Šta je leukocitna esteraza, šta pokazuje i koji su rezultati normalni

esteraza

Termin leukocitna esteraza se i ne pominje bas precesto u nalazima urinarnog trakta, ali posto mi je isto pitanje postavljeno par puta u zadnje dvije sedmice, evo kratkog i jasnog odgovora.

Leukocitna esteraza je enzim koji se normalno nalazi u leukocitima. Povečan broj leukocita u urinu se naziva leukociturija. Javlja se kod upale bubrega i urinarnog trakta. Najcesce su u pitanju bakterijske infekcije, ali nisu iskljuceni i drugi razlozi.
Kratko i jasno o enzimima. Enzimi su tvari koje proizvode zivi organizmi i koji pomazu izazivaju odredjene biohemijske reakcije i pomazu finkcijama zivih organizama.

Na primjer: Vas probavni trakt proizvodi enzime koji pomazu metabolizmu i razgradjuju hranu, to jest, vrse probavu.
I bakterije proizvode enzime koje pomazu bakterijama. Na promjer ESBL je enzim koji proizvodi jedna vrsta eserihije, klebsielle ili neke druge bakterije i taj enzim razgradjuje antibiotike. U slucaju ESBL infekcije antibiotici ne pomazu.

Šta pomaže kod leukocitne esteraze

Pored standardnih terapija za urinarne infekcije i antibiotika koji mogu nauditi imunom sistemu, E-Kapi su idealna solucija kod bakterijskih infekcija i samim tim kod nalaza na kojima pise leukocitna esteraza . Kod ESBL infekcija pomazu E-Kapi PLUS verzija koja nije u slobodnoj prodaji i moze se dobiti samo na preporuku i uz dokaze da se radi o ESBL infekciji.