Prerana ejakulacija (uzroci i lečenje)

prerana

Prerana ejakulacija ili brzo svršavanje je stanje koje se može pojaviti ili se javlja kada muškarac tokom seksualnog čina ejakulira brže nego što bi njegov partner ili on to želeli.

Prerana ejakulacija – Uvod

Prerana ejakulacija je veoma učestao seksualni problem. Procene variraju, ali idu dotle da 1 od 3 muškarca se suoče sa njim u nekom periodu svog života.

Dokle god se ne dešava često, nema razloga za brigu. Ipak, možda patite od prevremene ejakulacije ukoliko:

 • Uvek ili skoro uvek ejakulirate u periodu od  60 sekundi od penetracije
 • Ne mozete da odlozite ejakulaciju tokom seksualnog čina u većini slučajeva
 • Osecate frustraciju i nelagodnost, i zbog toga izbegavate seksualno intimne odnose

I biološki i psihološki činioci igraju veoma važnu ulogu u pojavi prevremene ejakulacije. Većina muškarca se ne oseća nimalo prijatno da priča o toj pojavi, treba da znaju sledeće – da je prerana ejakulacija je izlečiv problem.

Lekovi, savetovanje i seksualne tehnike odlaganja ejakulacije – ili kombinacija navedenog – može pomoći poboljšanju seksualnog odnosa za vas i vašeg partnera.

Kada posetiti lekara?

Konsultujte se sa lekarom ukoliko ejakulirate brže nego što biste želeli prilikom većine seksualnih susreta. Većini muške populacije  je veoma neprijatno da vode razgovore o problemima njihovog seksualnog zdravlja. Nemojte da vam to bude kočnica u razgovoru sa vašim lekarom. Sve je rešivo.

Pojedincima, sam razgovor sa lekarom može olakšati brige vezane za prevremenu ejakulaciju. Na primer, umirujuće moze biti saznanje da je povremena prerana ejakulacija zapravo normalna i da u proseku vreme od početka snošaja do ejakulacije iznosi oko pet minuta.

Prerana ejakulacija – Uzroci

Doktori i naučnici još nisu upoznati sa tačnim uzrokom prevremene ejakulacije. Iako je nekad smatrano da je samo psihološki problem, doktori sada znaju da je prerana ejakulacija kompleksna interakcija psiholoških i bioloških faktora.

Psiholoski faktori i uzroci

Psihološki uzroci i faktori koji potencijalno utiču na pojavu PE su:

 • Izuzetno rano seksualno iskustvo
 • Moguće seksualno zlostavljanje
 • Izraženo nezadovoljstvo ličnim izgledom
 • Pojava depresije
 • Stalna briga o prevremenoj ejakulaciji
 • Faktori rizika

  Drugi uzroci koji mogu dovesti do povećanja rizika od prevremene ejakulacije, uključuju sledeće:

  • Impotencija. Možda ste izloženi većem riziku od prevremene ejakulacije ako povremeno ili često imate poteškoće postizanja ili održavanja erekcije. Strah od gubitka iste može svesno ili nesvesno uzrokovati brzanje tokom seksualnog odnosa.
  • Stres. Emotivni ili psihički napori u bilo kojoj sferi života mogu igrati ulogu u prevremenoj ejakulaciji, ograničavajući vašu mogućnost opuštanja i koncentracije tokom seksa.

  Komplikacije

  Prerana ejakulacija može uzrokovati probleme u vašem životu, poput:

  • Stres i problem u vezama. Česta komplikacija kod prevremene ejakulacije je stres u vezi
  • Problemi sa plodnošću. Prerana ejakulacija otežava oplodnju parovima koji pokušavaju da naprave O

Lečenje

Bihejvioralne tehnike

U pojedinim slučajevima, terapija za prevremenu ejakulaciju može uključivati jednostavne korake. Poput masturbacije sat ili dva pre odnosa da bi odložili ejakulaciju tokom seksa.

Vaš lekar može predložiti i izbegavanje odnosa na neko određeno vreme i fokusiranje na drugi vid seksualne okupacije. Time se otklanjaja pritisak sa seksualnih susreta.

Vežbe za karlično dno

Slabi mišići karličnogdna idu u prilog pojavi odlaganja ejakulacije. Vežbe za karlično dno (Kegelove vežbe) mogu ojačati ove mišiće.

Za izvođenje ovih vežbi potrebno je:

 • Naći prave mišiće. Da biste našli mišiće karličnog dna, zaustavite se u sred mokrenja ili stegnite mišiće kojima sprečavate ispuštanje gasa. Ovim pokretima koristimo mišiće karlice, tj. karličnog dna (dijafragme). Kada ih nađete, vežbe možete izvoditi u svim položajima, mada je najlakše za početak u ležećem.
 • Usavršite tehniku. Zategnite mišiće , zadržite kontrakciju tri sekunde, pa opustite tri sekunde. Probajte nekoliko puta zaredom. Kada vaši mišići ojačaju, probajte izvoditi Kegelove vežbe sedeći, stojeći ili dok hodate.
 • Održite fokus. Za najbolje rezultate, fokusirajte se samo na te mišiće. Pazite da ne zatežete mišiće abdomena, butina ili zadnjice. Izbegavajte da zadržavate dah, umesto toga, dišite opušteno i slobodno.
 • Ponavljajte 3 puta na dan. Ciljajte bar tri seta od po 10 ponavljanja dnevno.

Tehnika pauza-stisak

Lekar, vas i vašeg partnera, može savetovati da izvodite metodu takozvane pauze i stiska. Ovako se ona izvodi:

 • Počnite uobičajeno seksualnu aktivnost, uključujući stimulaciju penisa, dok ne budete skoro spremni da ejakulirate.
 • Neka vaš partner stisne kraj vašeg penisa, na spoju glavića i tela penisa, i zadži tako nekoliko sekundi, dok vas nagon za ejakulacijom ne prođe.
 • Ako je potrebno neka vaš partner ponovi postupak stiskanja.

Ponavljanjem koliko god je puta potrebno, možete postići penetraciju bez ejakulacije. Posle nekoliko pokušaja, samim znanjem da možete zaustaviti ejakulaciju. Ovom tehnikom možete stvoriti naviku i možda vam više ne bude potrebna.

Ako vam ova tehnika na bilo koji način stvara neprijatnosti ili bol, alternativa je da stanete sa stimulacijom tik pred ejakulaciju. Sačekajte da se nivo uzbuđenja stabilizuje i nastavite. Ovaj pristup se naziva start-stop tehnika.

Kondomi

Prezervativi mogu smanjiti osetljivost penisa, što može pomoći odlaganje ejakulacije. Ovo sredstvo (Kondomi) za duži odnos su jedno od rešenja. Oni sadrže anestetike poput benzokaina ili lidokaina i pravljeni su od debljeg lateksa u te svrhe.

Neki od njih su Trojan Extended, Durex Performax Intense i Lifestyles Everlast Intense.

Prerana ejakulacija – Lekovi

Lokalni anestetici

Anestetske kreme i gelovi sa benzokainom, lidokainom ili prilokainom se ponekad koriste za lečenje prevremene ejakulacije. Ovi proizvodi se nanose 10 do 15 minuta pre seksa da smanje osetljivost i odlože ejakulaciju.

Lidokain-prilokain kreme se izdaju na recept. Lidokain sprej za prevremenu ejakulaciju se prodaje bez recepta.

Iako su vrlo efikasni i podnošljivi, lokalni anestetici ponekad imaju nuspojave. Na primer, gubljenje osećaja i smanjeno seksualno uživanje. Ponekad, ove pojave se javljaju i kod žena.