Popucali kapilari na nogama i rukama: 3 najbolje metode za lečenje

popucali kapilari

Ako te muči pucanje kapilara na nogama, ne brini – možeš uspešno da se boriš sa ovim problemom! Popucali kapilari na nogama postaće prošlost uz savete koje ti donosimo u ovom tekstu.

Pucanje kapilara na nogama, odnosno ispucali kapilari na nogama i tzv.  varikozne vene su noćna mora za ogroman broj žena (i muškaraca). Naročito počinju da nam smetaju preko leta, kada treba da otkrijemo noge. Taman misliš da si se rešila celulita, strija na nogama i svega onog što može da narušava izgled tvojih nogu, kad ono – kapilari na nogama prave haos.

Ipak, postoje načini kako da se rešiš ovih ‘’napasti’’ i da ponovo uživaš u svojim lepim i negovanim nogama.

 

Ispucali kapilari na nogama uzrok

 

Hajde prvo da vidimo zašto pucaju kapilari.

Ispucali kapilari na nogama su sićušni krvni sudovi koji postaju vidljivi blizu površine kože. Mnoge žene doživljavaju ove male, crvene ‘’vene’’ na nogama, ali se isto tako mogu javiti i bilo gde drugde na telu, uključujući i lice.

Pucanje kailara na nogama ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem (u većini slučajeva), ali su ispucali kapilarin ipak estetski neprihvatljivi.

Kapilari na nogama kao veoma osetljivi i sitni krvni sudovi pod kožom, koji su pritom odgovorni za cirkulaciju krvi, ponekad se mogu oštetiti i njihovi zidovi mogu pući, uzrokujući vidljive crvene kapilare.

Postoji nekoliko poznatih uzroka za pucanje kapilara na nogama:

  • spoljašnji faktori (kao npr. previše često izlaganje suncu i dr.),
  • genetika,
  • hormoni,
  • trauma,
  • medicinska stanja,
  • starenje.

Dakle, jasno je da pucanje kapilara na nogama može biti rezultat niza različitih problema, od kojih su najčešći oštećenja kože od iritacije, upale i ponovnog izlaganja suncu.

Dok se neki od najčešćih uzroka mogu sprečiti, druge ipak možeš vrlo slabo da kontrolišeš. U ove koje možeš slabo da kontrolišeš, ali ipak donekle možeš, spadaju pre svega genetika i starenje.

 

Uklanjanje kapilara na nogama

 

Postoje mnogi profesionalni i kućni tretmani koji mogu pomoći da se uklone popucali kapilari na nogama ili drugim delovima tela.

 

Laserski tretmani

 

PDL i KTP laseri su veoma efikasni – ovi laserski tretmani ciljaju na popucale kapilare i uništavaju ih. Laseri proizvode intenzivne svetlosne zrake, različite boje i talasne dužine, koji se razlikuju po intenzitetu i trajanju pulsa. Kada se podvrgavaš laserskom tretmanu, određeni deo ovog aparata se drži blizu tvoje kože gde prenosi frekvenciju lasera.

Postoji mala nelagodnost i iritacija koja se može očekivati od laserske terapije. Često se koristi lokalni anestetik za smanjenje osetljivosti i nelagodnosti. Osim toga, laseri mogu ostaviti ljubičastu, modro obojenu boju na koži, što često nestaje za nedelju dana.

 

Intenzivno pulsirajuće svetlo (IPL)

 

Smatra se da je ovo možda i najefikasniji tretman za popucale kapilare na nogama (i licu). U ove svrhe se koristi tzv. Scitonov BBL uređaj, koji odaje intenzivnu pulsirajuću svetlost direktno u kapilare, a toplota uzrokuje da se krvni sudovi skupljaju i izblede.

Poput laserske terapije, lokalni anestetik se često primenjuje pre tretmana kako bi se izbegli bol i nelagodnost, a sama ova procedura traje oko 15 minuta za skupljanje paukolikih vena na nogama“. Tretmani bi trebalo da se ponove 2 ili 3 puta da bi se postigao najbolji estetski efekat.

 

Sklerozacija kapilara

 

Ovaj tretman, koji se koristi još od 1930-ih godina, podrazumeva ubrizgavanje rastvora soli u zahvaćene kapilare i sitne vene, koji zatim izaziva njihov kolaps i međusobno slepljivanje, čime se eliminišu popucali kapilari na nogama. Skleroterapija daje odlične rezultate kada je u pitanju uklanjanje kapilara na nogama.

 

Krema za ispucale kapilare na nogama

 

Postoje određeni gelovi i kreme koji mogu biti korisni protiv ispucalih kapilara na nogama, a koji se nanose lokalno.

Na tržištu postoje brojni gelovi i kreme koji su namenjeni tretiranju ispucalih kapilara na nogama, ali ja ti savetujem da se uvek odlučiš za neki na prirodnoj bazi. Gledaj da krema za ispucale kapilare na nogama bude 100% prirodnog sastava, jer kao takva više prija tvom organizmu, bezbedna je za upotrebu i ne izaziva (u većini slučajeva) neželjene efekte niti iritacije.

 

Obrati pažnju da tvoja krema za ispucale kapilare na nogama ima neki od sledećih sastojaka:

 

Ekstrakt divljeg kestena, odnosno njegov sastojak escin, je odličan prirodni lek koji poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove, čime se sprečava pucanje kapilara na nogama.

Aloe vera – ekstrakt ove sočne biljke je preporučen za brojne probleme sa kožom. Aloja se koristi za lečenje opekotina od sunca, kao sredstvo protiv starenja i, naravno, kao lokalno rešenje za popucale kapilare. Deluje tako što sprečava upalne procese koji mogu dovesti do pucanja kapilara na nogama, ublažava crvenilo i iritaciju.

Vitamin C i lizin – ovi sastojci mogu pomoći da se smanji pojava pucanja krvnih sudova. Izuzetno mogu pomoći u smanjenju crvenila. Mogu da budu prisutni u kremi, ali se koriste u iste svrhe i kao suplementi.

Vitamin E – primena vitamina E na pogođenoj oblasti svakodnevno može pomoći da se ubrza proces zarastanja krvnih sudova. Dok je primena vitamina E lokalno idealan način za uklanjanje kapilara na nogama, oralni suplementi mogu takođe pomoći u popravljanju oštećenja.

Ekstrakt semenki grožđa i ekstrakt biljke bodljikava veprina (Ruscus aculeatus) su odlični prirodni lekovi za smanjenje hronične venske insuficijencije koja vodi do pucanja kapilara na nogama i pojave paukolikih vena. Dokazano pomažu u smanjenju izgleda popucalih kapilara na nogama.

Kreme sa vitaminom A takođe mogu smanjiti pojavu ispucalih kapilara i poboljšati zdravlje kože kako bi se sprečile nove pojave istih.