Lišaj na glavi je zarazan! Evo koji su simptomi infekcije i kako se leči

lisaj

Tinea capitis je stručni naziv za LIŠAJ NA GLAVI. Lišajevi na glavi mogu biti prilično bolni i predstavljaju velik estetski problem. Srećom, postoji dosta načina da sprečite i izlečite ovo oboljenje.

Šta je lišaj na glavi?

Lišaj na glavi je gljivična infekcija kože koja se javlja na vlasištu.

Najčešći znaci i simptomi lišaja na glavi

Najčešći simptomi lišaja na glavi su svrab i lezije sa krasticama na površini kože glave. Te lezije se obično perutaju, jako svrbe i osetljive su na dodir.

Kako se lišaj širi po površini kože, može doći i do opadanja kose, a na kraju i do opadanja kose u pečatima na mestima gde se lišaj nalazi.

Povišena temperatura, bol i slični problemi se gotovo nikad ne javljaju kod lišajeva.


Kako izgleda lišaj na glavi?

lisaj na glavi

Lišaj na glavi je obično okrugao i izaziva karakteristično prstenasto ispupčenje. Ponekad se na tom delu kože javljaju i crne tačkice – to su folikuli dlake iz kojih je dlaka opala sa površine.


Da li je lišaj na glavi zarazan? Da li su lišajevi zarazni?

Lišaj na glavi i sve druge vrste lišajeva na koži su veoma zarazni. Ako ste bili u bliskom kontaktu sa nekim ko ima lišajeve, infekcija je lako mogla da pređe na vas. Lišajevi se ne prenose samo direktnim kontaktom (grljenje, rukovanje), već i tokom kontaktnih sportova, kao i upotrebom odeće, peškira i posteljine zaražene osobe. Ako je tkanina bila u kontaktu za kožom zaražene osobe i vi nakon toga koristite tu tkaninu (peškir, odeću), lako možete dobiti infekciju.


Da li je starosna dob bitna?

Starosna dob predstavlja faktor rizika za dobijanje lišajeva. Lišajevi na glavi se često javljaju kod dece, pogotovo u predpubertetskom periodu. Smatra se da je to zato što se deca često igraju zajedno i imaju običaj da dodiruju prljave stvari. Takođe, deca obično imaju i slabiji imunitet u odnosu na odrasle, tako da su podložnija svim vrstama infekcija.


Dijagnoza i lečenje

lisajevi kod dece

Lečenje lišajeva na glavi kod odraslih

U većini slučajeva, vaš lekar opšte prakse ili dermatolog će bez problema postaviti dijagnozu lišaja pregledom vlasišta i pečata na koži.

Međutim, u nekim slučajevima dermatolozi traže da se urade i dodatni testovi kako bi bili sigurni u dijagnozu. Postoji više testova koji se koriste za utvrđivanje lišajeva. Obično se uzima uzorak kose ili kože sa vlasišta i radi se test sa kalijum-hidroksidom kako bi se utvrdilo postojanje gljivica.

Kako izgleda karcinom na koži glave?

Pečati sa kojih opada kosa i prstenasti osip mogu biti i simptomi raka kože na glavi, ali razlika je obično jasno uočljiva. Simptomi melanoma (raka kože) uključuju nepravilne ružičaste fleke koje lako prokrvare, mladeže koji menjaju oblik i rastu, kao i perutave fleke ružičaste boje koji ne formiraju karakterističan prstenast oblik. Ako ste zabrinuti zbog promena na koži glave, odmah se obratite lekaru.

Kako se leči lišaj na glavi?

Konvencionalni načini za lečenje lišajeva na glavi uključuju topikalne i oralne lekove. Šamponi koji sadrže 2,5% cink-piritiona ili cink-sulfida pomažu u umirivaju kože glave i sprečavaju dalje širenje gljivica. Međutim, ovakvi šamponi ne uništavaju uvek gljivice u potpunosti.

Oralni antimikotici se mogu koristiti sve dok lišajevi potpuno ne nestanu.


Koliko je potrebno za lečenje lišajeva na glavi?

Ako ne želite da koristite klasične lekove, postoje i neki prirodni načini uklanjanja lišajeva i njihove prevencije. Ako se reaguje na vreme, lišajevi se mogu izlečiti za tri do četiri nedelje.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je nežno, ali ima kiselu pH vrednost, što uspešno uništava gljivice, uključujući i one koje izazivaju lišajeve na glavi. Pred toga, jabukovo sirće uspešno uklanja i perut (čest simptom lišajeva) i daje kosi prirodan sjaj.

Izmešajte prirodno, organsko jabukovo sirće sa vodom u odnosu 1:3 i ispirajte kosu ovim rastvorom nakon svakog pranja. Temeljno operite kosu i umasirajte ovaj rastvor u kožu glave pazeći da vam ne dospe u oči. Ostavite da deluje oko 10 minuta, a onda isperite kosu čistom vodom.

Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca deluje kao prirodni antibiotik i antimikotik, što znači da uspešno uništava gljivice koje izazivaju lišajeve na glavi.

Ako imate lišaj na glavi, umočite parče vate u ovo ulje i natapkajte lišaj njime. Možete napraviti i rastvor za ispiranje kose tako što ćete u šolji vode izmeđati jednu do dve kašike ovog ulja i tako ispirati kosu. Dobro pazite da vam rastvor ne dospe u oči, usta ili nos.

Koristite ovaj rastvor dva do tri puta na dan sve dok se simptomi potpuno ne povuku.


Saznajte više> Lišajevi uzrok i lečenje


Prevencija lišajeva na glavi

Gljivice koje izazivaju pojavu lišajeva na glavi ne samo da su veoma prisutne svuda oko nas, već i jako zarazne.

Najbolji način da sprečite pojavu lišajeva na koži, uključujući i kožu glave, jeste pravilna higijena i izbegavanje upotrebe tuđih stvari. Adekvatna lična higijena je dovoljna da u velikoj meri ublaži rizik od pojave lišajeva na glavi.

loading...