Bol u preponama kod žena i muškaraca – svi mogući uzroci

bolovi u preponi

BOLOVI U PREPONAMA se mogu javiti i kod žena i kod muškaraca, mogu biti izuzetno neugodni i ometati svakodnevnu rutinu. Ako i vas muči ovaj problem na pravom ste mestu.Objasnićemo razne potencijalne uzroke bolova u predelu prepona, a takođe predložiti i neke metode za lečenje…

bol u preponi

Bolovi u preponama kod muškaraca i žena najčešci uzroci      

Područje prepona je područje gde se gornji deo butine spaja sa donjim delom abdomena. Bolovi s unutrašnje strane butina ili u preponama proističu iz uslova koji utiču na različite organe, uključujući mišićno-skeletni bol ili bol u vezi sa muškim reproduktivnim organima.

Bolovi u preponama mogu biti akutni (iznenada se javljaju), ili bol može trajati tokom vremena (hronično), u zavisnosti od specifičnog uzroka. Kao i kod bilo kog bola, karakteristike bolova u preponama – precizna lokacija, vreme, trajanje, itd. – važni su parametri za određivanje uzroka.

bol u preponama kod muskaraca

Može da se javi bol zbog traume ili povrede, tumora, infekcije, kile ili drugih uslova. Bol u preponama takođe može nastati u drugim oblastima bliskim preponama, kao što je noga.

Ovo je poznato kao refletkovanje bola. Na primer, povreda mišića ili tetiva u nogama može uzrokovati reflektovanje bolova u predelu prepona.

Istegnuća i naprezanje mišića i ligamenata, burzitis , prelomi i kile su neki uobičajeni uzroci bolova u preponama.

Kod muškaraca, upala testisa ili druga stanja koja utiču na testise i skrotum mogu uzrokovati bolove u preponama. S druge strane, kod žena uzroci za bolove u preponama mogu biti problemi sa jajnicima ili drugim reproduktivnim organima.


Bolovi u preponi i nozi

 bol u preponi i nozi

Bol u preponi koji se spušta niz nogu je tegoba koju prijavljuje veliki broj ljudi, s vremena na vreme. U većini slučajeva, bolovi u preponi i nozi, levoj i desnoj, mogu da budu posledica pritiska na nerv u lumbalnom delu kičme, tj. diskus hernije.

Diskus hernija je prilično često stanje, koje se naročito javlja kod starijih ljudi, mada ni mlađi nisu pošteđeni. Ukoliko se jave bolovi u preponi i nogama, moglo bi da se radi i o išijasu, što je takođe posledica pritiska na išijadični nerv. Bol u preponi koji se spušta niz nogu gotovo uvek ukazuje na išijas, naročito ako je ovo stanje hronično.

Dakle, možemo zaključiti da se u većini slučajeva bolovi u preponi i nozi odnose na neki problem sa kičmom.


Bol u preponi i kolenu

 bol u preponi i kolenu

Bol u preponi i kolenu se često odnosi na reumatoidni artritis ili reumu – oboljenje autoimunog porekla koje napada zglobove. Ovo je hronično stanje za koje ne postoji lek, ali postoji simptomatska terapija.


Bol u preponama kod žena

bol u preponi kod zena

Bol u preponama kod žena koje se bave sportom ili rekreativno treniraju može da bude istegnuće ili povreda ligamenata, mišića ili tetiva u ovoj oblasti. Pored toga, tu je ingvinalna hernija (kila), diskus hernija, išijas, prelom kosti i burzitis – kao potencijalni uzroci.

Bol u preponama kod žena može da bude i ginekološke prirode:

 • ciste na jajnicima
 • upala jajnika
 • trudnoća
 • polne bolesti/infekcije
 • urinarne infekcije.

Bolovi u preponama u trudnoći

 

Kako u trudnoći hormon relaksin dovodi do opuštanja i omekšavanja zglobova i kostiju karlice (kao vid pripreme za porođaj) – možemo reći da su bolovi u preponama u trudnoći prilično uobičajena pojava.

Međutim, svakako da ove bolove u trudnoći ne treba zanemariti i da treba pratiti njihovo trajanje i intenzitet – jer takođe mogu da ukazuju i na neki ginekološki ili drugi zdravstveni problem.


Bolovi u preponama kod muškaraca

 bolovi u preponama kod muskaraca

Bolovi u preponama kod muškaraca mogu da se odnose na:

 • naprezanje, istegnuće i oštećenje mišića, tetiva ili ligamenata (kod sportista ili rekreativaca)
 • povreda ili prelom kosti
 • kila
 • kamen u bubregu
 • problemi sa kičmom.

Bolovi u testisima i preponama           

 bolovi u testisima i preponama

Bolovi u testisima i preponama se najčešće odnose na probleme sa testisima:

 • upala testisa (može da se javi bol u testisima i levoj preponi ili bol u testisima i desnoj preponi – zavisno od toga koji testis je zahvaćen)
 • upala epididimisa
 • hidrokela (oticanje skrotuma)
 • retraktilan testis
 • spermatokela
 • kancer testisa
 • uvrtanje testisa
 • varikokela.

Bolovi u preponama i kuku         

 bol u preponi i kuku

Bolovi u kuku i preponama su najčešće posledica sledećih stanja:

 • istegnuće i poremeđaji tetiva i ligamenata
 • artritis kuka
 • nervni poremećaji (kompresija nerva u blizini kuka, obično kao posledica diskus hernije)
 • poremećaji digestivnog, urinarnog i reproduktivnog sistema.

Bolovi u preponama i kuku kod žena mogu da ukazuju na neki ginekološki problem.


Bolovi u preponama i leđima

 bolovi u preponi i ledjima

Bolovi u preponama i leđima najčešće ukazuju na neki problem sa kičmom, a obično su to diskus hernija i išijas (najčešće se javljaju bolovi u preponama i donjem delu leđa).

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba je još jedan izvor bola u nogama, preponama, donjem delu leđa i kukovima kod žena. Ovo je posebno uobičajeno kod trudnica.

Još jedan uzrok za bolove u preponama i leđima je pijelonefritis (infekcija bubrega).


Bolovi u preponama i stidnoj kosti

 bolovi u preponama i stidnoj kosti

Bolovi u preponama i stidnoj kosti najčešće ukazuju na neinfektivnu upalu pubičnih spojeva – stanje poznato kao osteitis pubis.

Kod trudnica su naročito česti bolovi u preponama i stidnoj kosti, kao posledica razmekšavanja zglobova radi pripreme za porođaj.

Razni neurološki uslovi i povrede/istegnuća ligamenata i tetiva mogu da budu uzrok za bolove u preponama i stidnoj kosti.

loading...