Krvarenje iz nosa (uzroci i kako ga brzo zaustaviti)

krvarenje iz nosa

Ukoliko nije simptom nekog oboljenja, epistaksa ne predstavlja ozbiljan problem i rešava se veoma jednostavno.

Krvarenje iz nosa – u medicini poznato kao epistaksa – veoma je čest problem, posebno kod dece, trudnica i starijih osoba, kao i onih koji koriste antikoagulanse, lekove što razređuju krv. Učestala krvarenja takođe mogu da ukazuju i na niz stanja u vezi s poremećajem koagulacije i drugim hematološkim oboljenjima, kao i na niz kardiovaskularnih tegoba.

Koliko je ozbiljno krvarenje iz nosa

Načelno, ukoliko nije simptom nekog oboljenja, krvarenje iz nosa nije ozbiljan problem. Budući da je unutrašnjost nosa ispunjena sitnim kapilarima i jedan je od najosetljvijih delova organizma, ukoliko se oni oštete, krv će početi da teče iz jedne ili obe nozdrve. Krvarenje može biti jače ili slabije, i može trajati od nekoliko sekundi do duže od deset minuta. Ako intenzivno krvarenje traje više od 20 minuta, treba se obratiti lekaru.
Krvarenje iz nosa ponekad prate vrtoglavica, slabost, konfuzija i nesvestica, a posebno ukoliko su krvarenja česta (učestalija od jednom nedeljno) i obilna. Prekomerno krvarenje tokom dužeg vremena može dovesti do anemije.

Krvarenje iz nosa: Šta činiti

Krvarenje iz nosa zaustavlja se baš kao i svako drugo – blokiranjem izvora krvarenja i formiranjem krvnog ugruška. Najlakše ćete ga zaustaviti tako što kažiprstom i palcem stisnete nos. Tako se stvara pritisak na mesto koje krvari u nosnoj pregradi, usled čega se krvne ćelije, a pre svih krvne pločice, lepe obrazujući tromb, što čini da krvarenje ubrzo prestane.
Tokom ovog postupka treba sedeti uspravno s glavom blago nagnutom napred. Ostanite u tom položaju pet do deset minuta i mirno dišite na usta. Nakon tog vremena lagano treba popustiti stisak i sedeti mirno još oko pet minuta ili sve dok krv ne prestane da teče.

Biljke i krvarenje iz nosa

Krvni sudovi se na hladnoći skupljaju, što usporava protok krvi i može da zaustavi krvarenje u roku od nekoliko minuta. Zamotajte nekoliko kocaka leda u tkaninu i oblogu držite na nosu pet do deset minuta. Treba sedeti uspravno, s blago zabačenom glavom unazad. Led nikako ne treba stavljati direktno na nos, jer se mogu javiti oštećenja kože.

Korijandar ima umirujuće i rashlađujuće dejstvo pa zaustavlja krvarenje za vrlo kratko vreme. Uz to, budući da je ova biljka prirodni antihistaminik, pomaže u borbi protiv alergija koje mogu da uzrokuju krvarenje iz nosa. Nekoliko kapi ulja ili soka od korijandra nakapajte u nos i krvarenje će ubrzo prestati.

Crni luk odlično je koagulativno sredstvo, veoma efikasno u zaustavljanju krvarenja. Miris, tj. isparenja iz luka pomažu u zgrušavanju krvi. Isecite jedan luk na deblje kolutove pa udišite miris i krvarenje će prestati za nekoliko minuta.

Krvarenje iz nosa: Namirnice koje treba konzumirati

Kajenski biber – Osobe kojima često curi krv iz nosa redovno treba da koriste ovaj začin, budući da on deluje kao antioksidativni stimulans ćelija, jača njihovu strukturu i reguliše krvni pritisak. To znači da smanjuje pritisak u tački koja krvari, čime omogućava brzu koagulaciju. Jednu kašičicu kajenskog bibera u prahu pomešajte s toplom vodom, popijte i krvarenje će ubrzo stati.
Bosiljak – Ukoliko žvaćete sveže lišće bosiljka, ono će delovati na vaše telo na više načina. Osim što deluje smirujuće, on takođe snižava krvni pritisak, pa će krvarenje brzo prestati. Sok iz svežeg bosiljka može da se koristi i lokalno – tako što se u svaku nozdrvu stave po dve kapi.
Kopriva podstiče zgrušavanje krvi i zaustavlja krvarenje, ali i jača kapilare i suzbija alergije koje uzrokuju krvarenje iz nosa, pa je treba koristiti što više – u varivima ili kao čaj. Kopriva je bogata vitaminom C, koji jača kapilare i štiti sluznicu. Takođe, iz listova koprive možete iscediti sok, nakapati nekoliko kapi u nos i krvarenje će uskoro prestati.