Nadbubrežna žlezda simptomi bolesti i lečenje

nadbubrezne zlezde

Poremećaj nastaje usled primarne atrofije kore nadbubrežne žlezde, usled čega nadbubrežna žlezda ne luči hormone. U 80% slučajeva nastaje zbog atoimunosti protiv kore nadbubrega.

Poremećaji su sledeći:

  • Manjak mineralokortikoida – Aldosteron se ne luči, pa se smanjuje tubulska reapsorpcija natrijuma, pa se joni natrijuma, hlora i voda gube mokraćom. Što rezultuje smanjenu zapreminu ekstracelularne tečnosti i krvne plazme. Time se koncentracija eritrocita u cirkulaciji povećava, smanjuje se minutni volumen i bolesnik umire u šoku.
  • Manjak glikokortikoida – Usled prestanka sekrecije kortizola, ne može da se održi normalna koncetracija glukoze u krvi, jer se procesom glikoneogeneze ne mogi sintetisati znatnije količine glukoze. Prigušene su mnoge metaboličke funkcije, usporena je mobilizacija energije i time nastaje mišićna slabost.
  • Melaninska pigmentacija – Naslage melanina se javljaju u obliku mrlja na mestima gde je koža tanka. Usled smanjenog lučenja kortizola i smanjenog negativnog dejstva na hipotalamus i adenohipofize, uzrokuje lučenje velike količine ACTH i MSH.

Adisonova bolest – lečenje

Ako se osoba sa potpuno razorenim korom nadbubrežne žlezde ne leči, umire. Može da živi ako svakodnevno prima male količine mineralokortikoida i glikokortikoida.

Kušingov sindrom – Hiperkorticizam – Morbus Cushing

Preveliko lučenje kore nadbubrežne žlezde izaziva složenu kaskadu hormonskih dejstava nazvanu Kušingov sindrom.

Povećano lučenje kortizola mogu izazvati različiti činioci:

  • Adenomi adenohipofize, koji sekretuju velike količine ACTH, koji zatim izaziva hiperplaziju nadbubrežne žlezde i povećanu sekreciju kortizola.
  • Nenormalna funkcija hipotalamusa uz povišene nivoe hormona koji oslobađaju kortikotropin (CRH), a koji podstiče oslobađanje ACTH.
  • Ektopično lučenje ACTH iz tumora.
  • Adenomi kore nadbubrega.

Kada je Kušingov sindrom posledica preteranog lučenja ACTH iz prednjeg režnja hipofize, naziva se Kušingova bolest. Posebna karakteristika Kušingovog sindroma jeste mobilizacija masti iz donjih delova tela, uz njihovo istovremeno odlaganje na grudnom košu i gornjem delu stomaka, zbog čega nastaje tzv. trup kao bizona.

Delovanje visoke koncentracije kortizola na metabolizam ugljenih hidrata i belančevina:

Obilje kortizola može da poviši koncetraciju šećera u krvi do 11,00 mmol/L posle obroka, što je dvostruko viša vrednost od normalne.

Ovo nastaje zbog pojačane glikoneogeneze i smanjenog iskorišćavanja glukoze u tkivima.

Zbog smanjene sinteze proteina u limfnom tkivu imunski sistem slabi, pa mnogi takvi bolesnici umiru od infekcije.

Smanjuje se čak i količina kolagenih vlakana u potkožnom tkivu, ono se lako kida, pa na mestima gde je pokidano nastaju velike purpuraste strije.

Smanjuje se odlaganje belančevina u kostima, pa često nastaje teška osteoporoza, koja je uzrok slabosti kostiju.

Kušingov sindrom lečenje

Odstranjivanjem tumora nadbubrežne žlezde, ako je to uzrok bolesti ili smanjivanje lučenja ACTH.