Gorušica – vraćanje kiseline kod dece i beba

kiselina u zelucu kod dece

Gastroezofagealni refluks

Pre ili kasnije, mnoge odrasle osobe dobiju gorušicu (neprijatan osećaj u grudima i vraćanje kiseline) nakon velikog obroka začinjene hrane.

Kada se ovi simptomi javljaju često, a nisu povezani sa određenim sastojcima u hrani, onda oni mogu da budu posledica gastroezofagealnog refluksa (GER), poznatog i kao refluks kiseline.

Međutim, GER nije problem samo kod odraslih – može se javiti i kod dece, pa čak i beba.

Kod beba može da izazove povraćanje i razdražljivost nakon hranjenja. Kod nešto starije dece i tinejdžera, refluks kiseline može da prouzrokuje gorušicu, kao i nelagodu u želucu i grudnom košu.

Većina dece vremenom preraste probleme koje izaziva gorušica, ali nekoj će biti neophodno lečenje. Refluks koji prouzrokuje probleme, kao što su slab razvoj, povraćanje ili oštećenje jednjaka, poznat je kao GERB (gastroezofagealna refluksna bolest). GERB je mnogo ozbiljnije stanje i obično se leči medikamentima.

O gastroezofagealnom refluksu (GER)

Podrigivanje, gorušica i vraćanje želudačnog sadržaja u usnu duplju povezani sa GER-om, posledica su podizanja kiselog stomačnog sadržaja nazad u jednjak. Do ovoga može da dođe zato što se mišić koji povezuje jednjak i želudac (ezofagealni sfinkter) opušta u pogrešnom trenutku ili zato što ne može pravilno da se zatvori.

Brojni su ljudi koji imaju redovan refluks kiseline i to obično nije uzrok za zabrinutost. Međutim, kod GER-a, refluks se javlja mnogo češće i izaziva veće tegobe. Posle skoro svakog obroka GER izaziva gorušicu (stanje poznato i kao acidna indigestija), koja se javlja kao osećaj žarenja u grudima, vratu i grlu.

Kod beba sa GER-om, majčino mleko ili mlečne formule redovno se vraćaju u jednjak, a ponekad izbacuju i kroz usta. Ponekad bebe snažno regurgitiraju (vraćaju mleko ili hranu) ili bljuckaju. Većina beba preraste GER kada navrše 1 ili 2 godine života.

Međutim, u nekim slučajevima, simptomi GER-a traju. Deca sa razvojnim ili neurološkim oboljenjima, kao što je cerebralna paraliza, izložena su većem stepenu rizika za pojavu GER-a i mogu da imaju mnogo jače, trajne simptome.

Simptomi GER-a

Gorušica je najčešći simptom gastroezofagealnog refluksa kod dece i tinejdžera. Može da traje i do 2 sata i ima tendenciju pojačavanja nakon obroka. Kod beba i mlađe dece GER može da dovede do problema tokom i nakon hranjenja, u koje spadaju:

 • često bljuckanje ili povraćanje, posebno nakon obroka
 • gušenje ili šištanje (ako sadržaj refluksa dospe u dušnik i pluća)
 • podrigivanje ili štucanje uz izbacivanje sadržaja želuca
 • bljuckanje koje se nastavlja i nakon navršene 1. godine života (kada kod većine beba obično prestaje)
 • razdražljivost ili neutešni plač nakon jela
 • odbijanje hrane ili uzimanje samo malih količina hrane
 • nedobijanje na težini

Neki od ovih simptoma mogu da se pogoršaju kada se beba nakon jela postavlja u ležeći položaj ili smešta u sedište za kola.

Komplikacije GER-a

Kod neke dece javljaju se komplikacije GER-a. Stalni refluks želudačne kiseline može da dovede do:

 • problema sa disanjem (ako sadržaj želuca uđe u dušnik, pluća ili nos)
 • crvenila i nadraženosti jednjaka, oboljenja poznatog kao ezofagitis (zapaljenje sluzokože jednjaka)
 • krvarenja u jednjaku
 • formiranja ožiljačnog tkiva u jednjaku, usled čega gutanje može da bude otežano

Zbog toga što ove komplikacije mogu da dovedu do toga da uzimanje hrane bude bolno, GER može da ometa pravilnu ishranu. Dakle, ako vaše dete ne dobije na težini koliko je očekivano, veoma je važno da razgovarate sa lekarom.

Dijagnostikovanje GER-a

Kod starije dece lekari obično dijagnostikuju refluks fizikalnim pregledom i postavljanjem pitanja o simptomima. Pokušajte da utvrdite koje namirnice najverovatnije dovode do pojave simptoma kod vašeg deteta – ova informacija može da pomogne lekaru da odredi šta izaziva problem.

Kod mlađe dece i beba lekari mogu da obave ispitivanja, kojima mogu da dijagnostikuju GER ili  da isključe druge probleme:

 • Radiografija sa barijumom – Ovo je poseban metod rendgenskog snimanja, koji pokazuje refluks tečnosti u jednjak, bilo kakvu iritaciju jednjaka i abnormalnosti gornjeg digestivnog trakta. Radi ovog snimanja dete mora da proguta malu količinu tečnosti koja sadrži barijum (kontrastno sredstvo). Ova tečnost se vidi na rendgenskom snimku i pokazuje proces gutanja.
 • 24h monitoring impedance jednjaka pomoću sonde – Ova metoda se smatra najtačnijim načinom detektovanja refluksa i broja napada refluksa kiseline. Tanka, savitljiva cev (sonda) kroz nos se uvodi u jednjak. Vrh sonde je položen tačno iznad ezofagealnog sfinktera, kako bi se nadzirao nivo kiseline u jednjaku i otkrio bilo kakav refluks.
 • Scintigrafija jednjaka (mlečni sken) – Nizom rendgenskih snimaka  prati se protok specijalne tečnosti dok je dete guta. Ovi snimci mogu da pokažu da li se tečnost sporo prazni iz želuca i da li je vraćena tečnost dospela u pluća.
 • Endoskopija gornjeg digestivnog trakta – Kod ovog pregleda lekar direktno posmatra jednjak, želudac i deo tankog creva (dvanaestopalačno crevo) pomoću sićušne kamere postavljene na vrh uređaja, koji se zove endoskop. Tokom ove procedure lekar može da obavi i biopsiju (da uzme mali uzorak tkiva) sluzokože jednjaka, kako bi isključio druge probleme i video da li GER dovodi i do drugih komplikacija.

Lečenje GER-a

Lečenje gastroezofagealnog refluksa (GER) zavisi od njegovog uzroka i težine simptoma.

Kod beba, lekari ponekad preporučuju zgušnjavanje mlečne formule ili majčinog mleka sa najviše jednom kašikom ovsene kaše, kako bi se refluks ublažio. Držanje bebe u uspravnom položaju (sedećem ili tako što je držite uspravno) tokom hranjenja, takođe može da pomogne.

Starija deca često imaju olakšanje kada izbegavaju namirnice i pića koja, po svemu sudeći, pokreću simptome GER-a, a u koje spadaju:

 • citrusno voće
 • čokolada
 • hrana i piće koji sadrže kofein
 • masna i pržena hrana
 • beli i crni luk
 • ljuta hrana
 • hrana i sosovi koji sadrže paradajz
 • pitoma nana (i sve što je sadrži)

Lekari mogu da preporuče podizanje uzglavlja na dečjem krevetu za 16 – 20cm, čime se noćni refluks smanjuje na najmanju moguću meru. Pored toga, mogu da se pozabave i drugim stanjima koja doprinose simptomima GER-a, uključujući gojaznost i neke lekove – a kod tinejdžera pušenje i konzumiranje alkohola.

Ako navedene mere ne pomognu kod ublažavanja simptoma, lekar može da prepiše medikamente, kao što su H2 blokatori, koji blokiraju stvaranje želudačne kiseline, ili inhibitore protonske pumpe, koji smanjuju količinu kiseline koju želudac proizvodi.

Lekovi koji se zovu prokinetici, koriste se ponekad za smanjenje broja napada refluksa, tako što pomažu donjem sfinkteru jednjaka da bolje radi, a želucu da se brže prazni.

U retkim slučajevima, kada samo lečenje ne pomaže i dete zaostaje u razvoju ili nastaju druge komplikacije, rešenje može da bude hirurški zahvat koji se zove fundoplikacija. Ova hirurška intervencija podrazumeva stvaranje ventila na vrhu želuca, tako što se deo želuca obmotava oko jednjaka.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru

Ako vaše dete ima simptome gastroezofagealnog refluksa, razgovarajte sa lekarom. Uz preciznu dijagnozu i lečenje, deci je lakše, a dugotrajni zdravstveni problemi mogu da se izbegnu.


Gastroezofagealni refluks (GER) kod beba

Ne brinite – refluks kod beba ne traje večno. Evo kako da u međuvremenu pomognete svojoj bebi.

Mame neizbežno počnu da cene divnu pogodnost toga da sve može da se pere u mašini. Razlog tome je što bebe ni najmanje nisu impresionirane onim što nosite, bilo da je suva svila ili najprostija trenerka, kao i zato što bebe koje imaju refluks za to i ne haju. Sav taj stres zbog vaše odeće, naravno, mačji je kašalj u odnosu na veoma realan i pravi stres svake mame – i pitanja – koji iskaču svaki put kada beba bljucne. Koliko je previše? Da li je sa bebom sve u redu? Evo nekih stručnih odgovora koji će da vam smire živce.

Šta je refluks kod beba?

Refluks kiseline kod beba, tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks (GER), ovim terminom se opisuju oni napadi bljuckanja koje mnoge bebe imaju.

Dr Karen Fratantoni, direktorka Kompleksnog programa nege u Nacionalnom sistemu za zdravlje dece iz Vašingtona, kaže:

„Kada bebe povremeno bljucnu, a inače su zadovoljne, srećne i dobro napreduju, moguće je da imaju gastroezofagealni refluks. Do ovoga dolazi kada sadržaj želuca pređe u jednjak. To je normalno i prilično često kod novorođenčadi.“

Šta izaziva refluks kod beba?

Dr Nataša Burgert, pedijatar iz Kanzas Sitija, autorka bloga KCKidsDoc, kaže:

„Ukratko, refluks je mehanički problem. Sadržaj iz bebinog želuca ušunja se nazad u jednjak, umesto da ostane dole, jer mali mišićni ventil, koji to sprečava, ne funkcioniše u potpunosti. Umesto da bude dobro i čvrsto zatvoren, bebin mišić nije sasvim razvijen (kao kod odraslih), pa zato tečnost i hrana mogu krišom da se provuku.“

Simptomi refluksa kod beba

U blažim slučajevima, postoji samo jedan simptom refluksa kod beba: bljuckanje čijih tragova ima svuda po njihovoj (a i vašoj) odeći, a koje se tipično javlja nakon hranjenja. Ako vaša beba često bljucka nakon hranjenja, ali izgleda da joj to ne smeta, verovatno je u pitanju jednostavan oblik refluksa kod beba, a sve što bi vi trebalo da uradite jeste da ga spremno dočekate.

Nešto ređe, refluks kod beba dolazi uz brojne simptome, u koje mogu da spadaju:

 • opadanje telesne težine
 • značajna razdražljivost
 • nelagoda u stomačiću
 • problemi sa spavanjem
 • problemi sa disanjem
 • odbijanje hrane

Kada simptomi refluksa kod bebe prevazilaze uobičajeno bljuckanje, GER postaje poznat kao GERB (gastroezofagealna refluksna bolest), a vi bi trebalo da obavestite lekara o svemu što muči vašu bebu.

Lečenje refluksa kod beba

Kod blagih slučajeva refluksa kiseline kod beba, nema mnogo toga što biste mogli da uradite. Većini beba lečenje nije potrebno – „jedino što mame i tate imaju malo više veša za pranje“ – kaže dr Burgert. (Ha – ha!) najbolje što možete da uradite jeste da pokušate da sprečite bljuckanje, ali o tome nešto kasnije.

Međutim, kod GERB lekari mogu da preporuče lečenje, u koje spada:

 • Promena bebine ishrane – Ovo podrazumeva prelazak na drugu mlečnu formulu, ako beba jede na flašicu, ili provera maminog načina ishrane i moguća promena, ako mama doji svoju bebu. Ovo je veoma korisno, jer GERB može da bude prerušena alergija na hranu.  „Na primer, promena mlečne formule sa one koja je na osnovi kravljeg mleka na hidrolizovanu mlečnu formulu, može da olakša probleme sa stomačićem.“ – kaže dr Burgert.
 • Medikamenti – Postoje dve vrste lekova: H2 blokatori, kao što su ranitidin i famotidin (koji smanjuju proizvodnju želudačne kiseline i sprečavaju da se ona vrati nazad u jednjak), i inhibitori protonske pumpe, kao što su omeprazol i lanzoprazol (koji potpuno prekidaju proizvodnju želudačne kiseline). Ipak, nijedan od pomenutih lekova obično se ne koristi. Dr Burgert kaže: „Oni imaju neželjena dejstva, a brojni takvi lekovi jednostavno ne deluju kod beba. Umesto toga, lekari više vole da sačekaju, jer većina beba preraste ovaj problem negde u uzrastu oko 4. meseca.“

Prevencija refluksa kod beba

Pošto je refluks kiseline kod beba jednostavno mehanički problem, bljuckanje možete da smanjite uz neke tehnike:

 • Promenite raspored hranjenjaDr Burgert  predlaže manje, ali češće obroke, kako bi se izbeglo potpuno punjenje bebinog stomačića (a time povećale i šanse za bljuckanje). Češće podrigivanje bebe tokom hranjenja, takođe može da pomogne.
 • Držite bebu u uspravnom položaju nakon hranjenja – Ako bebu stavite u sedeći položaj (kolica i nosiljka su zgodni za to) ili je jednostavno držite uspravno najmanje 10 – 15 minuta posle hranjenja, na taj način možete da smanjite šanse za pojavu refluksa kod bebe.
 • Izbegavajte nepotrebno njihanje i druge aktivnosti nakon hranjenja – To uopšte nije trenutak da se igrate aviona ili stavljate bebu u ljuljašku. Kada beba ima refluks kiseline, mirni, nežni pokreti nakon hranjenja su ključni.

Kada bebe prerastaju refluks?

Srećom, kada je u pitanju refluks kod beba, postoji svetlo na kraju poslovičnog tunela. Većina slučajeva refluksa kod beba prolazi sama, pre bebinog prvog rođendana – a najčešće, granica je 4. mesec. Dakle, zamislite samo: u skorijoj budućnosti vaša beba neće morati da nosi portiklu kao obavezni dodatak, a vi nećete morati da pakujete rezervnu odeću ni za vas ni za bebu, ma gde da idete!

Tihi refluks kod beba

Ponekad kod bebe može da se javi refluks, a li da ona ne bljucka. Umesto toga, sadržaj želuca dopire do zadnje strane grla i iritira ga (otuda i naziv laringofaringealni refluks ili LPR). Premda ovaj oblik refluksa može da bude komplikovaniji i za bebu i za lekara, koji bi trebalo da dijagnostikuje problem, tihi refluks kod beba može da ispoljava neke znakove. U njih spadaju:

 • bol kada leži na leđima
 • uporan kašalj
 • glasno ili otežano disanje
 • promuklost
 • problemi prilikom hranjenja

Ako beba ispoljava bilo koji simptom tihog refluksa, skrenite vašem lekaru pažnju na njih.