Bol u palcu noge (UZROCI I LEČENJE)

bol u palcu

Utvrđivanje uzroka koji izaziva bol u palcu noge važan je korak ka određivanju načina za lečenje. Nožni palac ima nekoliko mišića i zglobova, a svi oni su podložni bolovima iz različitih razloga.

Pravo je čudo u kakve sve nevolje može da upadne jedan prst. Premda je u poređenju sa ostatkom tela mali, nožni palac često ubadamo, iskrećemo, udaramo ili ga povređujemo na druge načine. Ispušteni predmeti, kao po nepisanom pravilu, skoro uvek padaju na nožni palac, a gotovo je sigurno da ćete se udariti u nožni palac tokom noćne posete kupatilu.

Nožni palac vam je dobro poznat: to je obično najveći nožni prst i smešten je sa unutrašnje strane stopala. Nožni prsti dodiruju tlo skoro ¾ vremena, što ih čini kritičnom komponentom kretanja i ravnoteže, dakle, kada nožni palac boli, to se i te kako primećuje.

bol u palcu noge

U simptome bola u nožnom palcu spadaju:

 • nelagoda prilikom hodanja
 • osetljivost
 • oticanje
 • podliv ili diskoloracija
 • nepravilan položaj
 • ispupčenja ili drugi deformiteti (žuljevi, čukljevi, urasli nokti na nožnim prstima itd.)

Čitavo ljudsko stopalo sastoji se od kostiju, ligamenata, tetiva i mišića, a više od pola ovih kostiju lokalizovano je u nožnim prstima. Budući da najviše strči, palac na nozi je podložan povredama koje, kada su bolne, imaju najštetniji uticaj na svakodnevni život.

Premda simptomi slede nakon nekog lako prepoznatljivog traumatičnog događaja, važno je da znamo da bol u palcu noge može da budu i posledica nekog oboljenja, koje mora da se leči na ozbiljniji način nego što je to moguće kod kuće.

Uzroci bola u nožnom palcu koji se nalaze u okruženju:

 • trauma – podliv, uganuće, dislokacija i/ili prelom, mogu da nastanu kada se palcem udari u neki predmet ili dođe do uboda
 • oštećenje nerva – nešto suptilniji uzrok bola može da nastane tokom sportskih aktivnosti ili, sasvim jednostavno, usled neodgovarajuće obuće – ovakve aktivnosti mogu da dovedu do kompresije nerava zbog ponavljajućih radnji ili jednokratnog događaja
 • površinsko oštećenje – često trenje i pritisak na nožne prste, za posledicu može da ima oštećenje površine prstiju – žuljevi i zadebljanja kože, spadaju u tipične primere površinskih oštećenja

Zapaljenski uzroci bola u nožnom palcu:

 • autoimuni uzroci – bolesti koje dovode do toga da organizam napada sopstveno tkivo, kao posledicu imaju raznovrsne bolne simptome, naročito u zglobovima – artritis i giht su primeri takvih autoimunih bolesti

Dva glavna uzroka bola u palcu noge

 1. Čukljevi (haluks valgus) i bunion

Čukljevi spadaju u bolesti modernog doba, a u najvećem broju slučajeva krivac za njihovu pojavu je obuća, posebno uska i sa visokim potpeticama. Od čukljeva najviše pate žene, mada ni muškarci nisu pošteđeni. Čukljevi nisu vezani za neku određenu starosnu dob, pa od njih pate i mladi i stari.

U našem jeziku termin čukalj  koristi se za sve oblike deformiteta zgloba nožnog palca. Međutim, u anglosaksonskoj terminologiji koriste se dva termina, koji opisuju različite deformitete prvog metatarzofalangealnog zgloba, ili zgloba nožnog palca:

 • Bunion – Ovaj termin potiče iz grčkog jezika, tačnije reči bounion (što znači repa). To je deformitet koji nastaje uvećanjem hrskavičnog i koštanog tkiva spoljašnje strane prve metatarzalne kosti (postoji 5 metatarzalnih kostiju i smeštene su između kostiju nožja i prvih članaka nožnih prstiju). Ovaj deformitet često je praćen otokom mekih tkiva. Termin se koristi za opisivanje brojnih akutnih i hroničnih uvećanja zgloba nožnog palca.
 • Haluks valgus (čukljevi) – U ovom slučaju radi se o deformitetu nožnog palca, odnosno zakrivljenju nožnog palca u stranu. Ovaj deformitet za posledicu ima stvaranje buniona, a u kasnijim fazama brojne deformitete prednjeg dela stopala.

Trebalo bi da se javite lekaru opšte prakse, koji može da vam pomogne da izaberete odgovarajuću obuću. Operaciji se pribegava tek ako promena obuće ne pomaže ublažavanju bolnih simptoma.

Učestalost – često

Glavni simptomi – izraslina, ili kvrga na spoljašnjoj strani nožnog palca, bol u nožnom palcu, čir na stopalu, bol u nožnom palcu koji se pojačava prilikom nošenja zatvorene obuće, bol u osnovi palca noge

Simptomi koji se uvek javljaju kod čukljeva – izraslina, ili kvrga na spoljašnjoj strani nožnog palca

Stepen hitnosti ­- lekar primarnog nivoa


 1. Urastanje nokta

Urasli nokti su česta pojava. Ovo stanje nastaje kada nokat urasta u meku kožu nožnog palca, izazivajući bol, crvenilo, otok, a u retkim slučajevima i infekciju.

Ovaj problem možete bezbedno da lečite kod kuće. Potapajte stopalo u mlaku vodu na 15 – 20 minuta, bar 3 puta dnevno. Nakon namakanja, ispod nokta stavite komadić vate ili zubni konac, kako biste nokat usmerili da raste iznad kože, umesto da urasta u nju. Ukoliko postoji sumnja na infekciju, nanosi se antibiotska krema, koja može da se nabavi u slobodnoj prodaji.

Učestalost – retko

Glavni simptomi – bol u nožnom prstu, bol u nožnom palcu, otok nožnih prstiju, otok 2., 3., 4. ili 5. nožnog prsta

Simptomi koji se uvek javljaju kod uraslog nokta – urasli nokat, bol u nožnom prstu

Simptomi koji se nikada ne javljaju kod uraslog nokta – bol između 2. i 3. nožnog prsta, bol u oba stopala, bol u prednjoj polovini stopala, bol u peti, bol u srednjem delu stopala, bol u stopalu koji se širi na nožne prste, bol u jednom stopalu, bol na spoljašnjoj strani stopala.

Stepen hitnosti ­– samolečenje

Lečenje bolova u palcu noge i ublažavanje nelagode

Kućni tretmani, kao što su mirovanje i strpljenje, često rezultiraju povlačenjem simptoma, jer bol u palcu noge često može da bude posledica prenaprezanja ili nepravilne upotrebe. U nekim okolnostima, međutim, osnovni uzrok bola u palcu noge može da bude daleko ozbiljniji, a ako se ne leči posledice mogu da budu dugotrajne.

Preporučljivo je da zakažete pregled kod svog lekara, ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma bola u nožnom palcu:

 • jaki bolovi
 • uporan bol koji ne prestaje duže od nedelju dana i/ili ako patite od dijabetesa
 • znakovi infekcije
 • otok koji se ne povlači nekoliko dana
 • bol koji onemogućava hodanje

Pošto simptomi bolova u palcu noge mogu da potiču od veoma različitih uzroka, lečenje se razlikuje. Preporučuje se nekoliko koraka koji donose olakšanje kod blaže nelagode, dok kod ozbiljnijih stanja operacija može da bude neophodna.


Kućni tretmani protiv bolova u palcu noge:

 • Mirovanje, led i elevacija – Ovo je najjednostavniji tretman, a ipak najverovatnije najbolji kod blažih bolova. Premda nije lako da se izbegne stajanje, ako ovo činite često, ublažićete bolove. Nanošenje leda, u trajanju od približno 15 – 20 minuta, povremeno, tokom čitavog dana, smanjuje otok.
 • Potapanje stopala – Potapanje stopala u toplu vodu, na 3 -5 minuta, nekoliko puta tokom dana, može da bude idealno za žuljeve i zadebljanja kože. Na ovaj način će koža omekšati, pa ćete moći da je uklonite kamenom za pete.
 • Lekovi bez recepta – Antiupalni medikamenti, kao što NSAIL (ibuprofen) ili injekcije kortikosteroida, takođe ublažavaju bolove.
 • Odgovarajuća obuća – Moguće da toga niste ni svesni, ali tesna ili neudobna obuća može da dovede do oštećenja nožnih prstiju. Obuća mora da bude dovoljno komotna da u njoj svim prstima bude udobno.

Profesionalni načini lečenja bolova u nožnom palcu:

 • Operacija – Hirurške procedure različitih razmera, mogu da budu neophodne za uklanjanje buniona (i čukljeva), rekonstrukciju uraslog nokta, vraćanje zglobova u pravilan položaj ili pravilno nameštanje polomljenih kostiju nožnih prstiju.
 • Injekcije – Injekcije antiinflamatornih medikamenata, posebno one koje se ubrizgavaju direktno u zglobove, mogu da otklone bol. Injekcije kortikosteroida, na primer, spadaju u takve medikamente, koji se koriste kod bolova u nožnom palcu.
 • Medikamenti – Giht može da se leči nekim medikamentima, što kao rezultat ima dramatično ublažavanje bola i upale.

Bol u palcu noge ne može da se zameni za nešto drugo, a čak i najmanji bol hodanje čini neprijatnim. U brojnim slučajevima, kada bol može da se kontroliše, a uzrok je poznat, lečenje može da se sprovodi i kod kuće, kako biste što pre ponovo bili na nogama.


Najčešća pitanja o bolovima u palcu noge

Ovo su neka od najčešćih pitanja, koja postavljaju osobe koje pate od bolova u nožnom palcu.

Zašto imam osećaj utrnulosti u nožnom palcu?

Osećaj utrnulosti u palcu noge mogu da prouzrokuju brojni razlozi. Previše tesna obuća je čest uzrok. Tesna obuća pritiska nerve u nožnim prstima i izaziva utrnulost. Jedan od simptoma gihta je i utrnulost nožnog palca, praćena bolom. I infekcije usled uraslih noktiju mogu da dovedu do osećaja utrnulosti.

Zašto me nožni palac boli nasumično?

Bol u nožnom palcu često je posledica uganuća prsta usled sportskih aktivnosti ili neodgovarajuće obuće. Bilo koji od ovih uzroka može za posledicu da ima bol u nožnom prstu nakon specifičnih nezgoda. Giht takođe izaziva bol u nožnom palcu, ali napad gihta ne izaziva stalan bol, već razdvojene bolne napade.

Da li giht izaziva bolove u palcu noge?

Giht izaziva bol i otok u zglobovima, a posebno u zglobu nožnog palca. Giht je vrsta artritisa, koja nastaje usled nakupljanja mokraćne kiseline u zglobovima. Ovo oboljenje najčešće prvo zahvata nožni palac, pre nego što se proširi i na druge delove tela.

Kako mogu da znam da li je nožni prst slomljen ili uganut?

Prelom nožnog palca često za posledicu ima iskrivljenost, masivne krvne podlive i otok. Prelom može da dovede i do otvorene rane na nožnom prstu. Uganuće nožnog palca na kraju rezultira vraćanjem oblika prsta. Na prstu će se javiti otok i podliv, ali će simptomi biti manje ozbiljni nego kod preloma.

Kakav je osećaj kada nokat urasta?

Urastanje nokta na prstima nogu, najčešće pogađa nožni palac, a za posledicu ima bol na dodir i crvenilo. Bol je najjači kada dođe do udarca u prst, ali i najblaži dodir ponekad može da izazove nelagodu. Nošenje obuće može da bude problematično. Urasli nokti mogu da izazovu infekciju, usled koje se nakuplja gnoj, koji curi iz zahvaćene regije.

Pitanja koja će vam možda postaviti lekar

 • Da li bol u stopalu jenjava ili se pojačava?
 • Koliko je jak bol koji osećate u stopalu?
 • Da li bol utiče na kretanje?
 • Da li su vam rekli da imate spuštena stopala (ravne tabane)?

Malo statistike o bolovima u nožnom palcu

Osobe koje osećaju bolove u nožnom palcu, takođe osećaju i sledeće:

 • 4% bol u prstu noge
 • 4% bol u zglobovima
 • 3% umor

Osobe koje osećaju bolove u nožnom palcu imaju simptome koji traju:

 • 39% duže od mesec dana
 • 22% kraće od nedelju dana
 • 20% kraće od jednog dana

Osobe koje osećaju bolove u nožnom palcu najčešće pate od:

 • 2% haluksa valgusa i buniona