Entezopatija (entezitis) kuka, kolena, stopala, Ahilove tetive

entezitis simptomi

Entezopatija je degenerativno ili zapljenjsko oboljenje pripoja tetive, ligamen­ta, kapsule zgloba, pripoja fascije ili anulusa fibrozusa. Najčešći je oblik vanzglobnog reumatizma. Entezopatije dege-nerativne prirode najčešće su u petoj de­ceniji i kasnije, a entozopatije zapaljenjske prirode (entezitisi) najčešće su kod osoba koje boluju od spondiloartropatija. Ošteće­nje pripoja je praćeno blagim reaktivnim zapaljenjem, a kasnije osifikacijom i kalci-fikacijom. Glavni simptom je bol na mestu obolelog pripoja. Bol se pojačava pri pal-paciji pripoja i pri pokretima a često i no­ću. Pokreti u zglobu mogu biti ograničeni. Entezopatije nastaju najčešće u predelu ra­mena, laktova, ručnih zglobova, kukova i kartice. Entezopatije se pojavljaju i na kič­menom stubu i često se pogrešno progla­se diskogenim lumbalnim sindromom ili fibromijalgijom.

Laboratorijski nalazi u entezopatijama su normalni. Radiološki nalazi (neravna ivica kosti na mestu pripoja, osifikacija, odnosno kalcifikacija pripoja) se uočavaju znatno kasnije u odnosu na kliničke. Dijag­noza se postavlja na osnovu kliničke slike i kliničkog pregleda. Od kliničkih znako­va najznačajnija je palpatorna osetljivost na mestu pripoja, kao i pojačavanje bola na pokrete zgloba, a nekad i noću.

Najefikasnije lečenje entezopatija je lokalno davanje injekcija glikokortikoida (i anestetika) u bolno mesto, uz rastereće­nje mišića i zglobova.

Entezopatija kolena

Zglob kolena je mesto mnogobrojnih zapaljenja i povreda. Kod sportista, relativno često može doći do pojave entezitisa.

Uzroci entezopatije kolena su najčešće:

– reumatoidni artritis

– degenerativni artritis

– povreda prilikom sportskih aktivnosti

Simptomi entezitisa kolena jesu bol, otok i pucketanje i otežan pokret u zglobu kolena.

Posebna vrsta povrede jeste skakačko koleno – ono nastaje kada mišići koji opružaju podkolenicu budu upaljeni – preciznije, kada se razvije entezitis na pripoju četvoroglavog butnog mišića ( kvadricepsa ) za kolenu kost.

Entezopatija ahilove tetive

Ahilova tetiva je je tetiva koja se nalazi na zadnjoj strani potkolenice. Povezuje mišiće lista za petnu kost. Ima ogroman značaj u procesu trčanja tj. kretanja uopšte. Zahvaljujuči ahilovoj tetivi, možemo da stojimo, trčimo i skačemo.

Razlog zašto se ahilova tetiva često povređuje jeste loša vaskularizacija same tetive. Svaki put kada dođe do povrede srednjeg intenziteta i jača, tkivo ahilove tetive teško zarasta i podložno je daljim povredama ali i infekcijama.

Akutni entezitis Ahilove tetive se razvija u nekoliko dana, i simptomi su intenzivniji. Akutni entezitis može preći u hronični i on uglavnom traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Hronični entezitis Ahilove tetive može dovesti do zadebljanja obolelog područja.

Entezitis ahilove tetive nastaje najčešće zbog:

– nepravilnog gaženja, tj., loše postavljenog svoda stopala

– neudobne obuće koja izlaže predeo zgloba stopala traumatskim oštećenjima

– nošenja potpetica, pogotovo cipela sa tvrdim đonom gde ne dolazi do relaksacije mišića svoda noge

– gojaznih ljudi – mišići podkolenice, ligamenti i tetive stradaju usled velike telesne težine jer se veći pritisak vrši na njih

Entezitis ramena

Rame se sastoji od 3 kosti i 5 zgloboca što ga čini jako podložnim povredama, infekcijama, istezanjnima i uganućima. Kosti ramena koje se zglobljavaju jesu lopatica, nadlaktica i ključna kost, koje se zglobljavaju i grade 5 zglobova i imaju mnoštvo tetiva i ligamenata koji mogu da se inficiraju. Entezitis ramena nastaje na sličan način kao entezitis kolena – slabija je vaskularizacija i dolazi do sporog zarastanja nakon povrede. Simptomi entezitisa ramena jesu jak bol u ramenima, a onda i ograničavanje pokreta – razlozi jesu ukočenost i pojačavanje bola pri pokretu u zglobu ramena.

Entezopatija kukova

Zglob kuka je sposoban da izdrži veliki broj učestalih pokreta i popriličnu dozu habanja pri pokretima. Ovaj zglob, najveći u telu, koji se sastoji od glave i čašice spaja se na način koji omogućava velike pokrete u obimu.

Baš zbog svoje funkcije, velikog broja mišića koji se zglobljavaju, ligamenata i tetiva, ovaj zglob je sklon razvoju upala, kao što je entezitis.