelu stomaka i nadimanje, mučnina, gubitak apetita, bol i osećaj sitosti iako niste jeli ili posle malog obroka. Lekari još nisu utvrdili šta uzrokuje hemangiom na jetri. Mnogima je urođen, a kasnije se javlja kod osoba između 30 i 50 godina i tp češće kod žena.

Hemangiom nije maligni tumor i ne postoje dokazi da uzrokuje rak jetre. Međutim, ako hemangiom pukne, može da izazove krvarenje unutar stomaka, ugrozi funkcionisanje organa i rad srca, pa ishod može biti fatalan. Ovo oboljenje se najčešće leči lekovima i operacijom, a neki lekari uključuju terapiju koja blokira dotok krvi u hemnagiom i tako sprečava njegov rast i dalje komplikacije.

Hemangiomi kože su benigni tumori koji su posledica hiperplazije krvnih sudova. Ispoljavaju se u dva oblika: kapilarni i kavernozni.

Hemangioma capillare se manifestuje kao naevus flameus, naevus teleangiectaticus i angioma senile. Naevus flameus se viđa još na rođenju u vidu plavkastocrvenih mrlja lokalizovanih najčešće u predelu lica sa osobinom da spontano regredira. Naevus teleangiectasius je varijanta prethodnog sa osobinom da se povećava proporcionalno rastu kože i ne regredira spontano. Angioma senile su sićušni, multipli, intenzivno eritemni (crveni) tumori veličine zrna sočiva, koji se javljaju kod starijih osoba u predelu trupa ili ekstremiteta.

Hemangioma cavernosum se javlja posle rođenja u vidu eritemnih prominencija različite veličine. Nema osobinu spontane regresije. Angioma stelatum je čest hemangiom lokalizovan na koži lica mlađih osoba. Ispoljava se ograničenom plažom od čijeg se središnjeg dela, koji je jače eriteman, pružaju zvezdasto angiektatični kapilari. Lečenje se sprovodi primenom elektrokauterizacije i krioterapije.

Hemangiomi jetre su najčešći benigni tumori jetre i nalaze se u oko 10% ljudi na rutinskim pregledima (ultrazvuk). Obično su mali, solitarni, ali su opisani i veliki, multipli (hemangiomatoza jetre). Klinički su asimptomatski, osim ako su veliki pa vrše kompresiju okolnih struktura i organa.

Mogu se dijagnostikovati i CT-om sa kontrastom. Najpouzdanija dijagnoza je pomoću blood-pool scintigrafije. Biopsija ovih tumora je kontraindikovana zbog krvarenja kao komplikacije.

Samo veliki hemangiomi koji komprimuju okolne organe i prave ozbiljne kliničke probleme, leče se resekcijom jetre.
Hemangiomi tankog i debelog creva su retki. Mogu uzrokovati manifestno ili okultno krvarenje, retko daju opstruktivne pormene. Krvarenje se manifestuje u vidu masivnih i bezbolnih melena (krvave stolice) ili zagasitocrvene krvi. U slučaju komplikacija lečenje je hirurško.