Žučna kesa presavijena (simptomi, uzrok, lečenje)

PRESAVIJENA zucna kesa

Žuč je sok koji učestvuje u varenju hrane i sadrži enzime koji razlažu masti koje unosimo u organizam hranom. U procesu varenja hrane žuč se izliva u dvanaestopalačno crevo, gde razlaže masti. Ovaj sok se stvara u jetri, a skladišti se u žučnoj kesi.

Presavijena žučna kesa nastaje kada je oticanje žuči do dvanaestopalačnog creva otežano. U tom slučaju dolazi do pojave brojnih problema u varenju hrane. Uzrok ovog stanja žučne kese još uvek nije otkriven, ali stručnjaci smatraju da je ova anomalija prirodna i da ne zahteva neko posebno lečenje. Oblik i izgled žučne kese određuje se još u fazi embrionalnog razvoja, a utvrđeno je da 70% ljudi ima normalan oblik žučne kese. Ovo stanje mogu izazvati i bakterije na zidu žučne kese, kao i kamen koji dovodi do iritacije ovog organa.

Presavijena žučna kesa u najvećem broju slučajeva ne izaziva nikakve smetnje i može se otkriti na ultrazvučnom pregledu ili pri pojavi prvih simptoma. Mada ovo stanje često nije potrebno lečiti, ponekad može doći do komplikacija u vidu kamena u bubregu, upale žučne kese, pa čak i fatalnog ishoda.

Koji su simptomi presavijene žučne kese?

Glavni simptom presavijene žučne kese je bol ispod desnog rebarnog luka, odnosno u gornjem delu stomaka, koji se može proširiti na leđa, lopaticu i ruku. U ostale simptome spadaju groznica, mučnina, povraćanje i povišena telesna temperatura, a abdomen je krut i osetljiv na bilo kakav pritisak. Simptomi koji ukazuju na ozbiljnost ovog stanja su drhtavica i visoka temperatura koja ne prolazi.

Kakva ishrana se preporučuje kod presavijene žučne kese?

Kao što je već pomenuto, kod presavijene žučne kese nije potrebno nikakvo lečenje ako nisu prisutne neke ozbiljnije tegobe. Najvažnija stvar kod ovog stanja je promena načina ishrane. Stručnjaci preporučuju da se u toku prva 2-3 dana u akutnoj fazi bolesti pije samo voda, a da se zatim pređe na sokove i nekoliko dana treba samo njih konzumirati. Posebno su blagotvorni sokovi od cvekle, jabuke i kruške. Nakon toga uvedite čvrstu hranu, kao što je na primer sirova cvekla sa 2 kašičice maslinovog ulja ili sveži sos od jabuka.

Izbegavajte masnu i začinjenu hranu, meso, margarin, maslac, šećer i sve namirnice koje sadrže životinjske masti, poput crvenog mesa, žumanceta, punomasnog mleka, sira i sl. Belo brašno zamenite integralnim pirinčem i integralnim žitaricama. Unosite što više voća i povrća, a naročito je dobro da jedete kruške, grejpfrut, jabuke i koštunjavo voće. Takođe su veoma dobri gorki napici i gorke namirnice jer podstiču varenje i imaju blagotvorno dejstvo na žučnu kesu. Takođe se preporučuje gorko lekovito bilje, kao što su ruzmarin i šafran.

Osim toga, važno je piti što više vode i izbegavati kafu. Najbitnije je da obroci budu redovni i umereni i da se ne prejedate. Konzumirajte hladno ceđeno maslinovo ulje. Treba da znate da je ulje neophodno u ishrani i da samo visokokvalitetno biljno ulje može sprečiti formiranje kamena u žuči. Sok od pola limuna u čaši tople vode pola sata pre doručka svakog jutra je jedan od proverenih načina da smanjite rizik od nastanka presavijene žučne kese  jer ovaj sok podstiče protok žuči i ispire manje kamenčiće.

Kako se leči presavijena žučna kesa?

Što se tiče lečenja presavijene žučne kese, promena načina ishrane je sasvim dovoljna ukoliko tegobe nisu izražene. Međutim, ako presavijena žučna kesa izaziva veće tegobe i ako se ispuni gnojem, potrebno je hitno lečenje, a u nekim slučajevima i operacija. Ako dođe do formiranja kamena, on iritira sluzokožu žučne kese i u tom slučaju bakterije napadaju zid i dovode do upale. Upala žučne kese zahteva hitnu intervenciju jer u suprotnom može doći čak i do smrti.

Pored adekvatne ishrane, koja je od presudnog značaja kada je presavijena žučna kesa u pitanju, postoje i prirodni lekovi koji mogu biti od velike pomoći kod ovog stanja. Na primer, pomešajte jednake količine biljaka dan i noć, hajdučke trave, kore krušine i blaženog čkalja. Potopite jednu kašičicu ove mešavine u pola šolje hladne vode i ostavite da odstoji 8 sati. Zatim to skuvajte i pijte po jednu šolju ovog čaja u toku dana.

Mada presavijena žučna kesa može izazvati manje tegobe u trudnoći, može se desiti i da trudnoća prođe bez ikakvih simptoma, te stoga često nije potrebna nikakva posebna terapija. Međutim, neophodne su redovne kontrole i stalan nadzor lekara.