Afte ranice i plikovi u ustima – uzroci i kako ih lečiti sredstvima koje imamo kod kuće

rane u ustima

Meko tkivo u ustima je vrlo nježno i osjetljivo pa iz tog razloga i mala povreda može biti bolna.

Meko tkivo u ustima uključuje jezik, obraze, zubno meso i usne.

Iako bolne i ponekad iritantne, ranice u ustima najčešće nisu uzrok za brigu. U nekim slučajevima radi se o posljedici udarca ili nepravilnog korištenja zubnog konca, a uzrok može biti i leukoplakija (bijela lezija ili izraslina na sluznici usne šupljine) ili afta.

Ranice u ustima najčešće zacijele unutar 7 dana, bez značajnih posljedica. Čak i ako je rana duboka i zahtijeva šavove, ne uzrokuje ozbiljne posljedice. One su vrlo česta pojava s kojom se susreće velik broj ljudi.

Rane koje se ne tretiraju mogu ostaviti ožiljke i ugroziti pravilno funkcioniranje usne šupljine. Iz tog razloga važno je potaknuti zacjeljivanje ili savjetovati se s liječnikom (pogotovo u slučaju komplikacija i dubokih rana).
Ranice u ustima – simptomi

Simptomi ranica u ustima mogu uključivati:

  • “razderano” ili ozlijeđeno tkivo,
  • bol,
  • osjetljivost,
  • eritem (crvenilo),
  • edem (oteklina zubnog mesa),
  • moguće krvarenje,
  • bijele ili crvene izrasline (lezije).

Zašto nastaju ranice u ustima?

Glavni su uzrok upale i razgradnja bakterije u mekim zubnim naslagama (zubni plak). Bakterije u usnoj šupljini nisu štetne dok su dio normalnog funkcioniranja organizma. Kad se ravnoteža organizma poremeti – a uz neočišćene zube se to događa, bakterije u usnoj šupljini počnu djelovati.

Učestalost pojave ranica mogu povećati oštri ili napuknuti zubi, proteze koje nisu adekvatne veličine ili aparatić za zube.

Škrgutanje zubi, pogotovo u snu, također može doprinijeti malim ranicama u ustima.

Ako čistite zube tvrdom četkicom za zube ili koristite zubni konac nepažljivo, također mogu nastati ranice u ustima.

Sudjelovanje u raznim sportovima također može povećati mogućnost ozljede i pojave ranica (boks, nogomet).

Crvene ranice u ustima mogu biti uzrokovane stanjem koje se naziva leukoplakija. Leukoplakija uzrokuje bijele i crvene ranice u ustima (ali mogu izgledati i kao bijeli prištići u ustima) na unutarnjoj strani obraza, na desnima, te donjim dijelovima usta. Više o leukoplakiji možete saznati ovdje.

Uzrok ranica također mogu biti i afte koje se mogu manifestirati i kao izraslina u ustima. Afte su ranice koje najčešće nastaju uslijed infekcije, upale ili stresa. Više o aftama možete pročitati ovdje.

Ranice u ustima na nepcu mogu upućivati na stanje koje se naziva nekrotizirajuća sijalometaplazija. Odnosi se na propadanje površine nepca, čime nastaje otvorena rana. Najčešće nije bolna i nestaje unutar 2 mjeseca.
Cista u ustima

Može se pojaviti i mjehurić u ustima koji je najčešće cista. Ciste najčešće nastaju na vrhovima korijena mrtvog zuba. Terapija ciste u ustima ovisi o veličini i mjestu, a određuje ju liječnik dentalne medicine. Moguće ju je ukloniti kirurški ili drenažom.
Kako liječiti ranice u ustima?

Važno je svakodnevno provjeravati stanje rane u usnoj šupljini. Zabilježite bilo kakve promjene u slučaju dodatnih komplikacija.

Prije svega važno je zaustaviti krvarenje ako je došlo do toga. Isperite usta vodom, koncentrirajući se na dio gdje se nalazi rana.

Stavite led zamotan u tkaninu na ranu. To može doprinijeti i smanjenju boli, ali ne držite led na rani predugo.