Tromb u nozi i ruci: 6 načina da prepoznate i razbijete smrtonosni ugrušak

tromb

KAKO PREPOZNATI TROMB I SPASITI SEBI ŽIVOT U ovom tekstu pokušaćemo da objasnimo koji simptomi ukazuju na stvaranje tromba u nozi, ruci ili plućima.

Najčešći simptomi su bol u nozi, oticanje noge, osetljivost i grčevi u nozi, mada se ne moraju javiti svi ovi simptomi odjednom.

Šta je tromb ?

Tromb je krvni ugrušak. Kada se stvori tromb kao posledica normalnih procesa u organizmu, uglavnom nema problema. Međutim, ponekad se tromb stvara i kada to nije neophodno, i tada mogu nastati veliki problemi.

kako prepoznati tromb u nozi

Kako nastaje tromb ?

U krvotoku postoje složeni mehanizmi koji, po potrebi, zgrušavaju krv. Ako dođe do oštećenja zida krvnih sudova, na to mesto odlaze trombociti kako bi napravili svojevrstan čep, da krv ne curi napolje.

Trombociti oslobađaju hemikalije koje prave taj “čep” uz pomoć mnoštva faktora koalgulacije koje stvara naše telo. Na kraju se stvara fibrin, protein koji se vezuje sam sa sobom i stvara čep.


Simptomi koji ukazuju na tromb

Kada se tromb stvori u nozi ili ruci, može biti bolan i opasan. Kada se javi tromboza, u vašim venama se usporava ili zaustavlja cirkulacija, zbog čega organi ne dobijaju dovoljno krvi.

simptomi tromba u nozi

Stvari se mogu dodatno zakomplikovati ukoliko ugrušak ‘otputuje’ iz noge ili ruke i putem krvi, stigne recimo u pluća. Tako nastaje plućna embolija, te ugrušak sprečava dovoljan dotok krvi u vitalne organe. Bez dovoljno krvi i kiseonika u plućima, posledice mogu biti fatalne.

Kod nekih osoba se ovi krvni ugrušci stvaraju mnogo češće, pa treba paziti o faktorima rizika. I, dobro je znati koji su znaci upozorenja, kako biste mogli što pre da reagujete. Simptomi tromba nekada mogu biti toliko suptilni da ćete ih zanemariti, što nikako ne biste smeli da dozvolite. Evo kako se manifestuje tromb i na šta sve treba da obratite pažnju.


Pojava otoka na jednoj nozi ili ruci

sta je tromb

Natečena ruka ili noga su najčešći simptomi stvaranja tromba. Krvni ugrušak može smetati u protoku krvi kroz noge i ruke, pa ta krv koja se taloži i ‘zapinje’ na jednom mestu, može izazvati otok.

Ako inače imate problema sa oticanjem ili ukočenim nogama, ovo je jedan od simptoma koji lako možete prevideti. Ali ipak, obratite pažnju jer se ovako manifestuje tromb.

Prilikom pregleda pacijenta, gleda se list koji je par centimetara širi u poređenju sa drugim listom.

Ukoliko se naduvenost javi odjednom, i osećate bol, verovatno telo pokušava da vam kaže da vam se tu stvara tromb.


Bol u ruci ili nozi

kako nastaje tromb

Obično se bol vezana za pojavu ugruška, javlja u kombinaciji sa otokom ili crvenilom, ali ponekad može biti i sama za sebe. Nažalost, ova vrsta bola se može pomešati sa bolom izazvanom grčem ili upalom mišića, pa je ljudi često ignorišu, znajući da će to „proći“. A upravo to je najopasnije. Bol koju izaziva tromb u nozi se može javiti kada hodate ili prilikom savijanja stopala.


Crvenilo na koži

tromb u nozi simptomi

Nije lako prepoznati tromb u nozi ali ukoliko često imate modrice koje jesu vrsta krvnog ugruška, ne morate da brinete. Ugrušak ne možete da vidite. Ukoliko i bude neke promene boje na koži, ona je obično crvena. Kada imate tromb, koža je na tom mestu gde se on javio crvena i topla na dodir.


Grčevi u nogama

Grčevi u nogama se javljaju iz istog razloga kao bol i napetost. Veći pritisak u venama, koji izaziva tromb u nozi, širi se na okolna tkiva i izaziva grčeve.


Bol u grudnom košu

tromb u plucima

Bol u grudima se obično vezuje za srčani udar, ali mogao bi da ukazuje i na tromb u plućima. Zapravo, srčani udar i tromboza vena imaju neke slične simptome.

Ali, bol koja se javlja kod tromba je oštra i probadajuća, i najgora je kada udahnete duboko. Bol koju pacijent oseća prilikom srčanog udara se širi kroz gornji deo tela- ramena, vilicu ili vrat. A znak koji vam najviše pomaže da razlikujete srčani udar od tromboze je disanje – kod stvaranja tromba, bol se postepeno pojačava sa svakim udahom. U svakom slučaju vam je potrebna medicinska nega pa nazovite hitnu pomoć.


Bol se pogoršava sa kretanjem

trcanje

Simptomi tromba u nozi se mogu javiti tokom mirovanja, ali se obično pogoršavaju sa kretanjem. Većina pacijenata oseća pogoršanje bola u nozi prilikom kretanja, zajedno sa grčevima i pojačanjem osetljivosti tokom hodanja ili opružanja noge. Neki pacijenti opisuju ovu bol kao dubinsku.


Ostajete bez daha ili vam srce brže kuca

kako otkriti tromb

Krvni ugrušak u plućima usporava dotok kiseonika u sve organe. Kada imate manje kiseonika, srce se napreže i kuca brže, kako bi nadoknadilo ovaj minus. Ako osećate tečnost u plućima i ne možete da dišete duboko, moguće je da vam telo tako signalizira da imate tromb u plućima. Možete imati vrtoglavicu ili čak, pasti u nesvesti. Zatražite lekarsku pomoć što pre, pogotovo ako se neki od ovih simptoma jave iznenada.


Neobjašnjiv kašalj

uporan kasalj

Ne možete da prestanete da kašljete? Ako uz to imate problema sa disanjem, srce vam jače lupa ili imate bol u grudima, moguće da su ovo simptomi tromba. Kašalj je u tom slučaju suv, ali ponekad, pacijenti iskašljavaju sekret ili krv. Ukoliko niste sigurni šta je u pitanju, idite kod doktora ili nazovite hitnu pomoć.


Iskakanje vena na površinu kože

prepoznati trom

Začepljenje u veni izazvano trombom uzrokuje zadržavanje krvi u dubinskim venama, kao i u onim površinskim, zbog čega se javlja iskakanje i naticanje vena na površini kože.


Ostali znaci i simptomi tromba

tromb u nozi

Mnogi se pitaju kako izgleda tromb na nozi ali se on zapravo ne može videti, na njega ukazuju samo određeni simptomi koji su povezani sa lokacijom na kojom se nalazi.


Znaci i simptomi tromba u venama

Krvni ugrušci u venama ne dozvoljavaju da se krv vrati u srce i simptomi se javljaju zbog te blokade. Ovakvi trombovi se najčešće javljaju u rukama i nogama i simptomi su sledeći:

 • otok
 • toplota
 • crvenilo
 • bolovi

Najčešće se javlja otok u samo jednoj ruci ili nozi i otok traje po nekoliko sati. Pošto dolazi do crvenila i otoka, ponekad je teško odrediti da li je u pitanju infekcija ili tromboza dubokih vena.

Ponekad cela noga postaje jako otečena, bolna i postaje plavičasta. Obično je uzrok tome tromb u femoralnoj veni u gornjem delu noge ili u ilijačnoj veni u karlici. Ovo oboljenje se zove “otekla plava noga”, ili na latinskom phlegmasia cerulia dolens. Slični simptomi prate tromb u ruci, kada dođe do stvaranja tromba u potključnoj veni, koja se nalazi u grudima.


Znaci i simptomi tromba u arterijama

tromb u ruci

Tromb u arteriji ne dozvoljava da krv dopre u određeni deo tela. Tkivo u koje ne stižu krv i kiseonik počinje da odumire. Simptomi tromba u arterijama zavise od mesta na kom se stvorio tromb. Arterijski krvni ugrušci izazivaju stanja i bolesti koje se smatraju urgentima, tako da je najbolje da, ako sumnjate na tromb, bez odlaganja zovete hitnu pomoć.


Srčani udar

srcani udar

Tromb u konorarnim arterijama može izazvati srčani udar. Simptomi srčanog udara su:

 • osećaj teskobe ili pritiska u grudima
 • poteškoće sa disanjem
 • mučnina
 • preznojavanje
 • loše varenje

Bol se obično širi u levu ruku, vilicu ili leđa.


Šlog ili prolazni ishemijski napad (“mini-šlog”)

Krvni ugrušci u arterijama u mozgu mogu izazvati šlog ili prolazni ishemijski napad. Simptomi su sledeći:

 • poteškoće sa govorom
 • problemi sa vidom
 • slabost i/ili gubljenje osećaja u jednoj strani tela
 • gubljenje kontrole nad mišićima lica
 • slabost u ruci

Da bi se sprečile posledice šloga, najbolje je odmah otići u bolnicu, jer je pravovremenom intervencijom moguće sprečiti ozbiljnije posledice.

Tromb u mezenterijalnim arterijama, koje dovode krv u creva, može izazvati jak bol u stomaku, povraćanje i krv u stolici.


Šta su krvni ugrušci?

krvni ugrusak

Krv putuje kroz krvne sudove (vene i arterije) i neprestano je u pokretu, jer srce pumpa krv kroz arterije u različite organe u telu. Zatim se kroz vene krv vraća u srce. Krv se vraća u srce zahvaljujući pokretima naših mišića. Mišići pumpaju krv kroz vene i ona se vraća u srce. Kada se ne krećemo, i krv se sporije kreće, a kada je dugo “usporena”, lakše se stvara tromb.

Zgrušavanje krvi je važan mehanizam kojim se oporavljaju povređeni krvni sudovi. Krv se sastoji od:

 • crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja sadrže hemoglobin koji nosi kiseonik u ćelije i uklanjaju iz njih ugljen-dioksid (otpadni produkt metabolizma)
 • belih krvnih zrnaca (leukocita), koja se bore sa infekcijama
 • krvnih pločica (trombocita), koja služe za zgrušavanje krvi i
 • krvne plazme, koja sadrži tečnost, hemikalije i proteine koji su veoma važni za telesne funkcije.

Šta izaziva stvaranje tromba u venama ili arterijama?

lecenje tromba

Tromb se stvara kada dođe do oštećenja zida krvnih sudova, arterija ili vena. Oštećenje može biti primetno (npr. posekotina ili ogrebotina), ali i ne mora biti vidljivo golim okom. Kada krv prestane da cirkuliše normalnom brzinom, ili kada dođe do nekog oboljenja koje izaziva abnormalno zguršavanje krvi, može doći do stvaranja tromba.

Tromb se lako stvara u venama (venska tromboza) kada je osoba imobilisana i kada mišići ne vraćaju krv nazad u srce. Tada ova ustajala krv stvara male ugruške duž venskog zida. Prvobitni tromb postepeno raste i može delimično ili potpuno blokirati venu i sprečiti vraćanje krvi u srce.

Možemo to zamisliti kao reku koja se sporo kreće. S vremenom, trava i alge se nagomilavaju na obali, i tok je tamo mnogo sporiji. Postepeno, kako trava sve više raste, dolazi do centra rečnog korita jer sada lako može da izdrži nadolazeću struju.

Tromb se u arterijama stvara na malo drugačiji način. Kod osoba sa aterosklerozom, na arterijama se stvaraju naslage plaka i postepeno dovode do sužavanja krvnih sudova. Zato ovakva oboljenja izazivajusrčani udar, šlog, i periferne arterijske bolesti.

Ako dođe do pucanja plaka, stvara se krvni ugrušak na mestu na kom je došlo do tog pucanja i taj ugrušak može delimično ili potpuno ometati normalan protok krvi na tom mestu.


Šta još izaziva tromb?

Tromb u srcu: kod atrijalne fibrilacije, pretkomora (atrijum) ne radi kako treba. Umesto toga, ona preskačei zato se krv zadržava u zidovima atrijuma. S vremenom dolazi do stvaranja manjih trombova. Krvni ugrušci se mogu stvoriti i u srčanim komorama nakon srčanog udara, kada dođe do oštećenja srčanog mišića i kada on ne može normalno da se grči i opšuta. Pošto oštećeno tkivo ne može da se grči sa ostatkom srca, krv počinje da se nakuplja tu, što dovodi do stvaranja tromba.

Curenje krvi iz krvnog suda: krvni ugrušci se mogu javiti i kada krv počne da curi iz krvnog suda, i taj proces je obično koristan, jer tromb sprečava dalje krvarenje. To se dešava u sledećim slučajevima:

 • posekotine i ogrebotine
 • prelom kosti
 • istegnuće
 • krvarenje iz nosa

Krvni ugrušci koji izazivaju druge zdravstvene probleme

Ponekad i stvaranje normalnog tromba može izazvati zdravstvene probleme. Na primer, krv u mokraći se može javiti zbog mnogo razloga (infekcija, povreda, benigni tumori, kancer), i krvni ugrušak se može stvoriti u uretri, cevčici kroz koju praznimo bešiku. Taj ugrušak može ometati pražnjenje bešike.

Stvaranje tromba u materici može izazvati bolove kada se ugrušak izbacuje kroz grlić materice i može izazvati vaginalno krvarenje, bilo kao deo menstruacije ili kao abnormalno vaginalno krvarenje (dismenoreja, menoragija).


Koji su faktori rizika za stvaranje tromba?

Faktori rizika za stvaranje krvnih ugrušaka u arterijama su isti kao i kod većine bolesti koje izazivaju sužavanje krvnih sudova, stvaranje plaka i pucanje plaka.

 • povišen pritisak
 • povišen holesterol
 • dijabetes
 • pušenje
 • porodična istorija srčanog udara ili šloga
 • karcinom

Tromb u veni se stvara iz dva razloga: nepokretnosti i genetičkih grešaka u zgrušavanju krvi. Postoje i drugi faktori rizika, uključujći pušenje i upotrebu pilula za kontracepciju.

Nepokretnost: kada se ne krećemo, rizik od stvaranja tromba se povećava, jer je neophodno da nam mišići budu aktivni kako bi vraćali krv u srce. Kada se ne krećemo dovoljno, lako se stvaraju krvni ugrušci. Najbolji primeri su

 • hospitalizacija ili dugo ležanje u krevetu zbog bolesti ili operacije,
 • dugačka putovanja (kolima, vozom, avionom), kada mogu proći sati, a da se ne protegnemo ili prošetamo, i krv se nakuplja u venama u nogama, te lako dolazi do stvaranja ugruška
 • ortopedske povrede i gips na slomljenoj nozi ili ruci
 • operacija kolena ili kuka
 • trudnoća je još jedan faktor rizika za stvaranje tromba u nogama i karlici, jer se nedovoljno krvi vraća u srce
 • nepokretnost zbog paralize od šloga ili povrede kičme

Genetičke greške u zgrušavanju krvi: neke osobe imaju urođene, genetičke “greške” u mehanizmu zgrušavanja krvi, tako da postoji i veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Tromb može izazvati i smrt, tako da se uvek razmatra u diferencijalnoj dijagnozi. Diferencijalna dijagnoza je spisak potencijalnih uzroka stanja kod pacijenta, koji pravi lekar koji brine o pacijentu.


Šta se dešava kada krvni ugrušak dospe u srce?

Tromb u arteriji

Tromb u arteriji zaustavlja dotok krvi u tkiva iza blokade, što znači da u te ćelije ne dolaze kiseonik i hranljive materije. To brzo dovodi do odumiranja tkiva. Tromb u arteriji može izazvati

 • srčani udar (ako se ugrušak nalazi u koronarnoj arteriji, koja dovodi krv u srce)
 • šlog (ako se ugrušak javi u arterijama u mozgu)
 • perifernu vaskularnu bolest (ako se tromb nalazi u arteriji u nozi)
 • ishemiju mezenterijuma tj. akutnu intestinalnu vaskularnu ishemiju (koja se javlja kod tromba u mezenterijalnim arterijama).

Kako otkriti tromb ?

Prvi korak u postavljanju dijagnoze je razgovor sa pacijentom i njegovom porodicom. Sam tromb ne stvara probleme. Problem je u samoj lokaciji ugruška i njegovom uticaju na krvotok. Ako se sumnja na tromb, potrebno je pregledati ličnu anamnezu pacijeta kako bi se utvrdili faktori rizika i verovatnoća od stvaranja tromba.

Tromb u venama se obično sporo razvija i postepeno se javljaju bol, otoci i diskoloracija. Simptomi venske tromboze se obično pogoršavaju kroz nekoliko sati.

Arterijska tromboza se javlja iznenada. Tkivima je potreban kiseonik bez odlaganja, i nedovoljan dotok krvi stvara situaciju u kojoj simptomi odmah nastaju.

Ponekad se jalvjaju simptomi koji prethode akutnoj blokadi arterija i oni mogu biti znaci upozorenja da će se uskoro desiti potpuna blokada krvnog suda.

 • Kod pacijenata sa akutnim srčanim udarom ponekad se javlja angina, tj. neprijatan osećaj u grudima (pritisak, bol, loše varenje, zamor) nekoliko dana pre srčanog udara. Kod žena se ponekad javljaju atipični i nespecifični simptomi (umor, opšta slabost).
 • Kod pacijenata sa perifernom arterijskom bolešću se ponekad javlja bol prilikom hodanja.
 • Prolazni ishemijski napad, čiji se simptomi povlače bez tretmana, ponekad prethodi šlogu.

Pregled će lekaru omogućiti dodatne informacije, koje mogu ukazivati na to da li je reč o trombu.

 • Vitalni znaci govore o tome koliko je pacijent stabilan. Tu spadaju krvni pritisak, puls, brzina disanja, telesna temperatura i zasićenje kiseonikom (koliko procenata crvenih krvnih zrnaca vezuje kiseonik).
 • Obično se radi EKG kako bi se procenio rad srca.
 • Venski tromb obično izaziva otoke na nozi ili ruci. Noge i ruke su obično tople, crvene i osetljive. Ponekad je teško razlikovati trombozu od celulitisa ili infekcije. Ako postoji mogućnost plućne embolije, lekar će ispitati pluća da bi video da li se javlja neki neobičan zvuk.
 • Simptomi tromba u arteriji su mnogo ozbiljniji. Ako se tromb javi u ruci ili nozi, verovatno će potpuno pobeleti zbog nedovoljnog dotoka krvi. Koža je hladna na dodir, a može se javiti i gubitak osećaja i nemogućnost pokreta (paraliza). Bolovi su obično veoma jaki.

Tromb u arteriji može izazvati srčani udar i šlog (cerebrovaskularni incident) i simptome koje oni izazivaju.


Kako se leči tromb?

U zavisnosti od toga gde se tromb nalazi, lečenje može biti agresivno ili simptomatsko.

Venski krvni ugrušci

 • Tromb se može razviti u površinskim i u dubokim venama.
 • Lečenje tromba u površinskim venama se obično svodi na ublažavanje bolova i upale određenim lekovima.
 • Rizik od opstrukcije vene je obično mali zbog same anatomije noge.
 • Venski perforatori su vene koje spajaju površinske i duboke vene, i u njima se nalaze zalisci koji sprečavaju da tromb ode u pluća.

Antikoagulansi za razbijanje tromba

Ponekad je neophodno “razrediti” krv antikoagulansima kako bi se tromb razbio.

Pacijenima sa trombozom dubokih vena ili plućnom embolijom se obično daju antikoagulansi, u zavisnosti od njihovog stanja.Takvim pacijentima, pod uslovom da nemaju karcinom, se daju tzv. direktni antikoagulanti. Ako pacijent ima duboku vensku trombozu i/ili plućnu emboliju, a istovremeno ima i karcinom, obično se daje Heparin.

Direktni antikoagulanti deluju tako što blokiraju faktore koji učestvuju u zgrušavanju krvi. Tu spadaju:

 • Inhibitori koagulacionog faktora Xa:
 • Apiksaban
 • Rivaroksaban
 • Edoksaban
 • Direktni inhibitori trombina

Heparin

Neki lekovi koji sadrže heparin se obično ubrizgavaju kroz kožu da “razblaže” krv i razbiju krvni ugrušak. Osim što se daje pacijentima sa trombozom dubokih vena i plućnom embolijom, obično se koristi i kod pacijenata koji tretman nastavljaju Edoksabanom, Dabigatranom ili Varfarinom, jer je ovim lekovima potrebno neko vreme da deluju. Enoksaparin je lek koji se najčešće daje trudnicama kod kojih se javi tromb i opasnost od komplikacija.Heparin se ponekad daje intravenski pacinetima koji su primljeni u bolnicu u nestabilnom stanju.


Varfarin za razbijanje tromba

Varfarin je antikoagulans koji se decenijama koristi za lečenje tromba. On blokira faktore koagulacije II, VI, Xi i X, one koji zavise od vitamina K, i obično se prepisivao čim bi se postavila dijagnoza tromba ili tromboze dubokih vena. Pošto je potrebno nekoliko dana da Varfarin počne da deluje, često se prvo daje Heparin, koji odmah izaziva antikoagulaciju.

Plućna embolija se obično leči slično kao i tromboza dubokih vena, ali u zavisnosti od težine simptoma, veličine tromba i opšteg stanja pacijenta, često je potrebna i hospitalizacija. Pacijenti koji nisu u sasvim stabilnom stanju se leče heparinom intravenski.

Kod pacijenata u kritičnom stanju, sa simptomima oštećenja srca ili šoka, primenjuje se trombolitička terapija.


Lečenje tromba u arterijama

Tromb u arteriji zahteva agresivniji tretman jer često nije moguće njegovo razbijanje. Ponekad se tromb uklanja hirurškim putem ili se daje injekcija direktno u tromb kako bi se on razložio.