Šta je PMS kada se javljaju simptomi i koliko traju

pms

Šta je predmenstrualni sindrom (PMS)?

PMS ili predmenstrualni sindrom je niz promena u radu hormona kod žena koji se manifestuje pojavom emocionalnih, psihičkih i fizičkih simptoma. Kod većine žena javljaju se emocionalni simptomi u vidu nervoze, depresije i uznemirenosti.

Česti su i fizički simptomi poput grčeva, nadutosti, bubuljica, osetljivosti grudi, glavobolje i nesvestice. Kod nekih žena javljaju se psihičke promene kao što su zaboravnost, nedostatak koncentracije, pojačan apetit i smanjena želja za odnosima.

Kada se javlja PMS?

Oko 85 % žena prolazi kroz PMS svakog meseca. PMS se javlja od sedam do 14 dana pre mesečnog ciklusa, nakon ovulacije. Ako u tom periodu ne dođe do oplodnje jajne ćelije jajnici prestaju sa lučenjem estrogena i progesterona i nivo ovih hormona naglo opada.

Ovaj nagli pad hormona utiče na pojačavanje simptoma PMS-a, odumiranje neoplođene jajne ćelije i vodi ka početku mesečnog ciklusa. Čim mesečni ciklus počne, simptomi PMS-a nestaju.

Šta izaziva simptome PMS-a?

Ne postoji čvrst dokaz šta tačno izaziva pojavu PMS-a, ali stručnjaci tvrde da je pojava PMS povezena sa  lučenjem ženskih hormona estrogena i progesterona. Smatra se da ova dva hormona utiču na sledeće hormone i supstance uslovljavajući pojavu PMS-a:

Seratonin
Seratonin, poznat i kao hormon zadovoljstva, utiče na raspoloženje, dobar san i stvara utisak opšteg zadovoljstva. Smanjen nivo estrogena u organizmu nakon ovulacije povezan je sa padom nivoa seratonina. Nizak nivo seratonina izaziva depresiju, nervozu i pojačan apetit, što spada u neke od osnovnih simptoma PMS-a.

Endorfin
Endorfin je enzim koji pojačava osećaj zadovoljstva i smanjuje osetljivost na bol. Estrogen i progesteron zajedno utiču na smanjenje nivoa endorfina u organizmu.

Epinefrin
Epinefrin ili adrenalin poznat je kao hormon stresa. Estrogen utiče na nivo adrenalina u organizmu, što utiče na povećanje krvnog pritiska i promene raspoloženja.

Gama aminobuterna kiselina (GABA)
Gama aminobuterna kiselina pojačava nervozu, a progesteron pojačava njeno lučenje.

Mineralokortikoid
Hormon koji reguliše nivo tečnosti u organizmu i njegovo povećano lučenje tokom PMS-a utiče na pojavu nadutosti.

Prolaktin
Hormon koji pojačava razvoj grudi i mlečnih žlezda. Pojačano lučenje prolaktina tokom PMS-a pojačava osetljivost grudi.

Kako PMS utiče na želju za odnosima?

Većina simptoma PMS-a smanjuje želju za odnosima. Prema istraživanju, žene su u tom periodu nezadovoljne seksualnim životom, što je verovatno posledica depresije i nervoze koje osećaju tokom PMS-a.

Međutim, redovni seksualni odnosi mogu podstaći lučenje seratonina, hormona zadovoljstva, i ublažiti simptome PMS-a.

Da li se postoje preparati koji mogu da ublaže PMS?

Ako imate veoma izražene simptome PMS-a, konsultujte se sa lekarom koji preparat bi vam najviše odgovarao. U zavisnosti koji simptomi PMS-a kod vas su pojačani doktor može da vam prepiše diuretike, lekove protiv bolova, kontraceptivne pilule ili antidepresive.

Koje namirnice da unosim da ublažim simptome PMS-a?

Simptome PMS-a možete ublažiti jednostavnom promenom načina ishrane. Tokom PMS perioda povećajte unos složenih ugljenih hidrata koji se nalaze u:

• Integralnim žitaricama
• Mahunarkama
• Koštunjavom voću i povrću

Tokom PMS perioda najbolje bi bilo da izbegavate:

• Proste ugljene hidrate (slatkiše, torte, čokolade)
• Kafu
• Alkohol
• Cigarete
• Slane grickalice