Bradavice kod dece (uzrok i lečenje)

bradavice

Pitate se zašto vaše dete ima bradavice? Da li ste zabrinuti zbog toga? Ako jeste, nastavite da čitate kako biste saznali više o uzrocima pojave bradavica kod dece i kako da ih uklonite.

O bradavicama

Bradavice su zapravo zadebljala, stvrdnuta koža. Mogu biti različitih oblika i veličina. Bradavice se mogu javiti i kod dece i kod odraslih. Češće se javljaju kod tinejdžera nego kod mlađe dece. One ne predstavljaju nikakav zdravstveni rizik, već samo estetski problem.

Uzroci bradavica kod dece

Uzročnik bradavica je humani papiloma virus (HPV). Virus lako dospeva u telo preko pukotina na koži. Kada se ovaj virus nastani u ljudskom telu, on izaziva zadebljanje sloja kože. Ponekad je ovaj proces spor, tako da se bradavica polako formira tokom nekoliko meseci.

Deca lako mogu dobiti HPV preko direktnog kontakta sa inficiranom osobom, kao i preko inficiranih predmeta i stvari.

bradavice kod dece

Vrste bradavica

Postoji mnogo vrsta bradavica. Palmarne bradavice se javljaju na dlanovima. Plantarne bradavice se javljaju na stopalima i tabanima. Ravne bradavice se obično jalvjaju na licu. One su male i obično se jave u većem broju. Vlaknaste bradavice (filiform) su upadljivije, jer dosta štrče. Obične bradavice se uglavnom javljaju na šakama i prstima.


Kako se leče bradavice kod dece?

Bradavice kod dece obično nestaju nakon nekog vremena bez tretmana. Međutim, često se ponovo vraćaju, čak i nakon hirurškog uklanjanja. Ne postoji trajni lek za bradavice. Deca se često stide i osećaju loše ako su im bradavice izražene i vidljive. Takođe, ako se bradavice kod dece  jave na stopalima, hodanje može biti bolno.

Postoje neki lekovi kojima se uklanjaju bradavice. Neki se mogu dobiti bez recepta, neke mora prepisati lekar. Bradavice se obično uklanjaju operacijom, ali lekari uglavnom to izbegavaju kod dece. Evo još nekih čestih tretmana za bradavice. Nemojte ih koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom; u suprotnom, možete napraviti trajni ožiljak ili napraviti veću štetu nego korist.

  1. Rastvor salicilne kiseline obično uspešno uklanja bradavice. Obično je potrebno po nekoliko nedelja da bi se video rezultat. Nakon upotrebe salicilne kiseline ćete morati da očistite kožu od mrtvih ćelija uz pomoć turpije.
  2. Propanski rastvori se takođe koriste za uklanjanje bradavice.
  3. Melemi i drugi lekovi se koriste sve dok bradavice ne nestanu.

Smanjivanje rizika od infekcija HPV-om i bradavica

Deca sa slabim imunim sistemom imaju i veći rizik od bradavica. Međutim, sve bebe su sklone ovakvim infekcijama, tako da je najbolje da preduzmete sledeće korake kako biste smanjili taj rizik.

  1. Deca koja grickaju nokte imaju veći rizik od infekcije zbog otvorenih ranica na kožu. Nađite način da ubedite dete da prestane da gricka nokte.
  2. Odvojite jedan peškir za ruke samo za bebu. Nikako ne dozvolite da koristi tuđ peškir niti da nekog koristi njegov.
  3. Deca koja nose papuče na bazenima i sličnim javnim mestima imaju manji rizik od infekcije.

Ne postoji način da potpuno eliminišete rizik od zaraze HPV-om. Ova infekcija se može javiti kod svakoga i u svako doba. Međutim, bradavice kod dece su obično bezbolne i bezopasne. One nisu razlog za brigu. Ako primetite da dete ima bradavice, odvedite ga kod pedijatra.