5 načina za smanjivanje limfocita u krvi

limfociti

Može da se dogodi da broj limfocita bude veći nego što se očekuje za osobu određene dobi i karakteristika, ali da nema nikakvih drugih simptoma, te da oni budu veoma blagi i gotovo neprimetni. Obično je povišen broj limfocita bezazleno i privremeno stanje, koje se dešava usled trenutnog oboljevanja.

U pojedinim slučajevima, ipak, može da upućuje na ozbiljnije zdravstvene probleme, poput raka krvi ili hronične infekcije. Lekar će uraditi detaljnije analize kako bi utvrdio da li je povišen broj limfocita razlog za brigu.

Ukoliko rezultati analize krvi koja se radi da bi se otkrilo neko određeno stanje ili potvrdila dijagnoza bolesti pokažu da je broj limfocita povišen, takvi rezultati mogu da ukažu na prisustvo virusne, bakterijske ili neke druge infekcije, na prisustvo autoimunog poremećaja koji izaziva dugotrajnu, hroničnu inflamaciju ili rak krvi ili limfnog sistema.

Neka specifična stanja takođe mogu da budu uzrok povišenog broja limfocita.

  • Akutna ili hronična limfocitička leukemija;
  • CMV, citomegalovirusna infekcija;
  • HIV/AIDS;
  • Mononukleoza;
  • Tuberkoloza;
  • Vaskulitis;
  • Veliki kašalj;

Visok nivo limfocita se obično otkriva kada lekar predloži da se analiza krvi obavi kako bi se postavila dijagnoza nekog stanja na koje se sumnja, a čije posledice pacijent već oseća. Veoma retko je povišen broj limfocita neočekivan rezultat ili nešto što se otkriva slučajno.

Visok broj limfocita u kombinaciji sa drugim rezultatima može da ukaže na uzrok bolesti od koje pacijent pati, a lekar može na osnovu takvih rezultata da zatraži dodatne testove kako bi postavio pravilno dijagnozu i, shodno tome, preporučio adekvatan tretman.

TRETMAN I PREVENCIJA

Povišen broj limfocita se obično reguliše kada se izleči primarno stanje, pošto najčešće jeste prateća pojava akutne infekcije. Rešava se lečenjem određene bolesti, a može se sprečiti jačanjem imunog sistema, što znači da telo neće morati da proizvede veći broj limfocita nego što je potrebno, kako bi se izborilo sa antigenima.

Savetuje se da se konzumira hrana bogata antioksidansima i omega 3 masnim kiselinama, a uvek se posebno naglašava unošenje dovoljne količine vitamina C.