Lumbago i bol u krstima (uzrok, simptomi, lečenje)

lumbago
Lumbago je stanje kod kog se bolovi u leđima javljaju iznenada, iz raznih, često nepoznatih razloga.Medjutim, bez obzira na razlog nastanka, lumbago je veoma bolno stanje koje značajno utiče na kvalitet života obolelih.

Bolove u leđima uzrokuju brojni faktori, a kao najčešći „krivci“ izdvajaju se istegnuća i povrede mišića i tetiva u tom delu tela, nastali usled prekomernog fizičkog naprezanja. Ova vrsta bolova lako se prepoznaje i efikasno uklanja. S druge strane, postoje i „strukturalni“ izazivači bolova u ledjima koji se odnose na građu tela i skelet pacijenta. Ovaj lumbago mnogo je opasniji, jer su tegobe intenzivnije, snažnije, a i znatno teže se leči. Hronični artritis takođe je čest uzročnik bola u donjem delu leđa, kao i osteoporoza. Konačno, nisu retki ni pacijenti koji od lumbaga pate zbog anatomskih deformacija u predelu ledja i kičme. Najopasniji, ali srećom i najređi izazivači bola u donjim leđima su kancer kičme ili infekcije, kada se uz bol javljaju groznica i temperatura.

Proces degeneracije

Kako ce se dalji proces degeneracije, starenja kičmenih segmenata odvijati zavisiće od mnogo faktora. A degenerativne promene kičmenog stuba su fiziološke, starošću uslovljene i nauka se trudi da sazna i objasni, zašto one kod nekih ljudi dovode do nekada ozbiljnih problema. Kako degenerativni proces napreduje dolazi do osteohondroze, razaraju se i nestaju hrskavične ploče diskusa, dolazi do reaktivne kondenzacije koštanih gredica u trupu susednih pršljenova i nastaje osteohondroza.

Ovakve degenerativne promene diskusa dovode do promene oblika i promene funkcije toga segmenta. Sužava se prostor između pršljenskih tela, ako je ono simetrično rezultira laganom kifozom, a ako je asimetrično lokalnom skoliozom sa torzijom (uvrtanjem) ili bez nje. Ovakvo oštećenje segmenta menja funkcionalni kapacitet kada u početnom stadijumu nestabilnosti, aktivnost mišića kompenzuje ovo stanje, ali tokom vremena kada se iscrpe ovi regulacioni mehanizmi, dovoljan je samo mali dodatni impuls, najčešće mehanički (loš pokret), a može biti i termički (rashlađenje, promaja), nekada endokrini ili čak psihički i dovesti do patologije.

Na procese starenja ne možemo uticati, ali svakako možemo otkloniti uzroke koji doprinose bržem razvoju degenerativnih promena.

Lečenje lumbaga

Ono sto je veoma važno, kod prvih tegoba potreban je pregled lekara koji će na osnovu anamneze, objektivnog pregleda, po potrebi dopune dijagnostike, odrediti terapiju. Naravno da će osnovne terapije lečenja lumbaga izbora biti kiropraktika i trakcija jer ce vršiti korektivni efekat na sam uzrok. Kiropraktika ce takođe vraćati normalnu pokretljivost kičmenih zglobova, čime ce se i funkcija mišića kao i ostalih potpornih tkiva vraćati u normalu.