Bol pri mokrenju i bolno mokrenje pri kraju: 6 glavnih uzroka kod muškaraca i žena

Pored nekoliko različitih vrsta bola koje su povezane s mokrenjem, važno je razumeti da težina bola koja se doživljava prilikom mokrenja može znatno varirati.

Međutim, važno je shvatiti da težina bola ne mora nužno biti povezana s težinom stanja koja uzrokuje bol. Zbog toga, ima smisla potražiti lečenje svaki put kada se javi bol dok mokrite i to traje više od nekog kratkog vremenskog perioda.

Ukoliko se javite lekaru zbog peckanja ili bola pri mokrenju, često će on zatražiti test urina za dijagnozu problema. Laboratorijska analiza urina, kao i urađena urinokultura, mogu otkriti imate li infekciju ili ne.

Peckanje ili bol pri mokrenju može se javiti iz više razloga:

1. Bol i peckanje prilikom mokrenja zbog infekcija

Daleko, glavni razlog zbog kojeg ljudi doživljavaju peckanje ili bol prilikom mokrenja je rezultat infekcije.
Infekcije urinarnog trakta koji sačinjavaju: uretra, ureteri, bešika i bubrezi, još se nazivaju i infekcije urinarnih puteva, veoma su česte i obično su rezultat bakterijske invazije Ešerihije koli, ali mogu uključivati i druge bakterije u nekim situacijama.
Postoji veliki broj bakterija koje uzrokuju infekcije urinarnih puteva: Escherichia coli (Ešerihija Koli, E. coli), Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Pseudomonas, Proteus, Serratia, Staphylococcus aureus i Streptococcus fecalis.

Infekcije urinarnog trakta veoma su česte, a izgledi da će žena razviti takvu infekciju u životu iznosi 50 do 60%. Ovo je deo razloga što su urinarne infekcije najčešći oblik infekcije sa kojima se susreću žene.

Nasuprot tome, muškarci imaju mnogo manji rizik od žena što se tiče tih infekcija. Samo kod starijih osoba relativni rizik od infekcije povećava se i za muškarce i za žene.