Upala debelog creva (kolitis) simptomi, lečenje, ishrana

upala debelog creva
Upala debelog creva poslednjih nekoliko godina poprima epidemijske razmere. Pogađa sve mlađu populaciju, najčešće osobe između 15 i 35 godina i smatra se veoma teškim obolenjem. Simptomi bolesti uključuju pojavu proliva, s krvlju ili bez nje, grčeve u stomaku, groznicu, nagli pad težine i gubitak apetita. Sve nas je nedavno iznenadila Nađa Higl. Naime, naša poznata plivačica, osvajačica zlatne medalje takođe je obolela od ove opake bolesti. U daljem tekstu prenećemo vam i njeno iskustvo. Stručan naziv za ovo obolenje je ulcerozni kolitis, koji može imati akutni i hronični tok. Nakon postavljanja precizne dijagnoze u lečenje se mogu uključiti i prirodni melemi na bazi lekovitog bilja. Među njima se svakako izdvajaju bokvica i rusa trava, ali i mnogi drugi lekoviti pripravci. Ostanite sa nama i saznajte zašto se javlja upala debelog creva, koji su prvi simptomi, te na koje se sve načine se bolest leči?

Ulcerozni kolitis simptomi bolesti Kada je u pitanju upala debelog creva simptomi se ponekad ispoljavaju u blažoj formi i ponavljaju se posle dužeg perioda. Ipak, te iste tegobe mogu se odmah ispoljiti i u jačoj formi. Vrste kolitisa zavise od uzroka koji je izazvao upalu. Danas se najčešće postavlja dijagnoza ulceroznog kolitisa, hroničnog zapaljenja creva. Ono nastaje kad imunosistem burno reaguje na bakterije u debelom crevu, ali se ne zna zašto.
Sam ulcerozni kolitis može se manifestovati kroz blag, umeren i težak oblik bolesti. Upala debelog creva u blažem obliku zahvata samo rektum, javljaju se simptomi poput povremenih krvarenja i sluzavih stolica. Ređe se manifestuje kroz jake bolove i grčeve, moguća je pojava i povremenog zatvora. Kada se tokom dana jave krvave stolice i do 10 puta, praćene jakim bolovima tada se govori o srednjem obliku kolitisa. Neretko dolazi blagih anemija, grčeva u stomaku, groznice sa temperaturom, pada težine i gubitka apetita. Bolest zahvata veći deo debelog creva. Simptomi ulceroznog kolitisa u svojoj najtežoj formi su izuzetno opasni. Učestale krvave stolice (preko 10 dnevno), visoka temperatura čak i do 40 stepeni. Najveći problem je teška anemija, kada je nephodno primati transfuziju. Oboleli naglo gubi težinu i životno je uzgrožen.
Upala debelog creva lečenje medikamentima Lečenje ulceroznog kolitisa uz uzimanje medikamenata podrazumeva i obaveznu korekciju ishrane i životnih navika. Neophodne su vam redovne konsultacije s nutricionistom i vašom lekarom. Ponekad je operacija debelog creva neminovnost, ukoliko lekovi ne daju očekivane rezultate. Upala debelog creva koji nije hirurški tretirana može zahtevati doživotnu medikamentoznu terapiju. Što ranije otkrijete bolest, veće su šanse za izlečenje. Stoga je važno javiti se lekaru čim primetite neke od gore pomenutih tegoba. Konkretan lek za kolitis i dalje nije pronađen, već se uzimaju medikamenti koji će ublažiti postojeće simptome. Pomoću njih debelo crevo će zaceliti, ali rezultati neće biti vidljivi odmah. Tek uz strogo pridržavanje ishrane i primenjivanje terapije oboleli će držati bolest pod kontrolom. Najefikasniji su kortikosteroidi, aminosalicati i imunosupresivi još u akutnim fazama bolesti, njih vam može prepisati isključivo lekar. Nakon postavljanja precizne dijagnoze u lečenje mogu se uključiti i prirodni melemi na bazi lekovitog bilja. Za ulcerozni kolitis biološka terapija je sve cenjenija. Naime, ovoj proceduri se podvrgla i plivačica Nađa Higl o čemu će biti reči kasnije.
Koji su uzroci za nastanak kolitisa?
Čak ni savremena medicina nema odgovor na ovo često postavljeno pitanje. Genetske predispozicije svakako postoje, a uzroci mnogu biti i stres, slab imunitet, kod dece izostanak dojenja i infekcije. Sve to mogu biti okidači za hronično zapaljenje debelog creva. Komplikacije kod nelečenog kolitisa mogu biti veoma ozbiljne pa čak imaju i fatalan ishod. Izuzetno je važno voditi računa o ishrani, uzimanju prepisanje terapije i odlasku na redovne kontrole. Vodite detaljan dnevnik ishrane
Kada je posredi upala debelog creva ishrana je ključna. Postoji jedno vrlo važno pravilo, a ono glasi – jedite što manje nesvarljivih vlakana! Isto tako dobar savet koji će vam predložiti nutricionista jeste vođenje dnevnika ishrane.
Samo tako ćete imati potpunu kontrolu nad svakom namirnicom da li vam prija ili ne. Kako to izgleda u praksi? U toku jedne nedelje jedite istu vrstu hrane i tako utvrdite pogoršavaju li se simptomi kolitisa ili ne. Planiranje dijete za debelo crevo za svaku osobu je individualno, ali gotovo je izvesno jedno pravilo! Nesvarljiva vlakna ne prijaju nikom! Njih ima u pšeničnom hlebu, pasulju, grožđu, jabukama, kruškama, krastavcima. Ne preporučuje se ni masna i pržena hrana, jer može dovesti do ozbiljnih proliva.
Pravilno kombinujte namirnice Ishrana kod kolitisa veliku važnost pridaje pravilnom kombinovanju hrane. Izbegavajte u okviru istog obroka više proteinskih namirnica, kao što su jaja, meso, tvrd sir ili pak mahunarke. Uvek izaberite samo jedan izvor proteina.
Isto tako kombinovanje ugljenih hidrata sa proteinima neće pogodovati osobama kod kojih je dijagnostikovana upala debelog creva. Stoga izbegavajte meso sa krompirom, pirinčom, hlebom). Hidratacija je jako bitna, uzimahte veće količine tečnosti naročito nakon obroka. Ne izostavljajte voće, najbolje ga je jesti pola sata pre jela.