Bradavice na jeziku – uzrok, simptomi, lečenje

BRADAVICE NA JEZIKU

Da li imate naviku da dok perete zube u ogledalu pogledate i jezik? Promene na njemu mogu ukazati na neke zdravstvene probleme, ali i mogu biti indikator loše higijene.

Jezik je mišić smešten u usnoj duplji i obavlja niz značajnih funkcija. To su govor, žvakanje, sisanje, gutanje i prenošenje utisaka u centralni nervni sistem. Jezik zdrave osobe je ružičast, gladak i sjajan, presuvčen tankim beličastim slojem. Njegova sluzokoža je građena od ćelija koje se brzo obnavljaju. Osobe u čijoj ishrani preovladavaju kuvana jela koja nisu abrazivna i ne sadrže previše vlakana imaju jezik svetlije boje od onih koji jedu više žitarica, voća i mesa. Ružičasta nijansa jezika može da varira, u zavisnosti od ishrane koja je prisutna.

Povišena temperatura, gljivična ili virusna oboljenja, nedostatak vitamina B12 i gvožđa, kao i neke druge tegobe, manifestuju se u promeni boje jezika.

Normalan jezik

Ima ružičastu boju sa mnoštvom malih bradavica (čulnih pupoljaka). Pri rođenju, on je gladak, a vremenom se na njemu mogu stvoriti brazde i nabori. Kod nekih ljudi bradavice su jako izražene, ali to nije razlog za zabrinutost.