Dijareja (proliv) u trudnoći – šta ga izaziva i kako se leči

dijareja u trudnoci

Poremećaji varenja su česti u trudnoći. Jedno od takvih neprijatnih stanja je i proliv (dijareja), koja se javlja često i izaziva nelagodu. Dijareja je stanje kod koga je stolica mekša nego što je to normalno. Najčešće se javlja u ranoj trudnoći i kratko traje.

Međutim, dijareja je ponekad može da bude ozbiljna pa čak i smrtonosna. Ukoliko imate više od tri vodnjikave stolice dnevno, morate da se rehidrirate.

U ovom članku možete da saznate sve o prolivu u trudnoći, kao i šta bi trebalo da radite da ublažite nelagodu.


Proliv u ranoj trudnoći uzroci

Proliv na početku trudnoće i tokom rane trudnoće može da bude izazvana promenama koje su povezane sa trudnoćom ili opštim zdravstvenim stanjem.

Uzroci dijareje povezani sa trudnoćom:

Hormoni

progesteron hormon

Hormoni, kao što su estrogen, progesteron i humani horionski gonadotropin (hCG) u ranoj trudnoći utiču na sistem za varenje. Oni mogu da izazovu jutarnju mučninu, žudnju za hranom, povraćanje ili proliv. Svaka trudnica prolazi kroz hormonske promene, ali samo relativno mali broj pati od dijareje u ranoj trudnoći.


Prenatalni vitamini

suplementi

Prenatalni vitamini (vitaminski suplementi za trudnice) su dobri za vaše zdravlje, kao i za zdravlje vaše bebe koja se razvija. Međutim, oni ponekad mogu da izazovu uznemirenost želuca i dovedu do dijareje. U takvom slučaju, morate da se posavetujete sa svojim lekarom o unosu vitamina.Oni izazivaju proliv uranoj trudnoći ali i pred porođaj.


Promena ishrane

Tokom trudnoće možete da promenite način ishrane da bi vaša beba dobijala sve neophodne hranljive materije. Ponekad, kada promenite ishranu, to može da dovede do dijareje ili uznemirenosti želuca. Međutim, nemojte da brinete, jer je to samo privremeno stanje i vremenom će nestati.


Osetljivost na hranu

Osetljivost na hranu je jedna od brojnih promena koje trudnoća izaziva u vašem organizmu. Namirnice koje vam pre trudnoće nisu smetale, sada izazivaju uznemirenost želuca, što za posledicu ima proliv ili nadimanje.


Intolerancija na laktozu

mleko

Ovo je još jedna značajna promena u ishrani koja izaziva proliv u trudnoći. Mnoge trudnice povećavaju unos mleka, pa usled toga mogu da razviju intoleranciju na laktozu i da pate od dijareje. Istraživanja kažu da izbacivanje mleka iz ishrane na nekoliko dana, može da ublaži simptome intolerancije na laktozu. Međutim, trudnice moraju da konzumiraju druge izvore kalcijuma, kao što su sir i jogurt.


Drugi opšti uzroci dijareje u trudnoći

To što imate proliv, ne znači da je ona direktno povezana sa trudnoćom. Postoje i uzroci koji nisu povezani sa trudnoćom.

U druge uzroke koji mogu biti odgovorni za proliv u trudnoći spadaju:

 • bakterije, virusi, crevni paraziti, stomačni grip, lekovi i trovanje
 • neka oboljenja, kao što su Kronova bolest, sindrom nervoznog creva, ulcerozni kolitis i celijakija, često izazivaju dijareju

Kada bi trebalo da tražite pomoć lekara

u trudnoći

Ako imate proliv duže od dva dana, trebalo bi odmah da se javite lekaru. Takođe, obratite pažnju i na ove simptome, koji mogu da se jave uporedo sa dijarejom u trudnoći:

 • jaki stomačni grčevi ili bolovi
 • sluz ili krv u stolici
 • jaka glavobolja
 • jako povraćanje
 • telesna temperatura koja je viša od 37,80 Celzijusa
 • smanjena količina mokraće
 • ubrzano lupanje srca

Lečenje dijareje u trudnoći

Osim što bi obavezno trebalo da se javite lekaru, postoji i nekoliko promena u načinu ishrane koje ublažavaju ovaj problem.

Izbacite problematične namirnice

Neke namirnice mogu da pojačaju proliv. Trebalo bi u potpunosti da izbacite ljutu, prženu hranu, kao i namirnice sa viskim sadržajem masnoće i vlakana i mlečne proizvode. Trebalo bi da izbegavate sledeće namirnice:

 • napitke koji sadrže kofein i koji su gazirani
 • prženu, masnu hranu
 • suvo voće
 • začine
 • mlečne proizvode
 • zašećerene namirnice, uključujući bombone i čokoladu
 • crveno meso

Pridržavajte se BRAT i CRAM dijete

BRAT dijetu (bananas – banane, rice – pirinač, applesouce – sos od jabuka i toast – tost) preporučuju lekari radi smirivanja sistema za varenje. Ove namirnice ne mogu da obezbede sve hranljive materije, pa zato nova istraživanja preporučuju uključivanje u ishranu i sledećeg:

 • Povrća, poput barene šargarepe
 • skrobnih namirnica, poput nezaslađenih cerealija, krekera i krompira
 • nemasnog mesa
 • čorbi sa pirinčem, rezancima ili povrćem
 • jogurta koji sadrži aktivne žive kolonije acidofilnog laktobacila (Lactobacillus acidophilus)

Još jedna dobra alternativa je i CRAM dijeta (cerals, rice, applesouce, milk), koja sadrži ceralije, pirinač, sos od jabuke i mleko. Ove namirnice su daleko bolje, jer obezbeđuju veći sadržaj proteina.


Budite dobro hidrirani

suva usta kod trudnica

Svodite računa da pijete dosta vode, sokova i supa da biste nadoknadili elektrolite. Voda nadoknađuje potrošenu vodu, sokovi obezbeđuju kalijum, a supa natrijum.

Oralna rehidracija je jadan od najkorišćenijih i najispitanijih metoda za kontrolu dijareje. Ovaj vid terapije podrazumeva uzimanje vode sa većom količinom šećera i soli, kao i cinka u obliku suplementa, u trajanju od dve nedelje. Izuzetno je delotvorna, jer organizam i dalje apsorbuje vodu iz gastrointestinalnog trakta, uprkos gubitku tečnosti kroz proliv ili povraćanje.


Pazite na lekove

lekovi

Neki lekovi mogu da izazovu proliv, ali vremenom će se vaš organizam prilagoditi. Ali ne mora uvek da bude tako. Trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom i da tražite da vam prepiše neki drugi lek ili da leči dijareju nekom drugom metodom.

Takođe, ne biste smeli da uzimate nijedan lek za proliv u slobodnoj prodaji, pre nego što vam to odobri lekar. Stanje ponekad može da se pogorša.


Prirodni lekovi protiv proliva u trudnoći

Ovi prirodni lekovi mogu da vam pomognu da izbegnete dehidraciju i da vam omoguće da zadržite vodu i elektrolite u organizmu.

 • Pijte što više vode, najmanje 1l na svaka 2 sata i grickajte slane krekere kao užinu.
 • Još jedan od najboljih lekova je i čaj od đumbira. Skuvajte malo đumbira i čaja u vodi i ostavite da odstoji 10 – 15 minuta. Procedite i pijte.
 • U čašu vode dodajte 3 – 4 kašike meda i svakodnevno pijte ovu mešavinu.
 • Dva puta dnevno uzimajte mešavinu limunovog soka, mlevenog crnog bibera (1/4 kašičice) i đumbira u prahu (1/2 kašičice).
 • Dodajte ekstrakt pitome nane u šolju vode i pijte 2 – 3 puta dnevno.
 • Ljuspice psilijuma su još jedan lek, koji smanjuje učestalost i težinu dijareje.

Proliv u trudnoći prevencija

Postoje brojni razlozi zbog kojih se javlja dijareja u trudnoći. Izbegavajte ih i nećete imati problema.

 • Izbegavajte ljutu i masnu hranu, jer se ona teško vari.
 • Ako imate intoleranciju na laktozu, izbacite mleko i uzimajte neke druge izvore kalcijuma.
 • Izbegavajte gazirane sokove sa visokim sadržajem šećera, kao i energetska pića, jer oni mogu da poremete sistem za varenje.
 • Nemojte da pijete kafu, čaj, sok od grejpfruta, kao ni bilo koje energetsko piće.

Proliv pred porodjaj

Postoji velika verovatnoća da dobijete dijareju i u poznoj trudnoći ili pred porodjaj, obično u 9 mesecu trudnoće. To može da bude znak porođaja, a može da se javi nekoliko nedelja pre porađanja. Međutim, to ne znači da vaša beba odmah stiže. To je samo znak da se vaše telo priprema za porođaj, koji će nastupiti kasnije.


Putna dijareja tokom trudnoće

Putna dijareja je često stanje koje se javlja tokom nedelje dok ste na putovanju. Razlog tome može da bude konzumiranje vode ili hrane kontaminirane fekalnim depozitom.

Ako želite da izbegnete putnu dijareju tokom trudnoće:

 • kupujte flaširanu vodu
 • izbegavajte vodu sa česme čak i za pranje zuba
 • ne idite na mesta sa lošim sanitetskim uslovima
 • izbegavajte neoljušteno voće

Zelena dijareja u trudnoći

Dijareja nije baš preveliki razlog za brigu u trudnoći, ali kada stolica promeni boju u zelenu, možete da se iznenadite. Hrana bogata hlorofilom obično izaziva zelenu boju stolice. Pošto se konzumiranje zeleniša povećava u trudnoći, kao i lekova, vitamina i suplemenata koji imaju visok sadržaj gvožđa, to može da bude razlog za zelenu boju stolice.

Ako primetite da vam je stolica zelene boje – ne paničite! Kao prvo, setite se šta ste sve jeli prethodnog dana. Tek kada shvatite da niste uzimali namirnice koje mogu da prouzrokuju pojavu zelene stolice, javite se lekaru.

Zelena stolica nije znak opasnosti, jer i brzi prolazak hrane kroz creva, takođe, može da dovede do pojave zelene boje stolice.

Osim toga, nemojte brinuti ni zbog crne stolice, jer to može da bude posledica uzimanja suplemenata gvožđa u trudnoći.


Najčešća pitanja i odgovori

Da li je dijareja rani znak trudnoće?

Dijareja je jedan od najranijih znakova trudnoće, a praćena je mučninom i povraćanjem, odbojnošću prema nekim vrstama namirnica, ali i neodoljivom potrebom za drugima. Javlja se kao posledica povišenog nivoa hormona, naročito estrogena, progesterona i hCG.

Da li je proliv u trudnoći štetan za bebu?

hematom u trudnoci

Dijareja u trudnoći ne može da naškodi vašoj bebi. Ali ako je stanje teško, može da dovede do dehidracije majke i ometa dotok krvi do fetusa.Proliv koji je posledica neke komplikacije, kao što su infekcije materice ili trbuha tokom drugog ili trećeg trimestra, može da bude opasna za bebu.

Može li dijareja da se javi u drugom trimestru trudnoće?

Proliv u drugom trimestru nije uobičajen. Ako je proliv praćen bilo kakvim drugim simptomima, kao što su povišena telesna temperatura ili bolovi u telu, trebalo bi da se javite lekaru. Postoje i veće šanse za proliv, ako je izazvan hranom, pićem ili nekom infekcijom. U takvom slučaju odmah tražite pomoć lekara.