Bol u uhu (uzroci, lečenje, prirodni lek)

bol u uhu

Jedan od najčešćih inajneprijatnijih problema u letnjim mecima je bol u uhu, koji se javlja kao posledica upale srednjeg i/ili spoljasnjeg uva , kod dece i odraslih.

Etiologija je virusna, bakterijska, allergijska, uvecan treci kranik i ceste angine. Najčešće se javlja kao posledica kupanja u bazenima, moru,reci…

Prethodi joj zapusenje nosa, pad sluha ili zaglunutost.

Bol koji se javlja je izuzetno jak, prati ga zaglunutost sa otokom usne skoljke i/ili vilicnog zgloba. Moze biti prisutno i curenje uva sa neprijatnim mirisom i sa krvarenjem. Krvarenje bez bola je ozbiljnije i zahteva pregled sto pre.

Kod jacih upala prisutno je i zujanje i dezorijentacija u prostoru. Kod male dece do 7. godine, zbog anatomskih specificnosti, strukture zdrela, nosa i uha, recidivirajuce upale su ceste. Ako Vase dete hrce dok spava, neophodno je proveriti sluh. Ako Vase dete pojacava televizor, ili se cesto saplete ili udari proverite da li ima upalu uva koja duze traje , pa ne oseca bol . Mala deca izuzetno retko kazu da su usi zaglunule, obicno samo placu kad je bol jak. Starija deca precutkuju zaglunutost jer se mozda plase odlaska kod lekara, obratite paznju! Cesto koriscenje telefonskih i kompjuterskih slusalica dovode do zujanja u usima i deca iz straha da im se ne oduzme telefon cesto dugo trpe zujanje koje dovodi do trajnog ostecenja sluha.

Jedna jaka upala moze da ostavi hronicitet u padu sluha, kao i ceste recidivirajuce upale. Tada je lecenje hirursko.

Bol u uvu nastaje i zbog bolesti vilicnih zglobova, porekla zuba,pljuvacnih zlezda , bolesti zdrela, jezika i jednjaka.

Kod ovakvih situacija, neophodan je pregled usnog lekara sa dijagnostikom sluha koja obuhvata audiometriju i timpanometriju kao I citoloska i mikrobioloska obrada sekreta i procena kolika je velicina treceg krajnika u odnosu na zapreminu zdrela.

Preporučljivo je uraditi preventivni pregled ušiju I grla na početku sezone kupanja I pred godišnji odmor.

Jedna od najnovijih metoda za prevenciju bola I upale uha su I sve popularniji čepići koji se izradjuju po meri