Urobilinogen u urinu (normalne i povišene vrednosti)

Urobilinogen je bezbojni nusprodukt redukcije bilirubina. Ova hemikalija se stvara u crevima usled delovanja bakterija na bilirubin. Normalan nivo urobilinogena u mokraći bi trebalo da bude 17µmol/l (1mg/dl). Ukoliko se u uzorku mokraće pokaže povišeni nivo urobilinogena, trebalo bi da se javite lekaru.

Povišeni nivo urobilinogena u urinu je pokazatelj bolesti jetre, uključujući i hemolitičku anemiju, hepatitis i cirozu. Ukoliko se ne leče, bolesti jetre mogu da imaju smrtni ishod.

Da biste proverili vrednost urobilinogena, morate da uradite test urina. Komplet sa test-trakama za urin možete da nabavite u apoteci. Međutim, da biste utvrdili stvarno stanje vašeg zdravlja, moraćete da posetite lekara i podvrgnete se detaljnim laboratorijskim analizama.

Kao urobilinogen utiče na jetru

Zidovi creva stvaraju bilirubin. Organizam razgrađuje ovo jedinjenje do urobilinogena pre nego što ga bubrezi izbace iz sistema. Kada dođe do rupture membrane eritrocita (pucanja membrane crvenih krvnih zrnaca) može da dođe do povećanja nivoa bilirubina. Skok nivoa bilirubina ukazuje na infekciju jetre ili creva. Kada do ovoga dođe, potrebna su dalja ispitivanja da bi se utvrdio tačan uzrok abnormalne vrednosti bilirubina u sistemu.

Simptomi abnormalnog nivoa urobilinogena

U najčešće simptome abnormalnog nivoa urobilinogena u urinu spadaju tamna boja mokraće i svetla boja stolice. Osoba koja ima abnormalan nivo urobilinogena imaće žutu boju kože zbog žutice. Žutica je najpouzdaniji znak oboljenja jetre.

Uzroci abnormalnog nivoa urobilinogena

Nivo urobilinogena u urinu obično je u opsegu normalnih vrednosti. I najmanja promena može da bude pokazatelj problema sa jetrom i/ili crevima. U nastavku članka ćemo navesti moguće uzroke abnormalnog nivoa urobilinogena.

Neki lekovi – Kod pacijenata sa sniženim nivoom urobilinogena u urinu, uzrok može da bude uzimanje antibiotika. Creva su preplavljena milijardama bakterija koje učestvuju u varenju i apsorpciji hranljivih materija. Antibiotici narušavaju prirodnu crevnu floru tako što uništavaju mikrobe u crevima. Usled toga dolazi do pada nivoa urobilinogena. Antibakterijski medikamenti, visoke doze askorbinske kiseline i amonijum hlorida, obično utiču na nivo urobilinogena u crevima.

Ako su lekovi uzrok vašeg stanja, lekar će ili prekinuti terapiju ili izvršiti zamenu leka.

Kancer i ciroza jetre – Stalno povišen urobilinogen u sistemu može da bude prouzrokovan kancerom ili cirozom jetre. Svaka ovakva progresivna bolest utiče na jetru, dovodeći do slabljenja ovog organa. Kada je jetra oslabljena ili oštećena, urobilinogen se akumulira u organizmu.

Hemolitička anemija – Hemolitička anemija je oblik anemije koji nastaje razlaganjem crvenih krvnih zrnaca u krvnim sudovima ili u delovima organizma. Razlaganje crvenih krvnih zrnaca u organizmu podiže nivo fekalnog i urinarnog urobilinogena.

Ovo oboljenje se obično nasleđuje ili stiče. U simptome hemolitičke anemije spadaju žutica, umor i kratak dah. Ako povećan urobilinogen u urinu posledica hemolitičke anemije, lekar će vam preporučiti suplemente gvožđa. U zavisnosti od težine stanja, suplementi se uzimaju oralno ili se administriraju intravenozno.