Osip po licu i vratu kod odraslih i beba mogući uzroci

osip na licu

ZA OSIP NA LICU I VRATU postoje zaista brojni uzroci i ponekad je i dermatolozima teško da shvate o čemu se radi.Ali u mnogim slučajevima uzrok je očigledan.

Nastavite sa čitanjem i pokušajte da saznate šta je u vašem slučaju izazvalo osip po licu ili vratu na osnovu opisa uzročnika i slika u ovaom članku.

osip po licu

Osip na licu uzroci

Osip na licu koji uključuje kožu lica može biti uzrokovan infekcijama, iritacijama ili upalnim reakcijama. Lokalne reakcije uzrokuju razne kožne osipe na licu. Međutim, neki osip po licu može biti uzrokovan i sistemskim medicinskim uslovima. Ukoliko se ne leči brzo, neki od ovih osipa na licu mogu dovesti do dugotrajnih problema sa kožom na licu.


Rozacea

rozacea

Rozacea je osip na licu koji uzrokuje crvenilo, male izrasline i bubuljice. Uzrok ovog stanja kože nije dobro shvaćen. Promene u izgledu kože lica mogu izazvati značajne psihološke i socijalne probleme ako se ovo stanje ne leči. Rozacea se ne može izlečiti, ali se njome može upravljati antibiotskim mastima ili oralnim antibiotskim lekovima.


Dermatitis

perioralni dermatitis slike

Može se pojaviti nekoliko različitih vrsta dermatitisa na licu. Atopijski dermatitis, poznat i kao ekcem, je osip na licu koji svrbi, koji se može lečiti steroidnim kremama. Seboreični dermatitis je masno stanje kože lica i kože skalpa koje uzrokuje ljuštenje i perutanje kože. Kontaktni dermatitis se javlja nakon kontakta sa iritantima ili alergenima poput otrovnog bršljana ili nikla.


Psorijaza

psorijaza na licu

Još jedan osip koji se može pojaviti na licu i telu je psorijaza, autoimuno stanje u kojem se povećava ciklus rasta ćelija kože. Izgleda kao izdignute crvene fleke ili mrlje koje su pokrivene mrtvim ćelijama kože. Ovo stanje može se tretirati sa lokalnim mastima, svetlosnom terapijom ili oralnim lekovima. Psorijaza je ponekad povezana i sa artritisom.


Folikulitis

folikulitis na licu

Kada je u pitanju osip na licu kao bubljice uzrok može biti stanje poznato kao folikulitis. Folikulitis je osip koji može da se pojavi na koži lica; a upala ili infekcija folikula dlake izaziva ovo stanje. Jedna vrsta folikulitisa se zove pseudofolliculitis barbae, a ovaj osip na licu je izazvan inflamatornom reakcijom na brijanje dlaka na području brade. Još jedan osip na licu je tinea barbae, što je folikulitis izazvan gljivom. Staphilococcal folliculitis je osip na bradi u vidu belih izraslina; uzrok je infekcija folikula dlake stafilokoknim bakterijama.


Impetigo

osip na licu koji svrbi

Impetigo je zarazna infekcija koja se pojavljuje na licu beba i dece. Ova infekcija uzrokuje kraste i rane koje cure; bakterije koje ulaze u kožu obično uzrokuju ovu infekciju. Impetigo se obično rešava za nekoliko nedelja samostalno, ali neki lekari propisuju antibiotsku mast ili oralne antibiotike za lečenje ove infekcije.


Akne

kako ukloniti potkozne bubuljice

Kada je u pitanju osip na licu kao bubljice uzrok su obično bubuljice ili akne. Osip na čelu mogu biti i akne ili bubuljice. Akne, poznate i kao akne vulgaris, najčešći su poremećaj kože, naročito kod mladih. Uzrok ovog stanja je višak sebuma, zapušene pore, upale i bakterije. Akne su veoma često na licu, naročito tokom adolescentnih godina. Čišćenje kože, lokalni tretmani za akne i antibiotici mogu imati ulogu u lečenju akni.


Herpes

herpes na licu

Herpes je uzrokovan reaktiviranjem virusa koji uzrokuje ovčije boginje, varicella zoster virus. Ovaj osip može se desiti na licu ili bilo kom delu tela. Herpes se sastoji od crvenog osipa sa ispupčenjima ispunjenim tečnošću koji eruptiraju i vrlo je bolan. Kada herpes zahvati lice, postoji rizik od učešća i očiju, koji može biti veoma ozbiljan i opasan po vid. Lečenje herpesa uključuje antivirusne lekove i lekove za bol.

Pored navedenih stanja, moguće je da se pojavi alergija na licu i crvenilo, ukoliko osoba dođe u kontakt sa alergenom.


Osip na vratu uzrok             

osip na vratu

Osip od znoja i toplote

Osip od znoja na je istaknuti uzrok svih mogućih osipa na vratu. Ova vrsta osipa se javlja od prekomernog znojenja tokom vrućeg vremena. Normalno, znoj samostalno isparava, ali pod teškim spoljašnjim uslovima, znoj može da se zarobi pod kožom i dovede do zapušenja znojnih žlezda.

Svrab kože, peckanje, crvena ispupčenja, upala i smanjeno znojenje pogođenog područja mogu se javiti od zapušenih znojnih žlezda.

Mala deca i oni koji rade u toplim radnim okruženjima najčešće razvijaju ovu vrstu osipa na vratu, ali stanje može uticati na bilo koga.

Uobičajena mesta za razvoj osipa od znoja su: vrat i gornji deo grudi, laktovi i deo ispod grudi. Nošenje lagane odeće i izbegavanje masti koje mogu blokirati pore može pomoći u sprečavanju osipa od znoja.


Dermatitis

Kao što smo videli, postoje različite vrste dermatitisa, a svaki može na različite načine uticati na kožu. Dermatitis se odnosi na upalu kože koja može da se manifestuje od iritanata, alergena, zdravstvenih problema i genetike. Kada dermatitis utiče na vrat, obično se javlja od kontaktnog dermatitisa.

Kontaktni dermatitis dolazi od direktnog kontakta sa alergenima ili nadražujućim materijama koje izazivaju iritaciju. Stručnjaci izveštavaju da je oko 80% kontaktnog dermatitisa rezultat iritantnih dejstava i 20% je rezultat alergena.

Uobičajeni iritanti i alergeni koji proizvode kontaktni dermatitis su kozmetika, nakit, sapuni, deterdženti i parfemi.

Znaci i simptomi kontaktnog dermatitisa uključuju crvenilo kože na vratu; suve i crvene fleke, osip i svrab pogođenog područja; i bol i i osetljivost.


Psorijaza

Psorijaza je bolest kože koja dolazi od problema sa imunološkim sistemom. Stanje utiče na životni ciklus ćelija kože i uzrokuje iritaciju. Tipično, ćelije kože imaju mesec dana između rasta i širenja, ali psorijaza uzrokuje ubrzanje ovog procesa. Kao rezultat ovog brzog prometa kožnih ćelija, iritacija se javlja u obliku suve, napukle kože; osipa i svraba, i ljuštenja koža. Psorijaza može izazvati direktne simptome na vratu ili se proširiti od kože glave. Psorijaza skalpa se može proširiti preko glave na vrat, uši i čelo.


Osip po licu kod beba          

Osip na bebinom licu nije nimalo prijatna pojava, međutim, ovo je ipak veoma često stanje. Mogući uzroci mogu biti različiti, od kojih su neki manje ili više ozbiljni.


Bebi akne

Bebi akne se obično razvijaju oko dve do četiri nedelje nakon rođenja. Sitne crvene ili bele izbočine se pojavljuju na obrazima bebe, nosu i čelu. Uzrok nije poznat. Obično se rešavaju samostalno za tri do četiri meseca bez ostavljanja ožiljaka i fleka.

Za lečenje bebi akni nikako ne koristite bilo koji od proizvoda za akne namenjenih za odrasle!

Redovna kućna nega treba da bude dovoljna da tretirate akne kod beba:

– operite bebino lice nežnim sapunom

– nemojte čvrsto pritiskati ili razdraživati iritirane površine

– izbegavajte losione ili masne proizvode za lice.


Ekcem

Ekcem je stanje kože koje izaziva suv, crven, a ponekad i bolan osip koji svrbi. To je češće kod dece i često se razvija u prvih 6 meseci života. Stanje može nastaviti da postoji dok dete postaje starije, ili može jednostavno proći.

Kod beba do 6 meseci, ekcem se često pojavljuje na obrazima ili čelu. Kako beba postaje starija, osip može da se kreće na laktove, kolena i kožne nabore.

Ekcem se aktivira kada je koža suva ili kada koža dođe u kontakt sa alergenom ili nadražujućim materijama, kao što su:

  • dlake kućnih ljubimaca
  • grinje
  • deterdžent
  • sredstva za čišćenje kuće.

Balavljenje kod beba može takođe nadražiti ekcem oko brade ili usta.

Nema leka za ekcem, ali postoje načini za upravljanje simptomima:


Milije

Milije su sitne bele bubuljičice na nosu, bradi ili obrazima novorođenčeta, koje izgledaju slično aknama kod beba. Mogu se pojaviti i na rukama i nogama bebe. Milije su uzrokovane ljuspicama mrtve kože koje bivaju zarobljene u blizini površine kože. Kao i bebi akne, milije odlaze bez lečenja.

Osip na glavi kod beba (”kolevka kapa”)

Ovo stanje izgleda kao ljuspaste, žućkaste, krastave fleke na glavi bebe. Ovo se obično razvija kada je beba stara 2 ili 3 meseca. Možda postoji i crvenilo oko ovih fleka. Ovaj osip može se pojaviti na vratu, ušima ili pazuhu beba.

Iako ne izgleda lepo, ovaj osip nije štetan za vašu bebu. To ne svrbi kao ekcem. Sam će nestati za nekoliko nedelja ili meseci bez lečenja.

Osip od znoja i toplote

Kada beba razvije osip od znoja, simptomi su sitni, crveni plikovi ispunjeni tečnošću. Ovi plikovi se mogu pojaviti na:

  • vratu
  • ramenima
  • grudima
  • ispod pazuha
  • na laktovima
  • na preponama.

Osip od znoja kod beba se uglavnom gubi u roku od nekoliko dana bez lečenja.

Da biste izbegli pregrevanje deteta, obucite svoju bebu u odeću od pamuka koja je komotna, tokom vrućih letnjih meseci. Sklonite dodatne slojeve ako je previše toplo u hladnijim vremenskim uslovima.


Mongolske mrlje

Mongolske mrlje su tip urođenih belega koji se pojavljuju neposredno nakon rođenja. Ove mrlje mogu da variraju u veličini i imaju plavičasto-sivu boju koja ide do tamne boje. Mogu se naći bilo gde na telu bebe, ali se obično vide na zadnjici, donjem delu leđa ili pozadi na ramenima.

One su bezopasne i blede tokom vremena bez lečenja.