Vitiligo bolest (bele fleke po telu) simptomi i lečenje

vitiligo

Vitiligo bolest kože ispoljava se delimičnim ili potpunim gubitkom pigmenta.Ne uzrokuje bol, svrab,niti perutanje, ne remeti rad organa i sistema, mada može da bude udružen sa drugim autoimunim bolestima (pankreasa,štitne žlezde, pernicioznom anemijom i jednom vrstom opadanja kose).

Bele fleke na koži javljaju se na mestima koja su najviše izložena i naročito su primetne tokom letnjeg perioda.Depigmentacija kože kod vitiliga je veoma specifična te privlači brojne poglede i komentare, potrudite se da to nikada ne činite,jer obolelim osobama nikako nije prijatno. Najgore što im možemo prirediti je neprestano zurenje u pomenute bele mrlje,verujte da im je dovoljno što se svakodnevno suočavaju sa tim..

Vitiligo se u populaciji sreće u odnosu od 1-2%. Najčešće počinje između 10 i 30 godine života. Često je udružena sa drugim bolestima (dijabetes, bolesti štitne žlezde, perniciozna anemija, alopecija areata, Adisonova bolest…)

Koji su razlozi nastanka?

Ovo je nepotpuno istraženo oboljenje. U 30% slučajeva vitiligo je nasledna bolest. Pretpostavlja se da dolazi do razaranja melanocita iz još nepoznatih razloga. Kao precipitirajući faktori za nastanak vitiliginoznih zarišta se pominju ponovljene opekotine od sunca, ponovljene traume, emocionalni stres…Sve češće se vitiligo posmatra kao autoimuno oboljenje.

Kako zanati da se radi o vitiligu?

Dijagnoza vitiliga se postavlja na osnovu kliničke slike, a potvrđuje patohistološkim nalazom (nakon biopsije).

Kako se vitiligo leči?

  • Terapija ne daje zadovoljavajuće rezultate uvek.
  • Najdelotvornije se pokazala foto terapija i to PUVA (Psoralen per os i/ili lokalno +UVA)
  • Kortikosteroidi (lokalno tokom 1-2 meseca)
  • Presađivanje epidermisa hirurškim metodama
  • Depigmentacija preostalih pigmentnih delova kod veoma proširenih vitiliginoznih promena
  • Upotreba toniranih sredstava za prekrivanje

Bitno je istaći da su vitiliginozne promene zbog odsustva melanina foto osetljive te pri izlaganju suncu nastaju opekotine praćene svrabom i žarenjem. Zato je neophodna primena antisolarnih krema pa i sistemskih antimalarika.

Za lečenje vitiliga koriste se brojni preparati i primenjuju različite metode. Osim kortikosteroida i vitaminskih derivata, najefikasnijom se pokazala terapija svetlom-fototerapija koja podrazumeva primenu fotohemoterapije ili usko pojasnih UVB zraka. Pomaže i primena posebnih fluorescentnih lampi ili uređaja sa optičkim vlaknima koji tretiraju velike površine u kratkom vremenskom intervalu.U pojedinim slučajevima dešava se da spontano dođe do repigmentacije kože, bez ikakve terapije, kada se zahvaljujući ponovnoj aktivnosti melanocita koži vraća normalan izgled.

Ovo je dosta retka pojava,ali se ipak u manjem procentu dešava.Dužina terapije ponajviše zavisi od veličine bele mrlje na koži koju planirate da tretirate,sa bilo kojom od pomenutih metoda koju danas primenjuje savremena medicina.U ponudi na tržištu je i velik izbor krema za vitiligo,ali to nikako ne uzimajte samostalno,bez tačnih instrukcija dermatologa.U praksi se pokazalo da lečenje vitiliga u proseku traje od šest do osamnaest meseci i neretko zahteva puno testiranja,sve dok dermatolog ne pronađe preparart koji vašem tipu kože najviše odgovara.

Prognoza

Tok i prognoza vitiliga su nepredvidivi. Moguća je spontana repigmentacija, ali obično promene postepeno progrediraju. Repigmentacija počinje sa rubova i perifolikularno i perifernim širenjem postepeno se popunjava vitiliginozna plaža.