Synopen mast

sinopen mast

Šta je synopen (Sinopen) i za šta se koristi? Sinopen je lek koji sadrži aktivnu supstancu hloropiramin. Spada u grupu H1 antihistaminika. Histamin je supstanca koja se javlja u alergijskim reakcijama. Synopen lek blokira delovanje histamina i ublažava simptome alergije.

Zbog ovog efekta koristi se za lečenje alergija:

  • koprivnjača (urtikarija),
  • alergija protiv insekata,
  • alergija na lekove,
  • polenska groznica i angioedem (oticanje krvnih sudova).

Synopen lek postoji u obliku masti, tableta i injekcija. Synopen ampule, tj. injekcije se koriste za akutne alergijske reakcije i anafilaktički šok. Synopen mast za alergiju se koristi kod lečenja ujeda insekata i svraba.


Synopen sastav

Synopen mast 1% sadrži aktivnu supstancu pod nazivom hloropiramin-hidrohlorid (1 g masti sadrži 10 mg hloropiramin-hidrohlorida).

Pomoćne supstance: stearinska kiselina 50; glicerol; parafin, čvrsti; vosak, beli; trolamin; etilenglikol monopalmitostearat; stearilalkohol; amonijak, rastvor koncentrovani; natrijum-laurilsulfat; metilparahidroksibenzoat; miris: Chemoderm 839; propilparahidroksibenzoat; oksihinolin-sulfat.


Synopen mast i krema upotreba i doziranje

Synopen mast se nanosi na oboleli deo kože u tankom sloju i utrljava se, 2 do 3 puta na dan.

Ne bi trebalo pokrivati velike površine kože. Nakon što ste primenili mast na pogođenom području, operite ruke.

Ako se simptomi pogoršavaju ili se ne ublaže u toku 3 dana primene Synopen masti – konsultujte lekara.

Synopen injekcije se mogu davati intramuskularno ili intravenozno.

Uobičajena doza za odrasle je 1 ampula data kao spora intravenska injekcija ili kao intramuskularna injekcija 2-3 puta dnevno.

Uobičajena doza za decu je ½ ampule koja se daje sporim intravenskim injekcijama ili kao intramuskularna injekcija.

Vaš doktor će odlučiti koliko dugo ćete koristiti Synopen lek. Ne može se koristiti u kombinaciji sa alkoholnim pićima.


Synopen mast za bebe

Kada je u pitanju Synopen mast za bebe, najbolje da se konsultujete sa pedijatrom oko toga da li je poželjno da se koristi i u kojoj dozi. Lekari često prepisuju Synopen mast za bebe u slučaju alergija i ujeda insekata na koži.


Synopen mast u trudnoći

Ne preporučuje se upotreba Synopena tokom trudnoće i dojenja. Može se koristiti tokom trudnoće samo ako lekar proceni da koristi za majku prevazilaze rizike za dete.

Posavetujte se sa svojim doktorom o upotrebi Synopen masti tokom trudnoće. Takođe izbegavajte dojenje dok koristite Synopen lek.