Polipi na materici (simptomi, uklanjanje, prirodno lečenje)

Lekari pretpostavljaju da hormonski faktori igraju glavnu ulogu u nastanku polipa i njihov rast dovode u vezu sa ženskim hormonom estrogenom. Uzrok mogu biti i različiti zapaljenski procesi, infekcije te oslabljen imunitet. Osim toga, faktori rizika su i genetska predispozicija, alkohol, pušenje, fizička neaktivnost, gojaznost, visok krvni pritisak, hrana bogata mastima, upotreba lekova za rak dojke… Vagina i grlić materice kod žena imaju zaštitnu branu od pet slojeva epitela. Kad je žena zdrava, sluzokoža je glatka i ružičasta, a u slučaju infekcije, disbalansa hormona te česte i prejake sekrecije epitel se može istanjiti. Prilikom upale, kad je lokalni imunitet oslabljen, dolazi do bujanja sluzokože materice i nastanka polipa.

Simptomi

Obilno i produženo menstrualno krvarenje te krvarenja između dve menstruacije najčešći su simptomi koji prati polipe na materici. Svako odstupanje od normalnog krvarenja treba prijaviti ginekologu, a naročito ukoliko se menstrualno krvarenje javi nakon menopauze. U tom slučaju uzrok može biti polip, ali i zloćudno oboljenje. Takođe, polipi na materici čest su uzročnik steriliteta, a može ih pratiti pojačan sekret neprijatnog mirisa. Međutim, simptomi mogu da izostanu, pa se polipi otkriju slučajno na rutinskom ginekološkom pregledu.

Biljna terapija

* Trava rusa

Ova biljka daje odlične rezultate u lečenju polipa, ali uglavnom u početnom stadijumu, kad se još ne razmatra operativno uklanjanje. Može da se koristi preventivno, ali i nakon hirurškog otklanjanja polipa kako bi se sprečio njihov ponovni nastanak. Rusa se koristi i iznutra i spolja, za ispiranje. Teglu napuniti usitnjenom svežom biljkom i naliti ključalom vodom, pa je zatvoriti, umotati u peškir i ostaviti da stoji 12 sati. Nakon toga procediti. U početku uzimati po kašiku ovog leka triput na dan, a dozu postepeno povećavati, tako da na kraju triput dnevno uzimate po 1 dl. Koristiti dve nedelje pa napraviti tronedeljnu pauzu.

* Brusnica, kopriva i šipak

Pomešati 2 kašike brusnice i po 3 kašike koprive i šipka. Jednu kašiku mešavine preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti u gutljajima. Uzimati dve-tri šolje čaja dnevno. Terapija traje 21 dan.

* Virak i hajdučka trava

Ove dve biljke poznate su kao lek za mnoge ženske tegobe. Kad je reč o polipima, kombinacija ovih biljaka reguliše lučenje polnih hormona i sprečava nastanak polipa. Pomešati po 100 g virka i hajdučke trave, pa 2 kašike mešavine preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata.
Procediti i piti u gutljajima tokom dana.