Nizak hemoglobin u krvi ! uzroci i kako ga popraviti

MALOKRVNOST usled nedostatka gvožđa najčešći je tip anemije. Ali, da bi se precizno postavila dijagnoza neophodno je dobro analizirati sve parametre krvne slike. Nizak nivo hemoglobina je prvi podatak koji ukazuje na anemiju, ali vrlo često nije dovoljan.

sim sniženog hemoglobina treba da se utvrdi i vrednost samog gvožđa, odnosno nivo feritina:

Reč je o makromolekulu koji se nalazi u organizmu i koji dobro definiše deobe gvožđa. Ukoliko je sniženo gvožđe i feritin onda je sigurno reč o anemiji usled nedostatka gvožđa. Međutim, ukoliko je taj feritin povišen bez obzira na vrednosti gvožđa, i bez obzira na vrednost hemoglobina ne govorimo o nedostatku gvožđa već o anemiji izazvanoj nekom hroničnom bolešću.

Šta se radi u toj situaciji?

Kada neko ima sniženo gvožđe i feritin najjednostavnije je da mu se propiše supstitucija derivatima gvožđa. Ali, kada imamo povišen feritin i sniženo gvožđe, moramo dodatnim pretrgama da utvrdimo šta je izazvalo poremećaj, a ne da po inerciji dajemo preparate gvožđa.

Osim hemoglobina i gvožđa koji su još značajni parametri krvne slike?

Prvo što lekar opšte prakse gleda u izveštaju krvne slike pacijenta su nivo hemoglobina, leukocita i trombocita. Njihov poremećaj, bilo da su sniženi ili povišeni, zahteva dodatne analize.

7 prirodnih načina povećanja hemoglobina

1. Jedite hranu bogatom gvožđem

Nedostatak gvožđa je najčešći uzrok niskog nivoa hemoglobina, prema Nacionalnom savetu za anemiju. Gvožđem je najbogatije zeleno lisnato povrće i još neke namirnice: spanać, cvekla, tofu, špargla, pileća džigerica, jaja, ostrige, jabuke, narandže, kajsije, lubenica, seme bundeve, bademi, grožđice, amla i jagerija.

Preporučene vrste hrane

Vegetarijanske namirnice: spanać, tofu, špargle, brokoli, grašak, paradajz, paprika, karfiol, krompir, pasulj, cvekla, lubenica, jabuka, kajsija, pomorandža, jagoda, papaja, vino od grožđa, banana, breskva.

Nevegetarijanske namirnice: celo jaje, pileća džigerica, ostrige, meso, morski plodovi, crveno meso, školjke.

Koliko je gvožđa svakodnevno potrebno?

Iako se to može razlikovati u zavisnosti od starosti, težine, nivoa ishrane i pola, stručnjaci veruju da je odraslim muškarcima potrebno do 8 mg dnevno, a ženama od 18 do 50 godina oko 19 mg dnevno.